To Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας, το 11o παρακαλώ, που φέτος γίνεται τετραήμερο (από 1-4 Αυγούστου) διαθέτει κάτι που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κατασκηνωτικά φεστιβάλ, από τα πολλά που γίνονται πλέον ανά την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ το ξεκίνησαν και το συνεχίζουν οι νέοι του χωριού, ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας. Και το αγκαλιάζει όλο το χωριό συμμετέχοντας στην προετοιμασία του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μας τα λέει αναλυτικά ο Γιάννης Βελαέτης, διοργανωτής αλλά και υπεύθυνος Τύπου του φεστιβάλ. «Η ειδοποιός διαφορά μας με τα υπόλοιπα φεστιβάλ είναι ότι η καρδιά του φεστιβάλ είναι μια “παρέα νέων” με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του τόπου τους μακριά από εταιρικά και ιδιωτικά συμφέροντα».
● Και τα έσοδα;
Τα έσοδα μένουν στον τόπο μας, βοηθώντας τοπικές δομές (παιδικό σταθμό, ορφανοτροφείο κ.λπ.) και περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας. Επίσης κάνουμε δενδροφυτεύσεις αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς για τον τοπικό πληθυσμό και πολλά άλλα.
● Ξεκίνησε όντως ως ένα μικρό πάρτι του χωριού;
Οπως και σε πολλά χωριά της επαρχίας, συνηθίζεται να γίνεται ένα ετήσιο καλοκαιρινό πάρτι νεολαίας. Ετσι και στην Ελάτεια όλα ξεκίνησαν από μια παρέα νέων. Εμείς τότε –ως μικρότεροι– βοηθούσαμε ώστε να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους πάρτι. Καθώς πέρασαν τα χρόνια, έφτασε η στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του Συλλόγου Νεολαίας Ελάτειας. Ως ανήσυχοι νέοι, πηγαίνοντας ως θεατές οι ίδιοι σε συναυλίες και φεστιβάλ, μας δημιουργήθηκε η ιδέα πώς θα ήταν εάν μετατρέπαμε το ετήσιο καλοκαιρινό πάρτι σε ένα φεστιβάλ που θα προσέλκυε κόσμο από όλη την Ελλάδα. Οπως κάθε ξεκίνημα, έτσι και στο δικό μας προέκυψαν αρκετά εμπόδια. Εμπόδια, όμως, τα οποία ισχυροποίησαν τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου μας.
● Πότε έγινε η πρώτη συναυλία;
Το 2019, με τη Ματούλα Ζαμάνη. Είδαμε για πρώτη φορά τα 100 με 200 άτομα του πάρτι, να αυξάνονται σε περισσότερους από 1.000 θεατές. Ετσι και εμείς πήραμε θάρρος για τα επόμενα. Ο χειμώνας 2019-20 μας βρήκε να οργανώνουμε το επόμενο φεστιβάλ.
● Αλλά προέκυψε πανδημία...
Ετσι, ματαιώθηκε κάθε σχέδιο για το καλοκαίρι. Αυτό το διάλειμμα των δύο χρόνων, όμως, ήταν εποικοδομητικό, μια και αναδιοργανωθήκαμε και εξοπλιστήκαμε με υπομονή και γνώση. Αισίως, φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2022, που η μονοήμερη συναυλία του 2019 μετατράπηκε σε διήμερο φεστιβάλ με ισχυρά ονόματα, όπως αυτά του Θανάση και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Πλέον, το φεστιβάλ είχε γίνει γνωστό ως μουσικό φεστιβάλ αλλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένη η ιδέα του κάμπινγκ στους χώρους του. Το καλοκαίρι του 2023, πληθώρα κατασκηνωτών κατέφτασε στον χώρο του φεστιβάλ, διότι στο line-up έδιναν το «παρών» μεγάλα ονόματα της έντεχνης κυρίως μουσικής σκηνής. Σε εκείνο το σημείο, απόρροια της απήχησης του φεστιβάλ ήταν να δημιουργηθεί το σλόγκαν που πρωταγωνιστεί στο φετινό φεστιβάλ –«Λίγο όνειρο ακόμα»– υποδηλώνοντας πως, παρόλο που έχει εκπληρωθεί το όνειρό μας, θέλουμε να έχει όσο μεγαλύτερη διάρκεια γίνεται.
● Πώς λειτουργεί αυτή η μικρή ομάδα του χωριού που το διοργανώνει;
Ουσιαστικά η ομάδα της διοργάνωσης αποτελείται από την παρέα μας, της οποίας κάποια μέλη είμαστε και μέλη του Δ.Σ. Οι αρμοδιότητες είναι πολλές και για να στηθεί όλο αυτό το εγχείρημα δουλεύουμε όλο τον χρόνο για να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.
● Πώς χωρίζονται οι δουλειές;
Οι αρμοδιότητές μας χωρίζονται ανάλογα με το πού μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα ο καθένας. Ορισμένοι διαμορφώνουν τον χώρο του φεστιβάλ κάνοντας δενδροφυτεύσεις όλο το χρόνο ώστε να δημιουργηθεί περισσότερη σκιά και φυσικός πλούτος. Κάποιοι άλλοι στήνουν τα social media και την επικοινωνία με τον κόσμο. Επίσης, υπάρχουν υπεύθυνοι οικονομικών, εκείνοι που επικοινωνούν με τους μάνατζερ των καλλιτεχνών, υπεύθυνοι για τον συντονισμό των εθελοντών κατά τις ημέρες του φεστιβάλ, υπεύθυνοι κατασκευών αλλά και υπεύθυνοι για το εικαστικό κομμάτι του (αφίσες, μπλούζες κ.λπ.).
● Το χωριό συνολικά πώς συμμετέχει;
Το χωριό και η ευρύτερη περιοχή με τον καιρό έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και ενστερνίζονται τους στόχους του φεστιβάλ. Οι κάτοικοι συμμετέχουν είτε ως εθελοντές είτε ως απλοί θεατές.
● Χορηγούς έχετε;
Πέραν μιας μεγάλης χορηγίας που έχει να κάνει με τα ποτά, πιο πολύ μας στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις με μικρότερες χορηγίες. Επιπλέον, έχουμε τη στήριξη του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διότι αναγνωρίζουν την προσπάθεια της νέας γενιάς και προσφέρουν σε αυτό το εγχείρημα ένα σεβαστό ποσό. Τα κύρια όμως έσοδα προκύπτουν από τα εισιτήρια του κόσμου.
● Πώς επιλέγετε τα ονόματα που βάζετε στο line up;
Από τα προσωπικά ακούσματά μας, χωρίς όμως αυτό να είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Ολο τον χειμώνα πηγαίνουμε στις μουσικές σκηνές της Αθήνας, για να έρθουμε σε επαφή με τη δουλειά και το μουσικό πρόγραμμα του κάθε καλλιτέχνη, αλλά κυρίως για να επικοινωνήσουμε με τον εκάστοτε καλλιτέχνη, ώστε να προχωρήσουμε σε συνεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσαμε εμείς τους καλλιτέχνες. Πλέον, τα γραφεία των καλλιτεχνών μάς προσεγγίζουν και μας στέλνουν τις προτάσεις τους.
● Κάνουν σκόντο στις αμοιβές τους οι καλλιτέχνες λόγω του χαρακτήρα του φεστιβάλ;
Υπάρχουν περιπτώσεις που η χρέωση είναι χαμηλότερη, ναι. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις που οι τιμές είναι ακατέβατες.
● Δώστε μας τα απαραίτητα χρηστικά στοιχεία...
Το μουσικό φεστιβάλ Ελάτειας γίνεται σε ένα τοπίο με πεύκα και πλατάνια, με θέα προς τις κορυφές του Παρνασσού. Εκεί ο καθένας μπορεί να κατασκηνώσει και να απολαύσει διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως πεζοπορία, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής κ.λπ. Εκτός από τη δυνατότητα του κάμπινγκ, υπάρχει και η δυνατότητα να μείνει κανείς στην ευρύτερη περιοχή σε κοντινή απόσταση από την Ελάτεια. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελάτεια βρίσκεται σε προνομιακή θέση, διότι απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330 χλμ. Παράλληλα, η Ελάτεια έχει άμεση πρόσβαση σε πόλεις όπως η Λαμία (70 χλμ.) και η Λειβαδιά (35 χλμ.), ενώ μπορούμε να θεωρήσουμε πως βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση η Λάρισα (185 χλμ.) και ο Βόλος (175 χλμ.). Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάθε επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί γνωστούς κοντινούς προορισμούς σε διάρκεια διαδρομής λιγότερη της μισής ώρας. Τέτοιοι προορισμοί είναι η Αμφίκλεια, η Τιθορέα (Βελίτσα), η Παύλιανη, η Αγόριανη, η Αταλάντη, η Αρκίτσα, τα Καμένα Βούρλα κ.ά.
♦ 17 ευρώ μονοήμερο εισιτήριο, 55 ευρώ τετραήμερο χωρίς κάμπινγκ. Εισιτήριο κατασκήνωσης: 3 ευρώ. Αφορά θέση για σκηνή 2-4 ατόμων (όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια της κατασκήνωσης θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Λάμψη»).
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Πέμπτη 1/8
■ HUMMINGS
■ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ
■ SOCIAL WASTE
■ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ & 100°C
Παρασκευή 2/8
■ LOCOMONDO
■ ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
■ ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ
Σάββατο 3/8
■ ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
■ ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ
■ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ
Κυριακή 4/8
■ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΩΡΑΪΤΗ
■ NOVEL 729
■ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
■ ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ
Η πρώτη συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη
«Αντιπροσωπεία» της διοργανωτικής ομάδας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας