Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου είναι ένας νέος τραγουδοποιός που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ «Εκείνος & Εγώ» και αύριο Παρασκευή το παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά στο ΠΛΥΦΑ (Βιομηχανικό Πάρκο Παλαιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων) στον Βοτανικό. «Πρόκειται για ένα ελληνόφωνο άλμπουμ με στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής. Αλλοτε πιο indie, άλλοτε πιο ροκ, άλλοτε παραδοσιακά/folk και άλλοτε πιο “έντεχνα” ελληνικά στοιχεία», το περιγράφει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.». «Είναι λίγο εσωστρεφής ο δίσκος. Είναι αναζητήσεις προσωπικές και υπαρξιακές δικές μου, που προέκυψαν σε διαφορετικό χρόνο και τόπο, παρ’ όλα αυτά φαίνεται να έχουν έναν κοινό πυρήνα. Είναι τραγούδια βιωματικά, που κάπως λειτούργησαν για μένα σαν ένας μοχλός αποσυμπίεσης».
● Ποιος είναι ο «εκείνος» και ποιος ο «εγώ»; Δεν είναι το ίδιο πρόσωπο;
Ναι, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Στα περισσότερα τραγούδια υπάρχει αυτή η απεύθυνση, σαν μια εσωτερική συνομιλία, μια εσωτερική πάλη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ταξίδι ενός ανθρώπου από τα σκοτάδια της μοναξιάς και της θλίψης στο φως των ανθρώπων και της συντροφικότητας. Μέσα στις δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες τού σήμερα, μαχόμενος καθημερινά με τον ίδιο του τον εαυτό, ψάχνει να βρει τη θέση του στην κοινωνία κι έναν τρόπο να υπάρξει μέσα σε αυτήν. Αλλοτε παλεύοντας με τη μοναξιά, άλλοτε παλεύοντας με τις κρίσεις πανικού, άλλοτε παλεύοντας με την κατάθλιψη και άλλοτε παλεύοντας με αυτό που του επιτάσσει η ίδια η κοινωνία να είναι.
● Είναι βιωματικά τα κομμάτια του δίσκου;
Είναι βιώματα δικά μου, αλλά και βιώματα φίλων και γνωστών μου.
● Οντως, βλέπω σε αυτά, τα κομμάτια εννοώ, να αντανακλάται μια γενιά αγχωμένη, με κατάθλιψη, που πασχίζει να βρει αχτίδες αισιοδοξίας...
Είναι αλήθεια. Γι’ αυτά μιλάω και στον δίσκο μου. Είμαστε η χαμένη γενιά. Μεγαλώσαμε και διαμορφωθήκαμε σε μια περίοδο όπου όλα γύρω μας γκρεμίζονται και χάνονται. «Ζήσαμε πόλεμο χωρίς βομβαρδισμένα τοπία», που λέει και το τραγούδι. Οταν βιώνουμε συλλογικά μια τέτοια κατάσταση, διαμορφωνόμαστε με υλικά μας την αμφιβολία και τον φόβο. Δεν είναι τυχαίο που τα ψυχικά νοσήματα που αναφέρεις βασίζονται όλα στον φόβο. Εμείς φάγαμε τρομοκρατία με το τσουβάλι. Δεν είναι διόλου τυχαία η ραγδαία αύξηση των ψυχικών νόσων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η κατάθλιψη είναι η πανδημία της δικής μας γενιάς. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κύκλο μου που να μην έχει αναμετρηθεί μία φορά στη ζωή του με την κατάθλιψη ή με κρίσεις πανικού ή με γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές. Και το πιο άσχημο είναι ότι όλοι νιώθουμε πως αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Ωστόσο, όπως λέει και ο τελευταίος στίχος του τελευταίου τραγουδιού στο άλμπουμ, «να ’μαστε πάλι εμείς μαζί και ας ξανανυχτώσει». Γιατί αν έχουμε ο ένας τον άλλον, μπορεί να δούμε τον ήλιο να ανατέλλει ξανά.
● Υπάρχουν στεγανά στη μουσική; Ή έχουν καταργηθεί;
Θεωρώ ότι δεν έχουν καταργηθεί πλήρως, ωστόσο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι τουλάχιστον. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από πολλούς καλλιτέχνες προς την κατεύθυνση αυτή και ολοένα η μουσική παρουσιάζεται πιο ελεύθερη, με λιγότερα ταμπού και λιγότερη σοβαροφάνεια.
● Και όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία, ραδιόφωνα και δισκογραφικές;
Κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν όλα αυτά τα στεγανά με νύχια και με δόντια. Δεν υπάρχουν πλέον μουσικοί παραγωγοί που να αναδεικνύουν νέα μουσική. Τα ίδια 25 τραγούδια σε όλους τους σταθμούς. Ολα πλέον είναι προς πώληση. Δεν υπάρχει η διάθεση της αναζήτησης και της ανάδειξης νέων καλλιτεχνών, ούτε από δισκογραφικές ούτε από ραδιόφωνα. Εκτός αν πληρώσεις. Ή αν γίνεις viral στο ΤikΤok.
● Ποιο είναι το σάουντρακ αυτής της γενιάς;
Αδιαμφισβήτητα ο δίσκος του ΛΕΞ, «Ταπεινοί και Πεινασμένοι».
ℹ️ 13/12/2024. Βιομηχανικό Πάρκο Παλαιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων. Κορυτσάς 39, Βοτανικός. Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας