Σχολικές τάξεις, αίθουσες φροντιστηρίων, καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια, καφενεία, πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, πολιτικές οργανώσεις, φοιτητικά σπίτια, πορείες, συνελεύσεις, πορείες και διαδηλώσεις. Αλλά και φιλίες, παρέες, έρωτες, γλέντια, πάρτι, φεστιβάλ και ακροάσεις ερασιτεχνικών σταθμών με αφιερώσεις συνθέτουν την απολαυστική διηγηματική τοιχογραφία μιας γενιάς, της γενιάς της Μεταπολίτευσης, στο βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου «Για μια πορεία», το οποίο προσφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί αύριο 15 Ιουνίου.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 11 διηγήματα που γράφτηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, μεταξύ 1982 και 1987, και εκδόθηκαν το 1988 (σε δεύτερη έκδοση, με επιπλέον δύο διηγήματα έναντι της πρώτης που είχε βγει δύο χρόνια πριν, από τη Σύγχρονη Εποχή) και είναι γραμμένο με την ένταση των χιλιάδων καινούργιων πραγμάτων και εννοιών που έμπαιναν στο μυαλό των νέων παιδιών τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και έγιναν τα ερεθίσματα της ορμητικής πολιτικοποίησης και στράτευσης. Τα πρόσωπα που περνούν από τα διηγήματα του Σαραντάκου ίσως και να είναι πραγματικά, όπως υπονοεί στον πρόλογό του ο συγγραφέας στην έκδοση του 1988 [«Ο Μήτσος (ο του «Τελετάρχη») είπε πως δεν γίναν έτσι τα πράγματα και πως το σχετικό διήγημα ψεύδεται ασύστολα»] και από την εισαγωγή του στην τωρινή έκδοση για την «Εφ.Συν.» («Ο Μήτσος του Τελετάρχη δεν είναι πια μαζί μας, ούτε κι ο Τάσος με τον Θωμά, από τους Τρεις. Μερικών άλλων έχω χάσει τα ίχνη αλλά με τους περισσότερους βρισκόμαστε ακόμα»).
Η αφήγηση του Σαραντάκου είναι πυρετική, ξεχειλίζει χιούμορ και αυτοσαρκασμό και δεν διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της στρατευμένης στην Αριστερά -και ειδικά στην κομμουνιστική αριστερά- γενιάς που τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης κυριαρχούσε ανάμεσα στους φοιτητές. «Μεγάλο πράγμα στον καπιταλισμό η προσφορά και η ζήτηση, δημιουργεί τις οικονομικές κρίσεις άμα παραβιαστεί, και όχι μόνο αυτές. Για παράδειγμα στο Πολυτεχνείο και ειδικά στους μηχανολόγους η προσφορά σε κορίτσια είναι λειψή και δεν ικανοποιεί τη ζήτηση, ενώ στη Φιλοσοφική παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο, λείπουν τ’ αγόρια, και αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάθε πρωτοετής, κι ο Χάρης όταν είχε περάσει στη Σαλονίκη, πρώτη δουλειά είχε να πάει στη Φιλοσοφική κι έκανε μάθημα ο Μανόλης ο Ανδρόνικος» γράφει ο Σαραντάκος στο πρώτο διήγημα της συλλογής κι αυτός ο σαρκασμός διαπερνά τους ήρωες όλων των διηγημάτων που κινούνται μεταξύ «διαλεχτικής» και πρέφας, αφισοκόλλησης και μουσικών ακροάσεων, αριστερής αργκό και ερωτικής δίψας, νεανικής -κυρίως ανδρικής- τραχύτητας και συντροφικής τρυφερότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας