Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα παιδιά της γειτονιάς σου

  • A-
  • A+

Ένα από τα πιο γνωστά και ωραία παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια ακούμε σήμερα, όπως το ηχογράφησε το 1925 στη Νέα Υόρκη η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρίκα Παπαγκίκα, για την οποία ένας άλλος μεγάλος ρεμπέτης της ομογένειας στην Αμερική, ο Γιώργος Κατσαρός, είχε πει ότι «ήταν μία απ' τις περίφημες, μία από τις πιο ωραίες βυζαντινές τραγουδίστριες στα ρεμπέτικα, στα τζιβαέρια, στα σμυρναίικα και στα δημοτικά».

Η Παπαγκίκα θεωρείται η καλύτερη ελληνική φωνή των αρχών του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ. Έκανε μεγάλη καριέρα  στο πάλκο και στη δισκογραφία μέχρι το «κραχ» του 1929, όταν και καταστράφηκε οικονομικά. Μέσα σε δέκα χρόνια ηχογράφησε γύρω στα 250 τραγούδια, ανάμεσά τους τα «Σμυρναίικο μινόρε», «Αρμενάκι», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», «Τι σε μέλει εσένανε», «Mανταλένα», «Μπαγλαμάδες», «Μήλο μου και μανταρίνι», «Τούρνα», «Η Έλλη», «Σάλα σάλα», «Θα σπάσω κούπες».  

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Autumn in New York
Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1934, το ερμήνευσαν κάποιοι καλλιτέχνες-θρύλοι όπως οι C. Parker, B. Holiday, L. Armstrong & Ella Fitzgerald, F. Sinatra και το ξαναφέρνει στο προσκήνιο η εξαίρετη D. Krall με το...
Autumn in New York
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δεν ξημερώνεις μαύρη αυγή
Οι Usurum ερμηνεύουν στο φυσικό του τοπίο ένα όμορφο τραγούδι της Πάτμου και η ομορφιά της παραδοσιακής μουσικής μας συναντά την ομορφιά της προσέγγισής της από νέους ταλαντούχους μουσικούς...
Δεν ξημερώνεις μαύρη αυγή
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα τρένα που φύγαν
Γράφτηκε το 1965 από τον Στ. Ξαρχάκο για μια επιθεώρηση, στην οποία το ερμήνευε ο Κ. Βουτσάς. Το ηχογράφησε τελικά η Β. Μοσχολιού, για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.
Τα τρένα που φύγαν
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Άμα σταματήσεις το μυαλό σου
Το ντουέτο των Εύης Σεϊτανίδου και Θανάση Ζήκα μέσα από το πάντρεμα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και μοντέρνας αντίληψης έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν τη δική τους ιστορία.
Άμα σταματήσεις το μυαλό σου
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Chelsea Hotel #2
Ένα τραγούδι του Leonard Cohen για τη σύντομη ερωτική συνάντησή του με την Janis Joplin στο ιστορικό Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης, όπως το ερμηνεύουν η Lana Del Rey και ο -γιος του- Adam Cohen.
Chelsea Hotel #2