Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

A change is going to come

  • A-
  • A+
«Έχει αργήσει καιρό, αλλά το ξέρω, μια αλλαγή θα έρθει». Το έγραψε ο Sam Cooke το 1964, όταν τον πέταξαν έξω από ξενοδοχείο σε πόλη του ρατσιστικού αμερικανικού Νότου επειδή ήταν μαύρος. Σύντομα το τραγούδι έγινε ύμνος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και σήμερα δικαίως θεωρείται ένα από τα διαμάντια όχι μόνο της μαύρης μουσικής, αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το τραγούδησαν δεκάδες καλλιτέχνες, από την Aretha Franklin μέχρι την Beyoncé, ενώ ο Ομπάμα το χρησιμοποίησε ως σάουντρακ της εκλογικής νίκης του το 2008 (κάτι σαν το «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» του πασοκικού '81).
 
Έκτοτε, όσο και αν η ελπίδα για μια θετική κοινωνική αλλαγή δεν παύει να διαψεύδεται, το τραγούδι αυτό δεν σταμάτησε να εκφράζει «τον στεναγμό του καταπιεσμένου, την καρδιά του άκαρδου κόσμου». Η εκτέλεση του Baby Huey, ενός ξεχασμένου αλλά σημαντικού καλλιτέχνη που πέθανε μόλις 26 ετών, ακούγεται ακόμα πιο σπαρακτική και παραδόξως σύγχρονη.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δικαιοσύνη
Τρίτη απεργία πείνας και δίψας μέσα σε 34 μέρες από τον Β. Δημάκη, καθώς το υπ. Προ.Πο. τού στερεί ουσιαστικά το δικαίωμα να συνεχίσει τις ακαδημαϊκές σπουδές του.
Δικαιοσύνη
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Gel ki Şafaklar Tutuşsun
Ένα τραγούδι του Grup Yorum, αφιερωμένο στη μνήμη του İbrahim Gökçek, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη, καθώς ο οργανισμός του ήταν εξαιρετικά καταπονημένος μετά από 323 ημέρες απεργία πείνας.
Gel ki Şafaklar Tutuşsun
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αγκαλιά
Τη μέρα που τελείωσε η καραντίνα επέλεξε η Nalyssa Green να δημοσιοποιήσει ένα νέο τραγούδι της, το οποίο εστιάζει σε ό,τι μας έλειψε περισσότερο: στην αγκαλιά.
Αγκαλιά
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
This is America
Στο τραγούδι του ο Childish Gambino επικρίνει, ανάμεσα σε άλλα «κακώς κείμενα» της υπερδύναμης, τη ρατσιστική βία και τις διακρίσεις που υφίστανται οι μαύροι στις ΗΠΑ.
This is America
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Alexandra leaving
Όταν ο L. Cohen διασκεύασε το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» του Κ.Π. Καβάφη, μετέτρεψε την Αλεξάνδρεια σε μια γυναίκα με τ' όνομα Αλεξάνδρα.
Alexandra leaving
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Βροχή και σήμερα
Ένα από τα τραγούδια που έχει ταυτιστεί με τη Δ. Γαλάνη: το ηχογράφησε το 1973, το είχε ερμηνεύσει όμως 3 χρόνια πριν σε ταινία με άλλον τίτλο και διαφορετικούς στίχους.
Βροχή και σήμερα