Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.8° 25.2°
2 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 25.8°
3 BF
31%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.0° 24.0°
4 BF
52%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
38%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.6°
2 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.0°
2 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 21.4°
3 BF
26%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
47%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 24.7°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 20.7°
3 BF
55%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 21.6°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 23.5°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
46%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
32%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.5° 25.5°
2 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.2° 22.8°
5 BF
74%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
30.0° 26.9°
2 BF
13%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 20.3°
2 BF
84%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 25.8°
2 BF
41%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.6° 18.6°
4 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
iro

«Το λαϊκό τραγούδι είναι η “αθώα μας καρδιά”»

«Μπορεί να μην είμαι λαϊκή τραγουδίστρια κατά το κοινώς αντιληπτό, είμαι σίγουρα όμως ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε λαϊκή γειτονιά με ανθρώπους που ξυπνούσαν στις τέσσερις τα χαράματα για να πάνε στη δουλειά τους», λέει η ερμηνεύτρια που, απόψε και την επόμενη Παρασκευή, διεκδικεί στο Caja de musica το βαθύ κι αμετάκλητο βίωμα του λαϊκού στο πρόγραμμα «Τα λαϊκά που αγάπησα».

Αυτές τις δύο Παρασκευές, 12 και 19 Απριλίου, η Ηρώ παρουσιάζει στο Caja de musica ένα πρόγραμμα μόνο με λαϊκά τραγούδια. Πολύ ενδιαφέρον θα έλεγα, μου αρέσουν τα προγράμματα με συγκεκριμένο concept. «Τα λαϊκά που αγάπησα» λέγεται και η συζήτηση που κάναμε με την Ηρώ είχε κι αυτή συγκεκριμένο concept, τι άλλο, το λαϊκό τραγούδι.

● Τι σημαίνει λοιπόν λαϊκό τραγούδι;

Σε μια εποχή που «όλα εξηγούνται», που όλα βρίσκουν λύσεις από τους ειδήμονες, σε μια εποχή που όλα καταμετρώνται αριθμητικά, το λαϊκό τραγούδι αποτελεί ένα πηγαίο μέσο έκφρασης, έναν αυθόρμητο και αυθεντικό τρόπο έμπνευσης που βασικό του συστατικό είναι το συναίσθημα. Απενοχοποιημένο και ελεύθερο, αληθινό και εκφραστικό, με όλη του τη μαγεία ή την υπερβολή ή την αλήθεια. Απαλλαγμένο από συμβάσεις και καθωσπρεπισμό.

● Και τι είναι το λαϊκό τραγούδι;

Το λαϊκό τραγούδι είναι η «αθώα μας καρδιά», είναι η παιδική ηλικία της τέχνης, αλλά και η ώριμη αποκομιδή της. Εκεί όπου διαπιστώνεις ότι συναντάται η αρχή με το τέλος στα... βιώματα. Το λαϊκό τραγούδι είναι βιώματα… Εικόνες, αισθήματα και συναισθήματα που γαλουχήθηκαν από την καθημερινότητα, είτε την πολιτική είτε την κοινωνική. Το λαϊκό τραγούδι είναι η αφύπνιση της αληθινής μας ιστορίας. Αυτής που μόνο η τέχνη μπορεί να καταγράψει.

● Διατρέχει όλα τα είδη μουσικής;

Πιστεύω πως ναι. Η λαϊκή μουσική δεν προϋποθέτει την επιστημονική κατάρτιση, ούτε της είναι απαραίτητη. Είναι εσώτερη ανάγκη, είναι ο τρόπος να εκφράσει και να εκφραστεί ένα βαθύτερο κομμάτι της ψυχής μας. Αυτό που δεν υποκύπτει στις εκάστοτε μόδες ή συμβάσεις. Το πρωτόλειο, το πηγαίο, το συναίσθημα αυτό καθεαυτό, όποιο κι αν είναι, όποια γενεσιουργός αιτία κι αν το προκάλεσε. Συνεπώς ναι, διατρέχει εποχές, χρόνια, πολιτικές, κοινωνικές καταστάσεις διαπερνάει, σαν μια ευθεία που κρατάει σταθερή την πρωτογενή αλήθεια μας… Ποιοι είμαστε.

