Από αυτό το Σάββατο και όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου, στον Σταυρό του Νότου θα εμφανίζονται μαζί ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Μελίνα Κανά. «Με όχημα την κοινή μουσική γλώσσα» γράφουν για τη συνεργασία τους στο δελτίο Tύπου και δράττομαι της ευκαιρίας, στην αρχή της κουβέντας μας, να τους ρωτήσω ποια είναι αυτή η κοινή μουσική γλώσσα και ποια τα στοιχεία της;
«Με τον Δημήτρη είμαστε της ίδιας γενιάς και καταγόμαστε κι από τον ίδιο τόπο, τη Θεσσαλονίκη» λέει πρώτη η Μελίνα Κανά. «Νομίζω ότι και οι δύο αγαπάμε τα λαϊκά τραγούδια, αγαπάμε τα παραδοσιακά τραγούδια, ή έστω κάποια από αυτά, και σίγουρα έχουμε ακούσει στην εφηβεία και στα νιάτα μας, και ίσως ενδεχομένως να ακούμε κι ακόμα, ροκ μουσική».
Και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης αναφέρεται φυσικά στην κοινή τους εντοπιότητα: «Εστω και με κάποια μικρή χρονική διαφορά “ζυμωθήκαμε” σε ένα κλίμα, στα γόνιμα χρόνια της φερόμενης ως Σχολή Θεσσαλονίκης. Η αγάπη μας για το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το δημοτικό τραγούδι αποτελεί για εμάς συνδετικό υλικό. Η δίψα για νεωτερισμό, πειραματισμό, μας οδήγησε μέσα στα χρόνια σε κοινούς τόπους».
Και αναφέρονται στο πρόγραμμα που ετοίμασαν ειδικά για τον Σταυρό του Νότου. «Το αφήγημα ενός καλλιτεχνικού προγράμματος έχει να κάνει και με τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν οι δημιουργοί του από την πραγματική ζωή, τις αλήθειες ή τους μύθους της», εξηγεί ο Δημήτρης. «Δεν είναι μια απλή παράθεση τραγουδιών ή “σουξέ”. Τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά ως συνεργασία. Υπάρχει κεντρική ιδέα, πρόλογος, κυρίως θέμα και επίλογος. Υπάρχει το διονυσιακό στοιχείο αλλά και η χαρμολύπη».
Η Μελίνα απαντά πιο πρακτικά: «Διαλέξαμε τα τραγούδια που αγαπάμε και εμείς, δικά μας καθώς και άλλων καλλιτεχνών, αλλά έχει και μεγάλη αγάπη προς αυτά ο κόσμος που θα έρθει να μας ακούσει. Θεωρώ, προσωπικά, πως θα είναι ένα πρόγραμμα που θα θυμίζει λίγο τις παλιές μπουάτ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι χαμηλόφωνο».
Σύμπραξη
Δείχνουν αισιόδοξοι και χαρούμενοι που θα βρεθούν μαζί επί σκηνής. «Είμαι χαρούμενη γιατί ο Δημήτρης είναι ένας ζεστός κι εξωστρεφής άνθρωπος που τον εκτιμώ και τον συμπαθώ πάρα πολύ, μου αρέσουν τα τραγούδια του, μου αρέσει η φωνή του, θεωρώ πως έχει πολύ χαρακτηριστική και πολύ όμορφη φωνή.
Και νομίζω επίσης ότι τα τραγούδια που έχω πει εγώ είναι τραγούδια που ταιριάζουν με του Δημήτρη, άρα θα υπάρχει μια συνοχή, ας πούμε, στο πρόγραμμα», σημειώνει η Μελίνα. «Ναι, είμαστε αισιόδοξοι διότι είμαστε άνθρωποι του αγώνα για τη ζωή. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε και τη σχέση με την τέχνη μας.
Προσπάθεια κι αγώνας. Ωστόσο ναι, μας συνδέει κι ένα πηγαίο γέλιο ή μελωδικό χαμόγελο αν θέλετε. Είμαστε εδώ, χαιρόμαστε όλα όσα ζήσαμε και το σημαντικότερο όλων, συνεχίζουμε δημιουργικοί το ταξίδι» λέει κι ο Δημήτρης με τη σειρά του.
● Μελίνα Κανά, πότε ένα τραγούδι θεωρείται μεγάλο τραγούδι;
Τα μεγάλα τραγούδια συνήθως νικάνε τον χρόνο. Είναι τραγούδια που μένουν. Που περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη και αγαπιούνται και τραγουδιούνται και από τους παλαιότερους και από τους νεότερους. Ενα κριτήριο είναι ο χρόνος. Κι ένα ακόμα κριτήριο είναι η επικαιρότητα. Ενα μεγάλο τραγούδι συνήθως έχει μια διαρκή επικαιρότητα. Δηλαδή αναφέρεται σε κάτι που αφορά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου.
● Δημήτρη Ζερβουδάκη, πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;
Με την πολιτική ασχολούμαι από παιδί του Γυμνασίου. Είμαι παιδί της γόνιμης αριστερής σκέψης και της δημοκρατίας. Πιστεύω στο ηθικό πλεονέκτημα της παράδοσης, της μαχόμενης Αριστεράς για την κοινωνία. Η σύνδεση της τέχνης μου με την πραγματική ζωή και τις ανάγκες της αποτέλεσε για μένα ένα αγωνιώδες, περιπετειώδες, αλλά και ωραίο ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια. Η πολιτική και η άσκησή της είναι σύμφυτη με τη ζωή και την κοινωνία μας. Κυρίως όμως είναι σύμφυτη με τη συνευθύνη μας ως πολίτες. Είναι και πρέπει να παραμείνει αναφαίρετο δικαίωμα και όχι στοιχείο διαπλοκής, μέσο προσπορισμού ή προσωπικής ανέλιξης. Επιτρέψτε μου να σας τεκμηριώσω σε προσωπικό επίπεδο τους ισχυρισμούς μου μέσα από την πράξη. Αυτή τη δυστοπική εποχή και πάντα στο πλαίσιο της αναζήτησής μου, έχω την τύχη να βρεθώ ως ερμηνευτής στο επίκεντρο μιας καλλιτεχνικής πρότασης, πάνω σε ποιήματα μεγάλων διανοητών της «αμφισβήτησης», όπως οι Μπ. Μπρεχτ, Βλ. Μαγιακόφσκι, Μιλτ. Σαχτούρης, Α. Λασκαράτος και Δάντης Αλιγκέρι, σε μουσική του Γιώργου Κομπογιάννη. Πρόκειται για εννέα τραγούδια σε έναν δημιουργικό κύκλο με τίτλο «Μυστικό νήμα». Μια δουλειά που κυκλοφόρησε από το Ογδοο, πολύ πρόσφατα, στις 16 Οκτωβρίου.
ℹ️ Ολα τα Σάββατα του Νοεμβρίου. Σταυρός του Νότου, Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος. Εισιτήρια 15 ευρώ. Μαζί τους ο Νίκος Χρηστίδης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας