Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

A change is going to come

  • A-
  • A+
«Έχει αργήσει καιρό, αλλά το ξέρω, μια αλλαγή θα έρθει». Το έγραψε ο Sam Cooke το 1964, όταν τον πέταξαν έξω από ξενοδοχείο σε πόλη του ρατσιστικού αμερικανικού Νότου επειδή ήταν μαύρος. Σύντομα το τραγούδι έγινε ύμνος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και σήμερα δικαίως θεωρείται ένα από τα διαμάντια όχι μόνο της μαύρης μουσικής, αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το τραγούδησαν δεκάδες καλλιτέχνες, από την Aretha Franklin μέχρι την Beyoncé, ενώ ο Ομπάμα το χρησιμοποίησε ως σάουντρακ της εκλογικής νίκης του το 2008 (κάτι σαν το «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» του πασοκικού '81).
 
Έκτοτε, όσο και αν η ελπίδα για μια θετική κοινωνική αλλαγή δεν παύει να διαψεύδεται, το τραγούδι αυτό δεν σταμάτησε να εκφράζει «τον στεναγμό του καταπιεσμένου, την καρδιά του άκαρδου κόσμου». Η εκτέλεση του Baby Huey, ενός ξεχασμένου αλλά σημαντικού καλλιτέχνη που πέθανε μόλις 26 ετών, ακούγεται ακόμα πιο σπαρακτική και παραδόξως σύγχρονη.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
People have the power
Καλλιτέχνες, συγγραφείς, αθλητές, δήμαρχοι, ακτιβιστές, μαθητές, φοιτητές από 38 πόλεις και 24 χώρες όλων των ηπείρων ένωσαν τις φωνές τους για να υπενθυμίσουν στους πολίτες όπου Γης: «People have the power»!
People have the power
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Glory
Το τραγούδι ακουγόταν στην ταινία «Selma», ανατριχιαστικά επίκαιρη λόγω της δολοφονίας του George Floyd από αστυνομικό/ούς και των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ.
Glory
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δικαιοσύνη
Τρίτη απεργία πείνας και δίψας μέσα σε 34 μέρες από τον Β. Δημάκη, καθώς το υπ. Προ.Πο. τού στερεί ουσιαστικά το δικαίωμα να συνεχίσει τις ακαδημαϊκές σπουδές του.
Δικαιοσύνη
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Gel ki Şafaklar Tutuşsun
Ένα τραγούδι του Grup Yorum, αφιερωμένο στη μνήμη του İbrahim Gökçek, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη, καθώς ο οργανισμός του ήταν εξαιρετικά καταπονημένος μετά από 323 ημέρες απεργία πείνας.
Gel ki Şafaklar Tutuşsun
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το ποδήλατο
Μια μεγάλη επιτυχία του Κώστα Μακεδόνα, σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Άρη Δαβαράκη, της οποίας κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή γεγονότα είναι εντελώς... ανθρώπινη.
Το ποδήλατο