● Τα παραδοσιακά είναι λαϊκά;

Πιστεύω, είναι αδελφές έννοιες. Οχι όμως ταυτόσημες. Το παραδοσιακό αφορά την παράδοση κι αυτό έχει από μόνο του μια παρελθοντική χροιά, μια προσπάθεια να μην ξεχαστούν οι ρίζες. Το λαϊκό τραγούδι εμπεριέχει την παράδοση, όμως κινείται και ελεύθερα μέσα στις εποχές, χαράζει έναν δρόμο, ακολουθεί τα ίχνη των αλλαγών, ενώ κρατάει μέσα του το πηγαίο και το ζωντανό συναίσθημα.

● Κάποιο παράδειγμα;

Το κύμα μετανάστευσης του 1950-60 μελοποιήθηκε και τραγουδήθηκε ακολουθώντας την εσώτερη ανάγκη της εποχής που διένυε.

● Τα λαϊκά τραγούδια είναι μόνο ελληνική υπόθεση;

Οχι βέβαια, λαϊκή μουσική υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου με ιστορία μικρή ή μεγάλη. Το τάνγκο είναι η λαϊκή μουσική που πήραν μαζί τους οι Ισπανοί που ταξίδεψαν στην Αργεντινή και γεννήθηκε στις προβλήτες των λιμανιών όπου οι ναυτικοί γνώριζαν τη «γυναίκα» ως είδωλο κυρίαρχο με δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Κάθε χώρα εξιστορεί τον εαυτό της μέσα από τα λαϊκά της τραγούδια.

● Είναι όμως απαραιτήτως γλεντζέδικα;

Είναι απαραιτήτως αληθινά, έρχονται από τα βάθη της ψυχής μας, των κοινωνικών και πολιτικών καταβολών μας, των καθημερινών βιωμάτων μας, κι όλα αυτά μπορούν να έχουν χαρά, λύπη, έρωτα, απόγνωση, πόνο, αγώνα, φιλία, έχθρα, αγάπη.

● Υπάρχουν όργανα που είναι απαραίτητα, υποχρεωτικά, στα λαϊκά τραγούδια;

Σε κάθε χώρα αυτό διαφέρει. Εμείς, ως ένας λαός με ρίζες από πολλές γειτονικές χώρες, έχουμε πλειάδα οργάνων που προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της λαϊκής μουσικής. Εκτός του μπουζουκιού και όλων των αδελφών οργάνων, το βιολί π.χ., ήρθε στη χώρα μας στα μέσα του 18ου αιώνα και εντάχθηκε στη λαϊκή μας μουσική καθώς και στην παραδοσιακή, μιας και η κλασική μουσική δεν ήταν ακόμα εύληπτη και κατανοητή στο ευρύ κοινό. Συνεπώς η έννοια παραδοσιακό ή λαϊκό όργανο είναι ρευστή και μεταβλητή ανάλογα με την εποχή, τη χώρα, την Ιστορία της και τις ανάγκες της.

● Πώς έκανες την επιλογή των τραγουδιών της παράστασης;

Καταρχάς είναι ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Η επιλογή έγινε με την προσωπική μου αισθητική, αυτά δηλαδή που αγαπώ και με εκφράζουν. Απλά, τα διάλεξα χωρίς στεγανά, ούτε περιορισμούς. Δεν σκέφτηκα καν εάν μου «πηγαίνουν» στη φωνή ή όχι. Γιατί πώς αλλιώς θα ήταν λαϊκά εάν προσπαθούσα να τα εντάξω και να τα «καλλωπίσω»; Ομως, επειδή έχω μεγαλώσει στην επαρχία σε γειτονιές με χώμα και ταβέρνες με βαρέλια, τα βιώματά μου με ακολουθούν και με πηγαίνουν στον επιθυμητό δρόμο. Μπορεί να μην είμαι λαϊκή τραγουδίστρια κατά το κοινώς αντιληπτό, είμαι σίγουρα όμως ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε λαϊκή γειτονιά με ανθρώπους που ξυπνούσαν στις τέσσερις τα χαράματα για να πάνε στη δουλειά τους. Κι αυτό αποτελεί βίωμα, βαθύ και αμετάκλητο.

Info: Caja de musica, Σινώπης 27, Αθήνα. Ωρα έναρξης: 22.00. Είσοδος: 10€. Κρατήσεις: 6945 166085

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερα σε κατηγορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας