• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.2°C
  5 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 34.4°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  61%

Εικονογράφηση της Joanna Concejo από το παιδικό βιβλίο «Fumée» για το Ολοκαύτωμα, εκδόσεις ΟQO, Pontevede, Ισπανία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Φεβρουαρίου)

 • A-
 • A+

Η φράση αυτή του Χάινριχ Χάινε (1820) βρίσκεται γραμμένη στην πλατεία Bebelplatz του Βερολίνου και είναι μια φράση με προφητική χροιά, μιας και ο ποιητής επιβεβαιώθηκε ως προς το πρώτο της μέρος με την καύση των βιβλίων το 1933 στην επιχείρηση «κατά του αντιγερμανικού πνεύματος», όπου πετάχτηκαν στη φωτιά βιβλία συγγραφέων που αντιτάσσονταν στην κοσμοθεωρία των ναζί.

Βιβλία λογοτεχνίας, ποίησης και φιλοσοφίας, βιβλία επιστήμης θεωρήθηκαν απαγορευμένα και κάηκαν στην πυρά, έγιναν μια χούφτα στάχτες. Εχει όμως συγχρόνως και διαχρονική ισχύ. Πόσα βιβλία καίγονται ακόμα και σήμερα ή απορρίπτονται, γιατί απλά δεν εμπίπτουν στην κοσμοθεωρία κάποιων; Πόσες απόψεις μπαίνουν στο στόχαστρο και λογοκρίνονται;

Το κάψιμο, όμως, των βιβλίων «ήταν απλώς ένα πρελούδιο» καθώς επιβεβαιώθηκε και το δεύτερο σκέλος της φράσης του Χάινε: ακολούθησε το κάψιμο των ανθρώπων. Εκατομμύρια Εβραίοι, Τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι διώχθηκαν και εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Κάποιοι από αυτούς ήταν οι συγγραφείς που είδαν προηγουμένως τα βιβλία τους να καίγονται.

Για 12 χρόνια, όσο κράτησε η περίοδος του Ολοκαυτώματος, οι Εβραίοι έχασαν τις περιουσίες τους, συγκεντρώθηκαν σε γκέτο και στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων, αφανίστηκαν από χωριά και πόλεις, θανατώθηκαν με αέρια σε ειδικά σχεδιασμένες αίθουσες, εξαναγκάστηκαν σε εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες για να πεθάνουν τελικά από την πείνα ή να εκτελεστούν. Την περίοδο του Ολοκαυτώματος δολοφονήθηκαν 6.000.000 Εβραίοι, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Μα και σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στο περιθώριο, απομονώνονται ή και διασύρονται; Ανθρωποι οι οποίοι δεν ταιριάζουν στα ήθη των «πολιτισμένων» κοινωνιών, της ελληνικής κοινωνίας, στην ηθική μας, στις απόψεις μας;

«Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι παλιάνθρωποι». Η φράση αυτή προέρχεται από έναν σπουδαίο Πολωνοεβραίο γιατρό και παιδαγωγό, υπερασπιστή των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, τον Γιάνους Κόρτσακ. Η μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας. Δεν ιδρύει μόνο ορφανοτροφεία για τα ορφανά Εβραιόπουλα και τα παιδιά του δρόμου, στην Πολωνία του ’20 και του ’30, αλλά τα ακολουθεί όταν το ορφανοτροφείο μεταφέρεται στο γκέτο της Βαρσοβίας.

Κι όταν ένα μήνα μετά οι ναζί μεταφέρουν τα παιδιά με τρένο στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα παραμένει μαζί τους αν και του προσφέρθηκε από τους κατακτητές η ευκαιρία να εξαιρεθεί... Μπήκε και εκείνος στο τρένο και δεν άφησε κανένα παιδάκι να φοβηθεί - γιατί ο δάσκαλος ήταν μαζί τους! Θυσιάστηκε για τα παιδιά. Η συγκινητική του ιστορία αποτελεί μια φωτεινή ηλιαχτίδα που διαπερνά τα σκοτάδια και τον θάνατο που σκορπάει ο φασισμός. Απέναντι στην καύση του πνεύματος και του σώματος, εκείνος προχωρά μπροστά με την καρδιά. Και σήμερα άραγε δεν υπάρχουν άνθρωποι που προχωρούν με την καρδιά και προσπαθούν να αντιπαλεύουν την αδικία, να υπερασπίζονται τα δικαιώματα, τη δημοκρατία, να θυμίζουν πάντοτε γεγονότα θλιβερά της σύγχρονης ιστορίας, ακριβώς για να μην ξαναγίνουν;

Η 27η Ιανουαρίου αποτελεί μια μέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μνήμη πολύτιμη για το μέλλον. Είναι μια ημέρα κατά την οποία πολλοί εκπαιδευτικοί επιλέγουμε να συζητήσουμε με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τα γεγονότα αυτής της περιόδου της ιστορίας. Να μιλήσουμε για τον φασισμό, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη για να μη γίνονται άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να προβάλουμε τη σημασία της καλλιέργειας του πνεύματος, για να μη ρίχνονται άλλα βιβλία στην πυρά, να μη βρεθούν άλλοι άνθρωποι στα κρεματόρια. Η φράση του Χάινριχ Χάινε αφορά όχι μόνο το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον. Οχι άλλο Ολοκαύτωμα!

Η Συντακτική Επιτροπή

Βογανάτσης Δαμιανός
Δημοπούλου Φωτεινή
Μπαλτάς Μπάμπης
Μπάρκα Κατερίνα
Παούρη Κατερίνα
Παπαδόπουλος Χάρης
Σπίτα Βίκυ

(Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας τα κείμενά σας για δημοσίευση στο μέιλ: [email protected])

Διαβάστε στο «Σκασιαρχείο»:

▶ «Εκεί που καίνε τα βιβλία θα καταλήξουν να καίνε και τους ανθρώπους»
▶ Καύση βιβλίων από καμένα μυαλά
▶ «Αγαπώντας χωρίς αυταπάτες»
▶ Η πρώτη «Αντι-πριγκίπισσα» είναι η Κλαρίσε Λισπέκτορ! 
▶ Ενα ενδιαφέρον βιβλίο του Φιλίπ Μεριέ στα ελληνικά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Βία στα σχολεία
Το bullying (ο εκφοβισμός) κάνει όλο και περισσότερο την εμφάνισή του στον δημόσιο λόγο και ειδικά στο μιντιακό πεδίο, όμως σπάνιες είναι οι ουσιαστικές αναφορές στα γενεσιουργά αίτια της βίας, στην πρόληψή...
Βία στα σχολεία
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Μαρτίου)
Η Πίπη Φακιδομύτη, ο Καραγκιόζης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τα κίνητρα που οφείλουμε να δίνουμε στα παιδιά μέσα στις τάξεις στο τεύχος Μαρτίου από την ομάδα του «Σκασιαρχείου».
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Μαρτίου)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Ιανουαρίου)
Η συντακτική ομάδα του «Σκασιαρχείου» παρουσιάζει το πρώτο τεύχος για το 2022 και μαζί τις ευχές της για μία καλύτερη χρονιά για όλα τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Ιανουαρίου)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κάτι αλλάζει… (Το Σκασιαρχείο)
Η ομοφυλοφιλία ως θέμα συζήτησης στα σχολεία, τα κοντέινερ και τα KIBO ως εύκολη λύση στα αστικά κέντρα και η θέση του εκπαιδευτικού στην κοινωνία τα σημερινά θέματα στο αφιέρωμα από «Το Σκασιαρχείο».
Κάτι αλλάζει… (Το Σκασιαρχείο)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας