• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.9°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 24.2°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γκρεμίζοντας φράχτες χτίζουμε γέφυρες!

 • A-
 • A+

Τα Αλληλέγγυα Σχολεία διοργανώνουν ένα διήμερο στις 25 και 26 Ιουνίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με συζητήσεις και εργαστήρια για ένα σχολείο χωρίς φραγμούς, ανοιχτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, έναν ασφαλή χώρο για όλες και όλους και για μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την πρώτη διήμερη συνάντηση. Τα δύο χρόνια πανδημίας που μεσολάβησαν αποτέλεσαν μια πρωτόγνωρη πρόκληση για τις συλλογικότητές μας, όπου η κοινή καθημερινότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες αναζητήσαμε νέους τρόπους για να συνεχίσουμε και να μη μείνει καμία μόνη και κανένας μόνος.

Σήμερα μπορούμε να συναντιόμαστε ξανά. Μπροστά μας βρίσκονται νέες προκλήσεις, περισσότεροι αποκλεισμοί, περισσότερες ανάγκες και καινούργιοι δρόμοι να ανακαλύψουμε.

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Η παιδεία ως κοινό αγαθό. Διεκδικούμε δημιουργώντας», τα Αλληλέγγυα Σχολεία αναζητούσαν την ταυτότητά τους. Δομές που δεν έχουν έναν ενιαίο τρόπο λειτουργίας, δεν εστιάζουν στις ίδιες επιμέρους ανάγκες και στόχους, συναντήθηκαν, συζήτησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και σκέψεις. Ο κοινός τόπος που αναδείχθηκε είναι ότι θέλουμε να αποτελούμε χώρους ενός πολύμορφου και δημιουργικού κοινωνικού κινήματος με επίκεντρο την ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία. Αυτή ήταν και μια ευκαιρία να γνωριστούμε με πολλούς και πολλές με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές διεκδικήσεις, συλλογικότητες από την Τουρκία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, παιδαγωγικά εγχειρήματα από την Ελλάδα κ.ά. Την επόμενη χρονιά βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα, γνωρίσαμε τοπικά κινήματα, μιλήσαμε για τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής.

Στο φετινό διήμερο με αφετηρία την καθημερινή μας εμπειρία θα συζητήσουμε ζητήματα τόσο επίκαιρα όσο και διαχρονικά.

Η πανδημία ανέδειξε ανισότητες στην πρόσβαση σε τεχνολογικά αγαθά, επαρκή και κατάλληλο ζωτικό χώρο και δημιούργησε περαιτέρω φραγμούς. Επιπλέον, μια σειρά πολιτικές, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, κάνουν το δημόσιο σχολείο ακόμα πιο ανταγωνιστικό, εξουθενωτικό και λιγότερο δημοκρατικό, αποθαρρύνοντας πολλές μαθήτριες και πολλούς μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στην πρώτη θεματική συζήτηση διερευνούμε τον ρόλο των Αλληλέγγυων Σχολείων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παιδεία και τις διεκδικήσεις που συγκροτούνται.

Από την άλλη, κοινωνικές ομάδες που αποκλείονται διαχρονικά από την εκπαίδευση βιώνουν σήμερα διπλό αποκλεισμό. Θα μιλήσουμε για τα σχολεία στα κέντρα κράτησης και την κοινότητα Ρομά, δύο διαφορετικές ομάδες που αντιμετωπίζονται με την προκατάληψη ότι οι ίδιοι θέτουν τον εαυτό τους εκτός του σχολικού πλαισίου. Η αναζήτηση νέων παιδαγωγικών πρακτικών που θα ενδυναμώνουν τα άτομα της ομάδας είναι από τους στόχους που τέθηκαν από την πρώτη διήμερη συνάντηση και θα συζητηθεί στη θεματική «Αλληλέγγυα Σχολεία ως κοινότητες ενδυνάμωσης και συμπερίληψης».

Στο ζήτημα της Κοινωνικής Παιδαγωγικής θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και το εργαστήριο που οργανώνει η παιδαγωγική ομάδα «το Σκασιαρχείο». Μια άλλη ομάδα που έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε είναι το «Πολύχρωμο σχολείο», το οποίο θα πραγματοποιήσει ένα βιωματικό σεμινάριο για τις έμφυλες ταυτότητες, για έναν συμπεριληπτικό λόγο στο σχολείο.

