• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για λάθος «συνταγή» μιλούν οι φαρμακοβιομήχανοι

 • A-
 • A+
Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι πρόεδροι των Συνδέσμων φαρμάκου κάνουν λόγο για καταστροφική χρονιά εξαιτίας της κεντρικής πολιτικής και φοβούνται νέα επιδείνωση από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς που και επιβαρύνονται υπερβολικά και στερούνται πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζουν ως οφειλόμενο το ποσό των 241 εκατ. που τους ζητεί αναδρομικά η κυβέρνηση για τα έτη 2006-2008

Για «έτος καταστροφικό για τη φαρμακοβιομηχανία, με οδυνηρές συνέπειες για εργαζομένους και ασθενείς» κάνουν λόγο οι πρόεδροι των Συνδέσμων του φαρμάκου στη χώρα, απευθύνοντας επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, και του PhRMA, Μάκης Παπαταξιάρχης, εκφράζουν την απόγνωσή τους για την κατάσταση στη φαρμακευτική πολιτική και κάνουν λόγο για «δυσμενείς εξελίξεις που απειλούν ευθέως όχι μόνο τη βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά κυρίως τους Ελληνες ασθενείς».

Οσον αφορά το clawback, δηλαδή τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης της προϋπολογισμένης δαπάνης, οι φαρμακοβιομήχανοι το χαρακτηρίζουν «δυσβάσταχτο» για το 2018 και «ανεξέλεγκτο ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2019», εκτιμώντας ότι για το τρέχον έτος οι επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία «θα ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ (!!!), ποσό απίστευτο, εκτός οικονομικής λογικής και πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι φαρμακοβιομήχανοι τονίζουν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αποζημίωση.

Ο λόγος για τον νέο αλγόριθμο αποζημιωτικής πολιτικής που ετοιμάζει η Αριστοτέλους με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των ανθρώπων στην αγορά των απαραίτητων φαρμάκων, κάνοντας λόγο για επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι ισχυροί άνδρες της βιομηχανίας στέκονται και στο αναδρομικό rebate, δηλαδή τον μηχανισμό έκπτωσης βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού, για τη διετία 2006-2008, ύψους 241 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν καταβλήθηκε στην ώρα του, ενώ οι ίδιοι θεωρούν μη υφιστάμενη οφειλή.

Επιπλέον, σημειώνουν πως «κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί εδώ και έναν χρόνο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες HTA», δηλαδή της Επιτροπής Αξιολόγησης και Τεχνολογίας (ΗTA) του Ανδρέα Ξανθού, που αποτελεί θεσμική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της οχύρωσης του συστήματος σε επίπεδο τιμολόγησης και διαπραγμάτευσης τιμών.

«Αυτό έχει αποτέλεσμα οι Ελληνες ασθενείς να στερούνται την πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας [...].

»Αντί να ληφθούν υπόψη οι επανειλημμένες κραυγές αγωνίας που εκπέμπει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και να γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τη βιομηχανία σε σχέση με το 2018, όπου έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε φαρμακευτική κάλυψη στον πληθυσμό της χώρας, οδηγούμαστε σε νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων ευρώ», προσθέτουν.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έκδοση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2018», οι ασθενείς πλήρωσαν συνολικά 1,640 δισ. ευρώ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα.

Από αυτά, τα 625 εκατομμύρια πήγαν στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, και το 1,015 δισ. ευρώ στα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή φάρμακα που τα αποζημιώνει αλλά ο ασθενής επέλεξε να τα αγοράσει ιδιωτικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η αξία των φαρμάκων που διακινήθηκαν στη χώρα το 2017 έφτασε τα 5,779 δισ. ευρώ, με το καθαρό κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την ICAP, να είναι μεσοσταθμικά 5% και το μικτό κέρδος 32%.

Κλείνοντας την επιστολή τους οι πρόεδροι ζητούν να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συζητηθεί ένα ρεαλιστικό, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που εκτός από την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα διασφαλίζει εύλογη προβλεψιμότητα στον χώρο του φαρμάκου, αποτρέποντας την εξόντωση των εταιρειών του κλάδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Στην άμεση ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός μακρόπνοου ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας συμφώνησαν εκπρόσωποι...
Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
ΥΓΕΙΑ
Σε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία τα φάρμακα Γενικής Διάθεσης
Σε σουπερμάρκετ και σε παντοπωλεία θα πωλούνται τα φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), όπως διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της...
Σε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία τα φάρμακα Γενικής Διάθεσης
ΥΓΕΙΑ
Από 1η Αυγούστου δωρεάν τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους
Δωρεάν, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι από την 1η Αυγούστου και χωρίς την επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά...
Από 1η Αυγούστου δωρεάν τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους
ΥΓΕΙΑ
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
«Μπαλάκι» οι βαριά πάσχοντες μεταξύ των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, που άλλοτε τους στέλνουν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τώρα στα ήδη πολυάσχολα και υποστελεχωμένα...
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
ΥΓΕΙΑ
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
Ο ασθενής αναγκάστηκε να πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα την τελευταία δεκαετία, οπότε η φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας συρρικνώθηκε.
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας