• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.5°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 20.2°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.3°C
  0 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.6°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.6°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.8°C / 25.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.7°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.3°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  79%

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών που έχουν προαναγγελθεί για την ερχόμενη σχολική χρονιά όσο και για τον τρόπο κατανομ

ΕUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκαιη κατανομή διορισμών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του συστήματος διορισμών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την ειδική αγωγή, την εβδομάδα που ξεκινά, 859 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους τόσο γι’ αυτόν καθ’ εαυτόν τον αριθμό των μόνιμων διορισμών που έχουν προαναγγελθεί για την ερχόμενη σχολική χρονιά στην Ειδική Αγωγή όσο και για τον τρόπο κατανομής τους.

Το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής ήταν άλλωστε αυτό που οδήγησε το υπουργείο να ξεκινήσει τους διορισμούς από εκεί. Μόλις 718 μόνιμοι ΕΕΠ και ΕΒΠ δεκάδων διαφορετικών ειδικοτήτων εργάζονται στην εκπαίδευση αυτή τη στιγμή.

«Τα Ειδικά Σχολεία, τα ΚΕΣΥ, οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), η Παράλληλη Στήριξη αλλά και η υποστήριξη των Γενικών Σχολείων δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμάς και αυτό το γνωρίζετε», τονίζουν στη σχετική επιστολή τους οι αναπληρωτές, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους υποστηρίζοντας ότι οι 4.500 διορισμοί δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

«Πριν από λίγες ημέρες, Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας υπέβαλε σε σας πρόταση για σύσταση 946 οργανικών θέσεων σε ΣΜΕΑΕ, που μαζί με τις 413 υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις, μας κάνουν 1.359. Αν, δε, προστεθούν σ’ αυτές οι 389 ακάλυπτες οργανικές θέσεις στα ΚΕΣΥ, έχουμε 1.748 οργανικές θέσεις ΕΕΠ και ΕΒΠ προς κάλυψη.

Οι μόνιμοι διορισμοί που έχετε αναγγείλει είναι 4.500 σύνολο για την Ειδική Αγωγή. Το νούμερο είναι δυστυχώς πολύ μικρό βάσει των πραγματικών αναγκών και των φετινών προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας και ΕΕΠ και ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή ώς τώρα.

Στο σύνολο, για τα πλαίσια της Ειδικής Αγωγής και εφόσον διοριστούν 4.500 για όλες τις ειδικότητες σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το 70% σχεδόν του συνόλου των εκπαιδευτικών και ΕΕΠ/ΕΒΠ θα πρέπει αναγκαστικά να προσλαμβάνεται, πάλι, ως αναπληρωτές για τα επόμενα χρόνια» αναφέρουν, ζητώντας από τον υπουργό να εξασφαλίσει περισσότερες οργανικές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι 4.500 θέσεις, γίνεται μάχη όλο αυτό το διάστημα στις υπηρεσίες του υπουργείου που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν το σχέδιο των μόνιμων διορισμών.

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) πιέζουν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κλάδους κυρίως των ΕΕΠ και ΕΒΠ, οι οποίοι βλέπουν να παραγκωνίζονται, ενώ αποτελούν ουσιαστικά το πλέον απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές δομές της Ειδικής Αγωγής.

Οπως μας λένε χαρακτηριστικά οι καλά γνωρίζοντες: «Οι εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι (σ.σ.: Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (σ.σ.: προσωπικό που βοηθάει κυρίως τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες) είναι υπεραπαραίτητοι, περισσότερο ακόμη και από τους φιλολόγους ή τους μαθηματικούς. Τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής είναι αδύνατον να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς».

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι αναπληρωτές ΕΕΠ/ΕΒΠ προτείνουν λοιπόν να γίνει δίκαιη κατανομή, στα τρία, δηλαδή να δοθούν 1.500 θέσεις για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, 1.500 για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας και 1.500 για μόνιμους διορισμούς ΕΕΠ και ΕΒΠ. Μάλιστα, η κατανομή σε όλες τις ειδικότητες του ΕΕΠ και ΕΒΠ να γίνει αναλογικά χωρίς μεγάλες αποκλίσεις και διαφορές.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη για μόνιμους διορισμούς
Στο στάδιο της υποστήριξης βρίσκεται η αναφορά που έχει υποβάλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ζήτημα της μη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών....
Στήριξη για μόνιμους διορισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διαδικασία για τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή
Ξεκίνησε χθες η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για τον διορισμό μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) εν όψει της τοποθέτησης 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών...
Η διαδικασία για τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
Αναβολή για τις 19 Μαρτίου πήρε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του ν....
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς
​Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο υπ. Παιδείας και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, μετά τη δημοσιοποίηση του συστήματος διορισμών, το οποίο εξισώνει τα κριτήρια προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων. Η έναρξη...
Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα
​Με κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους προπτυχιακούς φοιτητές θα γίνεται από φέτος ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον...
Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας