Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

If I can dream

  • A-
  • A+

Τον Αύγουστο του 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στην Ουάσινγκτον την ομιλία του «Έχω ένα όνειρο», την πιο συγκλονιστική ομιλία στην αμερικανική ιστορία. Τον Απρίλιο του 1968 δολοφονείται στο Μέμφις του Τενεσί. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ως φόρο τιμής στον Κινγκ και στο όνειρό του για ισότητα, ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί το κομμάτι «Αν μπορώ να ονειρευτώ».

Πληγωμένος από τη βίαιη και ρατσιστική πραγματικότητα του Νότου, ο Έλβις αποφασίζει να κλείσει το τηλεοπτικό του σόου «'68 Comeback Special» με αυτό το κομμάτι. Στέκεται μόνος κρατώντας το μικρόφωνό του και τραγουδά:

«Αν μπορώ να ονειρευτώ μια καλύτερη χώρα
που όλα τα αδέλφια μου περπατούν χέρι χέρι
πες μου γιατί, ω γιατί, γιατί δεν μπορεί το όνειρό μου να γίνει πραγματικότητα…
Αλλά όσο ένας άνθρωπος έχει τη δύναμη να ονειρεύεται
μπορεί να λυτρώσει την ψυχή του και να πετάξει…».

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Walking in the snow
Ένα κομμάτι των Run The Jewels για τη δολοφονία τού E. Garner, που έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν του G. Floyd, δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η ζωή στις ΗΠΑ για όσους θεωρούνται πολίτες β' κατηγορίας.
Walking in the snow
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα αλλιώτικο παιδάκι
«Όσους κλοτσάνε με μανία μπρος στα μάτια μας τον πληγωμένο κι αβοήθητο εαυτό τους τους περιμένει ένα φίδι μες στον ύπνο τους, έχει τρυπώσει ήδη μέσα στ' όνειρό τους».
Ένα αλλιώτικο παιδάκι
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
This Shadow
Η Χάρις Αλεξίου έγραψε τους στίχους στα ελληνικά η Yasmin Levy για «αυτό που πάντα λείπει» στην πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία.
This Shadow
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
If I die young
Το 2013 η Naya Rivera τραγούδησε στο «Glee» το «If I die young» στη μνήμη του C. Monteith, που είχε πεθάνει 3 μήνες πριν. Σήμερα η ίδια αγνοείται εδώ και 5 μέρες και ουσιαστικά θεωρείται νεκρή...
If I die young
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η Νέα Βαρβαρότητα
Ένα εκρηκτικό κομμάτι του Παύλου Παυλίδη -το ερμηνεύει μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα- που, αν και γράφτηκε δύο χρόνια πριν, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ...
Η Νέα Βαρβαρότητα