Οι Ρομά στην αντίσταση
Στους σταυρούς των δρόμων
παιδιά με μάτια φωτεινά και ρούχα δίχως χρώμα,
στέκονται σαν ήρωες μικροί χωρίς καμιά πατρίδα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ρομά (8 Απριλίου) δεχτήκαμε πολλά κείμενα. Ενα ένθετο δεν ήταν δυνατόν να τα χωρέσει όλα, γι’ αυτό θελήσαμε να δώσουμε χώρο σε ακόμα ένα, στο σημερινό. Τα κείμενα που φιλοξενούνται αυτήν τη φορά συνομιλούν με την κοινωνική αναπαράσταση των Ρομά. Πόσο διαφέρει από εκείνη που στήνει ο Παλαμάς στον Δωδεκάλογό του και, αλήθεια, πόσοι θυμόμαστε το λυπηρό μερτικό τους στο Ολοκαύτωμα; Τέλος, αν αυτές οι σκέψεις διασχίζουν τον χρόνο, τότε, σήμερα πού βρισκόμαστε; Ποιο είναι το χρέος της πολιτείας απέναντί τους και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο προηγούμενο αφιέρωμα για τους Ρομά και ήρθε ο θάνατος της δωδεκάχρονης Μαργαρίτας που παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, στη γέφυρα του Ρέντη. «Αναζητείται η μητέρα για παραμέληση ανηλίκου», διαβάσαμε στους τίτλους. Μία μικρή αράδα που περιγράφει τι να περιμένουμε από τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις Αρχές. Πιο ειλικρινές θα ήταν να γραφτεί «καταζητείται η φτώχεια και η εξαθλίωση – όπου βρεθεί θα τιμωρείται παραδειγματικά».
Μαχόμενες και μαχόμενοι εκπαιδευτικοί αντιστεκόμαστε στην επιβολή της λήθης και την κονιορτοποίηση της αντιφασιστικής συνείδησης των λαών. Στις 9 Μαΐου 1945, γιορτάζουμε την ημέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό. ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. Χρόνια αυτή η ημέρα προκαλούσε δυσφορία στην καπιταλιστική Γερμανία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης τη λύτρωσε από τα φαντάσματα του παρελθόντος με την ανακήρυξη της ημέρας ως «Ημέρα της Ευρώπης».
Η Περιφέρεια Αττικής σταμάτησε να στηρίζει τη δράση «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», που είχε επιμεληθεί ομάδα με επικεφαλής τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Το υλικό (ποιοι έκαναν Αντίσταση, ποιοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, πώς και γιατί εξοντώθηκαν οι Ελληνες Εβραίοι, τι ήταν ο λιμός της Κατοχής κ.ά.) καθώς και οι «15 Ιστορίες Αντίστασης», με προσωπικές ιστορίες αντιστασιακών που πολέμησαν τους κατακτητές βρίσκονταν αναρτημένο στο site «Αθήνα Ελεύθερη», η οποία σταμάτησε να λειτουργεί. Το υλικό ευτυχώς, όπως μας ενημερώνει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, δεν χάθηκε. Είναι πάλι διαθέσιμο στο site του Athens History Walks. Κάθε τυπωμένο κείμενο έχει περιθώρια. Εκεί δεν υπάρχουν λέξεις και ο λόγος χάνεται, γίνεται λευκός και αθόρυβος. Δεν θέλουμε ανθρώπους στο περιθώριο, τους χρειαζόμαστε εντός κειμένου. Στη ροή των λέξεων που δεν σταματά λεπτό να αφηγείται την ιστορία μας.
Η Συντακτική Επιτροπή
Βογανάτσης Δαμιανός
Μπαλτάς Μπάμπης
Παπαδόπουλος Χάρης
Σπήτα Βίκυ
►Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας τα κείμενά σας για δημοσίευση στο εξής μέιλ: [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας