Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Damaged Goods

  • A-
  • A+
«Eλαττωματικά προϊόντα, στείλ' τα για επιστροφή. Δεν μπορώ να δουλέψω, δεν μπορώ να πετύχω, στείλε με για επιστροφή». Σαράντα δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο των Gang of Four, η μπασογραμμή του «Damaged Goods» ακούγεται ακόμα εθιστική και οι στίχοι του πολιτικοποιημένου μετα-πανκ συγκροτήματος χτυπάνε κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος, που θα μπορούσε να λέγεται «ερωτικές σχέσεις στον ύστερο καπιταλισμό».
 
Οι οποίες συχνά θυμίζουν τον κανιβαλικό ανταγωνισμό που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, στην αγορά προϊόντων, ανθρώπων και υπηρεσιών. Ό,τι δεν σε βολεύει πια, το στέλνεις για επιστροφή, ανακύκλωση, στη χωματερή... Το νέο μοντέλο, εργαζόμενης, αυτοκινήτου, κινητού, αντικαθιστά το παλιό, ασύμφορο, ακριβό, ξεπερασμένο, που χρειάζεται σέρβις και αναβάθμιση, έχει απαιτήσεις για μισθό, επιδόματα, αυξήσεις, ένσημα και σύνταξη και  πρέπει να πεταχτεί ως ελαττωματικό.
 
«Οι 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δεν βρίσκουν εργαζόμενους με προσόντα», μας πληροφορεί πολυεθνική εταιρεία Ανθρώπινου Δυναμικού στην τελευταία «Ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου»  - γιατί ως γνωστόν το ταλέντο πάντα περισσεύει στα αφεντικά και λείπει από τον εργαζόμενο, αλλιώς θα είχε γίνει κι αυτός αφεντικό.
 
Πώς κολλάνε όλα αυτά με ένα τραγούδι χωρισμού το ξέρει καλύτερα ο στιχουργός-συνθέτης Jon King, που το εμπνεύστηκε λέει από σλόγκαν σούπερ μάρκετ. Τέλος, όσοι οπαδοί του ελληνόφωνου ροκ του '80 αναρωτιέστε τι σας θυμίζει, δεν θέλει καν ρώτημα: την «Ταξιδιάρα ψυχή» από τις Τρύπες, που μοιάζει πιστή αντιγραφή.
 
 
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ιsolation
Για «κοκούνινγκ» μίλησε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, μια παλιά έκφραση που κυριολεκτικά σημαίνει «κλείνομαι στο κουκούλι μου». O Ιαν Κέρτις το είχε προβλέψει από το 1980...
Ιsolation
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Riders
Ένα ξεσηκωτικό τραγούδι των Turbans, μιας πολυεθνικής μπάντας με μουσικούς από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αγγλία και την Ελλάδα.
Riders
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Sketch for summer
Πρώτο τραγούδι από το ντεμπούτο μιας από τις πιο επιδραστικές μπάντες του Manchester. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1980 από τη θρυλική Factory Records, αλλά κουβαλάει μέσα του το καλοκαιρινό άρωμα που...
Sketch for summer
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
April skies
Για απριλιάτικους ουρανούς και ήλιους μάς τραγουδάνε σήμερα οι The Jesus and Mary Chain, το κομμάτι όμως μιλάει για χωρισμό.
April skies
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Saved
Τραγούδι του Ν. Κυπουργού για τον «Σωσμένο», μια ιστορική παράσταση στο θέατρο «Εμπρός το 1990, που το ακούμε στην υποβλητική ερμηνεία των Αλ. Ιωαννίδη - Δ. Δημοσθένους.
Saved
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Trip Off The Map / Jangle
Το ντεμπούτο άλμπουμ των The Bonnie Nettles σού αφήνει την αίσθηση μιας γλυκιάς κατραπακιάς, αυτή που οι λάτρεις της μουσικής βιώνουν όταν ανακαλύψουν κάτι συναρπαστικό.
Trip Off The Map / Jangle