Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
32.8° 27.8°
1 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.1° 22.6°
1 BF
60%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.2° 23.0°
0 BF
38%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 21.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.4° 23.5°
1 BF
49%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
2 BF
35%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.4°
1 BF
38%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.8°
3 BF
28%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 24.0°
0 BF
38%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
28.8° 26.4°
1 BF
69%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.5° 26.5°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
59%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.5° 25.9°
0 BF
34%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.6° 24.5°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
2 BF
35%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
33.0° 28.0°
1 BF
31%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.5° 25.5°
2 BF
62%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
26.1° 22.7°
1 BF
75%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.6° 18.6°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
string demons

«Να βγούμε όσο γίνεται απ’ την κόλαση που οι ίδιοι φτιάχνουμε»

Το σούπερ ντουέτο των String Demons το γνωρίζετε ασφαλώς, ειδικά από τα live του. Τα αδέλφια Λυδία και Κωνσταντίνος Μπουντούνης με «τα μαγικά τους δοξάρια» μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ, το «Τheãtrika».

Συναντήσαμε τους String Demons, τα αδέλφια Λυδία και Κωνσταντίνο Μπουντούνη δηλαδή, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ «Τheãtrika». Κι είναι αυτό που λέει το όνομά του, «θεατρικά». Ενα άλμπουμ με τραγούδια και συνθέσεις που έχουν γράψει για θεατρικές παραστάσεις, από το «Πάρτι της ζωής μου» της Ελένης Ράντου έως τη «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» του Ηλία Καρελλά. Υπάρχουν και τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει ως single, όπως η διασκευή τους στο παραδοσιακό σμυρναίικο «Doctor», αλλά και το «Βreathe», επηρεασμένο από τη δολοφονία του George Floyd που συντάραξε τις ΗΠΑ.

● Βλέπω, ακούω δηλαδή, πολλά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα στο άλμπουμ. Ταιριάζουν;

Θεωρητικά, πιθανόν, να μην ταιριάζουν διόλου. Το «αταίριαστο» όμως στη μουσική δεν είναι κακό πράγμα, ίσα ίσα πολλές φορές μπορεί να σε οδηγήσει στα πιο ωραία, αρκεί να μην το κάνεις με το ζόρι. Θεωρητικά πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να φαίνονται αταίριαστα μεταξύ τους, στην πράξη όμως μπορεί να λειτουργούν απροσδόκητα ωραία.

● Το θέμα είναι η πράξη...

Στην πράξη λοιπόν αν κάποιος ακούσει τον δίσκο, όλα μπαίνουν στη θέση τους και η ομοιογένεια εμφανίζεται εκεί που πρέπει να εμφανιστεί.

● Πώς γράφετε μουσική για ένα θεατρικό, από πού ξεκινάτε;

Η ιστορία ξεκινάει με το έργο και τον σκηνοθέτη. Διαβάζοντας το έργο αρχίζουν και προκύπτουν ιδέες για το πώς η μουσική θα το αγκαλιάσει. Αν και στο «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» έγινε το αντίθετο, το «Breathe», που είναι το κεντρικό τραγούδι της παράστασης, είχε κυκλοφορήσει πριν ανέβει το έργο και ήταν ιδέα του Ηλία Καρελλά να μπει.

● Γενικώς έτσι λειτουργείτε στις παραστάσεις;

Υπάρχει πάντα μία κοινή βάση αλλά κάθε φορά στο χτίσιμο μιας παράστασης τα πράγματα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια δύσκολη και γοητευτική διαδικασία, υπάρχει ο φόβος για το άγνωστο και κάπου εκεί μπορεί να γίνει συναρπαστικό. Το βασικό θέμα που γράψαμε στο «Πάρτι της ζωής μου», μουσικό θέμα που ακολουθεί όλη την παράσταση, ήταν σαν να βγήκε μόνο του απ’ τις λέξεις του κειμένου όταν διαβάσαμε για πρώτη φορά το έργο.

● Και το «Breathe»; Είναι τόσο σοκαριστική αυτή η δολοφονία;

Ο λόγος που η Λυδία έγραψε το «Βreathe», τραγούδι για τη συγκεκριμένη δολοφονία, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες λέξεις του G. Floyd, είναι επειδή σοκαρίστηκε. Η λέξη δολοφονία έτσι κι αλλιώς είναι σοκαριστική. Το «Βreathe» γράφτηκε σαν ξέσπασμα με αφορμή αυτό το συμβάν.

● Πώς αποτυπώνεται στη μουσική;

Μιλήσαμε για το θέμα και τις προεκτάσεις που έχει (ρατσισμός, εξουσία κ.λπ.) όπως νιώθαμε και μπορούσαμε μέσω της μουσικής. Οπως κάποιος άλλος μέσω ενός γκράφιτι ή κάποιας ενέργειας που μπορεί να εμπνεύσει ώστε να βγούμε όσο γίνεται απ’ την κόλαση που οι ίδιοι φτιάχνουμε. Το αν αποτυπώθηκε και πόσο μπορεί να το καταλάβει κάποιος που ακούει το τραγούδι με βάση τη δική του αισθητική και τα βιώματα.

● Πόσο βοηθάει και στη μουσική, στα τραγούδια, η επιτυχία μιας παράστασης;

Αυτά λειτουργούν σαν μια συνεχόμενη ροή το ένα με το άλλο. Η μουσική βοηθάει στην επιτυχία μιας παράστασης και αντίστοιχα η παράσταση βοηθάει τη μουσική να ταξιδέψει ακόμα και έξω απ’ το θέατρο όπου παίζεται, ειδικά αν τα κομμάτια κυκλοφορούν και ανεξάρτητα, όπως κάναμε π.χ. με το «Τheãtrika».Στην αρχή των παραστάσεων που δεν είχαν κυκλοφορήσει τα κομμάτια ούτε ψηφιακά αλλά ούτε σαν φυσικό προϊόν, υπήρχαν περιπτώσεις που ο κόσμος μάς έλεγε ότι προσπαθούσε σιγοτραγουδώντας να θυμηθεί τη μελωδία ή τους στίχους των κομματιών που είχε ακούσει.

● Τα ωραία του θεάτρου...

Είναι από τις μαγείες του θεάτρου όντως, γιατί κάτι γεννιέται και πεθαίνει στη σκηνή. Εξω από τον χώρο του θεάτρου είναι απλά μια ανάμνηση και η μουσική βοηθάει στο να μείνει για πάντα και ως κάτι παραπάνω από ανάμνηση, γιατί ένα ηχογραφημένο κομμάτι σε έναν δίσκο π.χ. μπορεί να ταξιδεύει και να υπάρχει χρόνια μετά από το ανέβασμα μιας παράστασης.

● Διασκευάσατε και το «Ας ερχόσουν για λίγο». Πόσο σύγχρονο μπορεί να ακουστεί ένα ρετρό κομμάτι;

Η αλήθεια είναι ότι στα δικά μας αυτιά όλα μπορούν να γίνουν στη μουσική. Εάν έστω ένας άνθρωπος πάνω στη Γη ακούσει την εκδοχή μας στο «Ας ερχόσουν για λίγο» και νιώσει, με τα δικά του αυτιά και την ψυχή, αυτή την ενέργεια ενός «κλασικού» πλέον κομματιού, το οποίο όμως ηχητικά δίνει κάτι φρέσκο, κάτι καινούργιο, κάτι σύγχρονο όπως λέτε, τότε σημαίνει πως γίνεται.

● Τι διαφορετικό έχει ο ήχος από τα έγχορδα σε σχέση με άλλα όργανα;

Τα όργανα είναι εκατοντάδες, η οικογένεια των εγχόρδων πολύ μεγάλη. Παράδειγμα, η κιθάρα θεωρείται έγχορδο όπως και το τσέλο, αλλά έχουν τελείως διαφορετικό ήχο. Κάποια όργανα ίσως μοιάζουν στον ήχο ή όχι, σημασία έχει ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα αυτού-αυτής που παίζει, τι και πώς θέλει να το πει.

● Κι εσείς, οι String Demons;

Εμείς ηχητικά μπορεί να έχουμε περισσότερα κοινά, σε κάποιες φάσεις, στον ήχο και στην ενέργεια, με ένα καθαρά ροκ σχήμα παρά με ένα κουαρτέτο εγχόρδων που έχει ακριβώς τα ίδια όργανα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερα σε κατηγορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας