• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 24.6°C / 29.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.9°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 29.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  66%

7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Νοεμβρίου)

 • A-
 • A+

Στο ένθετο της παιδαγωγικής ομάδας «το Σκασιαρχείο» που φιλοξενεί σήμερα (όπως και κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα) η Εφημερίδα των Συντακτών περιλαμβάνονται 5 ενδιαφέροντα κείμενα:

● Ένα κείμενο της πανεπιστημιακού Άννας Τραϊανού (πανεπιστήμιο του Λονδίνου) που σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις του πολέμου μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών (όπως εκφράζονται από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις) γύρω από το θέμα της «αξιολόγησης από κοινού με αυτονομία των σχολείων».  Οι εκπαιδευτικοί δεν αντιδρούν γιατί είναι τεμπέληδες, επισημαίνει η Α.Τ., εξηγεί το διακύβευμα και παραθέτει δεδομένα από αντίστοιχους αγώνες των εκπαιδευτικών και την κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

● Ένα καλογραμμένο κείμενο μιας μαθήτριας Β΄ γυμνασίου από τον Πύργο, με εισαγωγικό κείμενο της φιλολόγου της, που με ζωντανό και ωραίο λόγο μας βοηθάει να δούμε την οπτική των παιδιών απέναντι στις «λογιστικές» πρακτικές των συνενώσεων τάξεων και σχολείων, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για λόγους οικονομίας. «Δεν είμαστε αριθμοί!», λέει το κορίτσι και μαζί της όλες οι συμμαθήτριες και συμμαθητές της. Και θυμούνται τη δυστοπία από το θεατρικό έργο που δούλεψαν τον προηγούμενο χρόνο.

● Το κείμενο του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου, στυλοβάτη του φεστιβάλ Ολυμπίας και ειδικότερα της «Κάμερας Ζιζάνιο», αναφέρεται στη δύναμη του κινηματογράφου και στην παιδευτική του σημασία, με αφορμή ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι στην Αλβανία, οργανωμένο από την ελληνική μειονότητα. Ήταν συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα των παιδιών, όπως τα έζησε ο Ν.Θ., που μας θυμίζει και τη σημασία που απέδιδε ο Σελεστέν Φρενέ στον κινηματογράφο και στην κάμερα.

● Η φιλόλογος Ιωάννα Σπηλιοπούλου μνημονεύει τη δουλειά των παιδιών της τάξης της (Γ΄ Γυμνασίου) με αφορμή το έργο του λογοτέχνη Μιχάλη Μακρόπουλου, που στο μεταξύ βραβεύτηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας. Δύο νουβέλες του συγγραφέα (Μαύρο νερό Η θάλασσα) που αναφέρονται στις δυστοπίες που εγκυμονεί ο βιασμός της φύσης δίνουν την ευκαιρία γόνιμων δραστηριοτήτων και προβληματισμού στα παιδιά καθώς και μιας προσωπικής γνωριμίας με τον συγγραφέα.

● Το κείμενο τέλος της Συντακτικής Επιτροπής αναφέρεται στη δύναμη της λογοτεχνίας να μας κάνει να ταξιδεύουμε, να βγαίνουμε από τον εαυτό μας, να σκεφτόμαστε και να επιστρέφουμε αλλαγμένες και αλλαγμένοι. Αφορμή αυτών των σκέψεων ήταν μια διεθνής συνεργασία που οργάνωσε η Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για τη Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών και αφορούσε την αναδιαπραγμάτευση παραδοσιακών παραμυθιών, από μια άλλη, φεμινιστική οπτική. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε στο εγχείρημα αυτό η δασκάλα Κατερίνα Παούρη, μέλος του «Σκασιαρχείου». Στο ένθετο παρατίθενται περισσότερα στοιχεία για τη δουλειά αυτή και ο σύνδεσμος για να διαβάσει κανείς τα κείμενα.


Διαβάστε στο «Σκασιαρχείο»

▶ Μερικά σχόλια για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών
▶ Δεν είμαστε αριθμοί!
▶ Οταν η δυστοπία του θεατρικού έργου φάνηκε να ζωντανεύει…
▶ «Μαύρο νερό» στην τηλεκπαίδευση
▶ Γιώργος Σεφέρης «Αφήγηση»
▶ Ανάγκη για «διαυγή γεγονότα»
▶ Η δύναμη της λογοτεχνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Το τελευταίο κουδούνι
Χρειαζόμαστε ένα σχολείο στηριζόμενο στην αξία της συνεργατικής μάθησης και με εκπαιδευτικούς που σέβονται το δικαίωμα των παιδιών να συμμετέχουν αυθεντικά και να αποφασίζουν για τη ζωή τους στην τάξη και το...
Το τελευταίο κουδούνι
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Βία στα σχολεία
Το bullying (ο εκφοβισμός) κάνει όλο και περισσότερο την εμφάνισή του στον δημόσιο λόγο και ειδικά στο μιντιακό πεδίο, όμως σπάνιες είναι οι ουσιαστικές αναφορές στα γενεσιουργά αίτια της βίας, στην πρόληψή...
Βία στα σχολεία
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Μαρτίου)
Η Πίπη Φακιδομύτη, ο Καραγκιόζης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τα κίνητρα που οφείλουμε να δίνουμε στα παιδιά μέσα στις τάξεις στο τεύχος Μαρτίου από την ομάδα του «Σκασιαρχείου».
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Μαρτίου)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Ιανουαρίου)
Η συντακτική ομάδα του «Σκασιαρχείου» παρουσιάζει το πρώτο τεύχος για το 2022 και μαζί τις ευχές της για μία καλύτερη χρονιά για όλα τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Ιανουαρίου)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας