Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Manifiesto

  • A-
  • A+

«Ο Βίκτορ Χάρα ζει» λέει ο Μπρους Σπρίνγκστιν στην προ εξαετίας συναυλία του στο Σαντάγιο, το οποίο εδώ και πάνω από ένα μήνα έχει γίνει το κέντρο της εξέγερσης στη Χιλή με το κίνημα διαμαρτυρίας να ζητά κοινωνική δικαιοσύνη, άρση των οικονομικών ανισοτήτων και αλλαγή του Συντάγματος που τις συντηρεί και υιοθετήθηκε επί χούντας το 1980.

Οι διαδηλωτές δεν έχουν πειστεί ούτε από τα μέτρα που έταξε αρχικά η κυβέρνηση Πινιέρα ούτε από τον ανασχηματισμό της και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ένα κύμα σκληρής αστυνομικής καταστολής. Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και σεξουαλική βία.

Όμως, απαντούν μαζικά, ορισμένες φορές με δημιουργικές διαμαρτυρίες και τραγούδια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και κομμάτια του Χάρα. Το «αφεντικό» στο παραπάνω βίντεο ερμηνεύει το «Μανιφέστο», το τελευταίο τραγούδι του Χιλιανού καλλιτέχνη και αγωνιστή, που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην έναρξη της στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1990).

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Bei Mir Bist Du Shein
Το τραγούδι «Bei Mir Bist Du Shein» «χορεύει» στο μυαλό μου από χθες οπότε το άκουσα στην προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Τάκη Σπυριδάκη «Βέρα Κρουζ» στο ΕFSYNEMA.
Bei Mir Bist Du Shein
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νothing else matters
Πολυτάλαντος ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Νιάρρος, ο οποίος κάθε Δευτέρα αποκαλύπτει τον μουσικό εαυτό του σε ένα stand-up comedy με διάφορα είδη μουσικής.
Νothing else matters
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Του κάτω κόσμου τα πουλιά
Με αφορμή τις πολλές επετείους που συνέπεσαν την εβδομάδα που μας πέρασε ακούμε ένα αγαπημένο τραγούδι των μεγάλων Σταύρου Κουγιουμτζή και Μάνου Ελευθερίου.
Του κάτω κόσμου τα πουλιά
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Society
Αφιερωμένο σε όσους έχουν πληγεί από το άτιμο brain drain το σημερινό «τραγούδι της ημέρας» από τον δίσκο «Into the Wild» του Έντι Βέντερ.
Society
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Until we fall
«Until we fall» μας τραγουδάει ο Κρις Κορνέλ στον τρίτο και τελευταίο άλμπουμ των Audioslave με τίτλο «Revelations» που κυκλοφόρησε έναν περίπου χρόνο πριν διαλυθούν.
Until we fall