Μια διαδικασία κοινωνικής ενδυνάμωσης και ένταξης είναι αναγκαία και για τους ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας χωρίς καμία διαδικασία υποδοχής. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τα Σχολεία Μεταναστών αποτελούν ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες. Σε αυτό το διήμερο διοργανώνουν συζήτηση και βιωματικό εργαστήριο για τα βιώματα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος και η φτώχεια που οδηγεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση. Στις μέρες μας η κλιματική κρίση, η οποία έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη νέα γενιά, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε κεντρικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια αναγκαιότητα που ξεπερνά τα στενά όρια του σχολικού προγράμματος και παρατηρείται ένα διαχρονικό έλλειμμα. Επιδιώκοντας να εμπλακούμε σε αυτό το ζήτημα θα συζητήσουμε για την κλιματική κρίση και την εκπαίδευση με άτομα από τον χώρο της επιστήμης και των κινημάτων. Μιλώντας ευρύτερα για έναν άλλο τρόπο να ζούμε, να παράγουμε και να καταναλώνουμε με τη συμβολή του συνεργατικού χώρου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Dock θα μιλήσουμε για την ΚΑΛΟ και πώς αυτή συνδέεται με τα Αλληλέγγυα Σχολεία.

Στα Αλληλέγγυα Σχολεία, μέσα από την καθημερινή μας δράση, γκρεμίζουμε τους φράχτες που στήνονται και αποκλείουν ανθρώπους διωγμένους και κυνηγημένους από τον πόλεμο, αλλά και παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, κρατούμενους, Ρομά, ευάλωτους μαθητές από την εκπαίδευση και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Με αφορμή την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, δημιουργούμε κοινότητες μάθησης. Συναντιόμαστε και μοιραζόμαστε βιώματα, συναισθήματα και εμπειρίες. Μέσα από αυτό το μοίρασμα γινόμαστε γέφυρες για να περάσει ο ένας στην μεριά του άλλου και μαζί να περάσουμε σε μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς φραγμούς, που να χωράει όλες και όλους.


Ταυτότητα

Το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων είναι ένα εγχείρημα συντονισμού, συνεργασίας και σύμπραξης δομών που ασχολούνται με την εκπαίδευση, απαντώντας σε ένα φάσμα εκπαιδευτικών αναγκών, όπως είναι η προετοιμασία για τις πανελλαδικές, ενισχυτικά μαθήματα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, αλλά και καλλιτεχνικά μαθήματα, σε σύνδεση με τις τοπικές κοινότητες. Από την Αθήνα και τον Πειραιά μέχρι τη Χίο και από τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη μέχρι την Κέρκυρα, τα Αλληλέγγυα Σχολεία συγκροτούν ένα πολύμορφο δίκτυο κοινοτήτων μάθησης, που προτάσσει τη δημοκρατία, την κοινωνική ενδυνάμωση και τη συλλογικότητα απέναντι στον ατομικισμό και την αδράνεια.

Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων

 Θεσσαλονίκη: Μαθήματα για Ολους Ετεροτοπίας
 Θεσσαλονίκη: Δίκτυο εθελοντών Albatros
 Κερατσίνι: Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου
 Κέρκυρα: Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι
 Μοσχάτο: Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας
 Πειραιάς: Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
 Ταύρος: Αλληλέγγυο Σχολείο Ταύρου
 Χίος: Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φροντιστήριο Χίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Το τελευταίο κουδούνι
Χρειαζόμαστε ένα σχολείο στηριζόμενο στην αξία της συνεργατικής μάθησης και με εκπαιδευτικούς που σέβονται το δικαίωμα των παιδιών να συμμετέχουν αυθεντικά και να αποφασίζουν για τη ζωή τους στην τάξη και το...
Το τελευταίο κουδούνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διήμερη συνάντηση αλληλέγγυων σχολείων στην Καλών Τεχνών
«Γκρεμίζοντας φράχτες, χτίζουμε γέφυρες» το σύνθημα της δεύτερης συνάντησης Αλληλέγγυων Σχολείων με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και επίκαιρες θεματικές 
Διήμερη συνάντηση αλληλέγγυων σχολείων στην Καλών Τεχνών
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Βία στα σχολεία
Το bullying (ο εκφοβισμός) κάνει όλο και περισσότερο την εμφάνισή του στον δημόσιο λόγο και ειδικά στο μιντιακό πεδίο, όμως σπάνιες είναι οι ουσιαστικές αναφορές στα γενεσιουργά αίτια της βίας, στην πρόληψή...
Βία στα σχολεία
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Εμείς έχουμε πόλεμο με το μίσος
Ανθρωποι που έχουν ζήσει και έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια στη χώρα θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά δύσκολων διαδικασιών για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Εμείς έχουμε πόλεμο με το μίσος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας