Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Άνοιξη

  • A-
  • A+

Πρώτη μέρα της άνοιξης χθες, Παγκόσμια Μέρα Ποίησης σήμερα, τι πιο κατάλληλο για την περίσταση -αλλά και τις απίστευτες καταστάσεις που βιώνουμε- από το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη «Άνοιξη», από τη συλλογή του «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραμάτων» (1919), στο οποίο περιγράφει έναν ανοιξιάτικο (;) κήπο με τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν των περισσότερων ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκινάει τη δημιουργία του με τη φράση «Έτσι τους βλέπω εγώ τους κήπους».

Μελοποιήθηκε από τη Λένα Πλάτωνος και περιλαμβάνεται στον δίσκο της «Καρυωτάκης - 13 τραγούδια», που κυκλοφόρησε το 1982 με ερμηνεύτρια τη Σαβίνα Γιαννάτου.

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ανδρείκελα
Στο πρώτο άλμπουμ τους τα Υπόγεια Ρεύματα μελοποιούν τα «Ανδρείκελα» του Κώστα Καρυωτάκη με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ανδρείκελα
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρία ρουμπαγιάτ
Στην «Αγία Νοσταλγία» ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μελοποιεί 3 ρουμπαγιάτ του Πέρση φιλόσοφου, μαθηματικού, αστρονόμου και ποιητή Ομάρ Καγιάμ. Το τραγούδι ερμηνεύει ο Γιώργος Μιχαήλ.
Τρία ρουμπαγιάτ
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η όραση του έρωτα
Ένα κομμάτι από το άλμπουμ «Η τέλεια εξαφάνιση», στο οποίο οι DILEMMA μελοποιούν 12 ποιήματα της σπουδαίας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, που έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή.
Η όραση του έρωτα
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σε είπανε Θεό
Ο Γιάννης Σπανός θεωρούσε ότι η «Τρίτη Ανθολογία», που κυκλοφόρησε το 1975, ήταν η πιο ώριμη και ολοκληρωμένη δουλειά του πάνω στην ποίηση.
Σε είπανε Θεό
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όνειρο απατηλό
Όταν ένα τόσο ωραίο τραγούδι το ακούς σε μια υπέροχη ερμηνεία από τη Λένα Πλάτωνος, το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι η συγκίνηση που προκαλεί η τόση ομορφιά...
Όνειρο απατηλό