Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αν είσαι... (Πώς θες να το ξέρω)

  • A-
  • A+

Το τραγούδι που ακούμε σήμερα, σε ερμηνεία του Κώστα Καράλη, είναι από την «Τρίτη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού σε ποίηση του Νίκου Καρύδη.

Ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Γλάρος και μετά τον πόλεμο τις εκδόσεις Ίκαρος μαζί με τον Αλέκο Πατσιφά και τον Μάριο Πλωρίτη. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης και σύμβουλος του Καρόλου Κουν μέχρι το 1952.

Η ποίησή του στρέφεται γύρω από το υπαρξιακό αδιέξοδο του ποιητή, που βιώνει έντονο το συναίσθημα του φθαρτού της ζωής. Η γραφή του αξιοποιεί στοιχεία κυρίως από τον συμβολισμό και τον υπερρεαλισμό. Εκτός από τον Γιάννη Σπανό, ποιήματά του μελοποίησε και ο Μάνος Χατζιδάκις.   

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Six soldats
Αποχαιρετάμε τη σπουδαία Ζιλιέτ Γκρεκό, ιέρεια του υπαρξισμού και μούσα Γάλλων ποιητών και φιλοσόφων, μ' ένα τραγούδι του Γιάννη Σπανού ο οποίος έγραψε 18 τραγούδια για τη φωνή της.
Six soldats
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σε είπανε Θεό
Ο Γιάννης Σπανός θεωρούσε ότι η «Τρίτη Ανθολογία», που κυκλοφόρησε το 1975, ήταν η πιο ώριμη και ολοκληρωμένη δουλειά του πάνω στην ποίηση.
Σε είπανε Θεό
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν μείνω μικρή
Ένας στίχος της Sylvia Plath ενέπνευσε την Κατερίνα Κυρμιζή για να γράψει αυτό το πολύ όμορφο τραγούδι, «ένα τραγούδι για τις κόρες μας, για να φτιάξει στους άντρες μια μνήμη» όπως λέει η ίδια.
Αν μείνω μικρή
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι ονειροπόλοι
Θυμόμαστε τον Θάνο Ανεστόπουλο, από πιο αξιόλογους μουσικούς και ποιητές της γενιάς του που σαν χθες πριν από 4 χρόνια έφυγε από τη ζωή, ακούγοντας τη μελοποίηση ενός ποιήματος του Γ. Μυλωνογιάννη.
Οι ονειροπόλοι
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια αγάπη για το καλοκαίρι
Σε μια προσπάθεια να ομορφύνουμε αυτό το -τουλάχιστον παράξενο- καλοκαίρι πηγαίνουμε σε τραγούδια άλλων εποχών, που στα μάτια μας φαντάζουν πολύ πιο ξένοιαστες και ανέμελες...
Μια αγάπη για το καλοκαίρι