Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Walking in the snow

  • A-
  • A+
Παραβλέποντας συνειδητά την εμπορική επιτυχία, τη λαμπερή υστεροφημία ή τη συγκέντρωση πλούτου, θα προκρίνουμε ως σημαντικότερο δείκτη επιτυχίας ενός καλλιτέχνη το κατά πόσο κατάφερε να αποτυπώσει την εποχή που έζησε στην τέχνη που άφησε πίσω του. Το rap ντουέτο Run The Jewels από την Ατλάντα είναι εδώ και χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον χάρτη του παγκόσμιου hip hop και αν θέλαμε να εξηγήσουμε το γιατί αυτό συμβαίνει, θα έπρεπε να ισορροπήσουμε κάπως την ακέραια και ανθρωποκεντρική κοινωνικοπολιτική τους στάση με την αψεγάδιαστη ικανότητά τους σε ωμό στιχουργικό λυρισμό και τεχνική απόδοση. Αυτές τις ταραγμένες για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρες όμως οι συζητήσεις στράφηκαν γύρω από το ολοκαίνουργιο 4ο άλμπουμ τους για έναν διαφορετικό λόγο. Στο κομμάτι που φιλοξενούμε σήμερα υπάρχει η εξής ανατριχιαστική στροφή:
 
«And every day on evening news they feed you fear for free
And you so numb you watch the cops choke out a man like me
And 'til my voice goes from a shriek to whisper, "I can't breathe"
And you sit there in the house on couch and watch it on TV
The most you give's a Twitter rant and call it a tragedy». 
 
Με τη δολοφονία του George Floyd ελάχιστες μέρες νωρίτερα η ακρίβεια της περιγραφής προκάλεσε ψίθυρους και ερμηνείες που έφτασαν έως τη σφαίρα του μεταφυσικού, μέχρι τη στιγμή που το ίδιο το σχήμα εξήγησε ότι η αναφορά στο κομμάτι «Walking in the snow» είχε να κάνει με το παρόμοιο περιστατικό κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο Eric Garner το 2014. Μια θλιβερή υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνη είναι η καθημερινότητα στους δρόμους των ΗΠΑ για τους ανθρώπους που η συστημική καταπίεση και ο φυλετικός ρατσισμός τούς έχει οδηγήσει ώστε να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
This is America
Στο τραγούδι του ο Childish Gambino επικρίνει, ανάμεσα σε άλλα «κακώς κείμενα» της υπερδύναμης, τη ρατσιστική βία και τις διακρίσεις που υφίστανται οι μαύροι στις ΗΠΑ.
This is America
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σωτήρη Πέτρουλα
«Είδα τη λαοθάλασσα που ακολουθούσε κι άκουσα τα συνθήματα και κατάλαβα πως αυτή δεν ήταν κηδεία, ήταν μια γιγάντια διαδήλωση, σε πάθος και σε όγκο, η τελευταία διαδήλωση του Σωτήρη».
Σωτήρη Πέτρουλα
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
“The Bigger Picture”: Το τραγούδι που ακούει η Αμερική της εξέγερσης
Τις τελευταίες ημέρες ένα hip hop τραγούδι κυριαρχεί και μετατρέπεται στο soundtrack της εποχής της εξέγερσης που βιώνουν οι ΗΠΑ στη σκιά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολις.
“The Bigger Picture”: Το τραγούδι που ακούει η Αμερική της εξέγερσης
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
If I can dream
Τον Απρίλιο του 1968 δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Δύο μήνες μετά ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί το «Αν μπορώ να ονειρευτώ» ως φόρο τιμής στον Κινγκ και στο όνειρό του για ισότητα.
If I can dream
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ένα mixtape για την εποχή της εξέγερσης: Από την Black Power στο Black Lives Matter
Ζούμε σε εποχές σκοτεινές, μέσα από τις οποίες, όμως, αναδύεται μία κρυφή ελπίδα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο αντιρατσιστικό κίνημα που φουντώνει ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα mixtape για την εποχή της εξέγερσης: Από την Black Power στο Black Lives Matter