Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.6°
2 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.8° 12.6°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 13.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 9.6°
1 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 13.0°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
11.2° 9.4°
2 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.9° 12.8°
2 BF
86%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 11.2°
2 BF
62%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.4°
3 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.5° 12.9°
2 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 13.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
77%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.1° 13.8°
2 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 12.7°
1 BF
95%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
2 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
dimitris mistakidis
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μιλάει για τη στροφή των νέων στην παράδοση, αλλά και για την πολιτική

«Παίζουμε μερικά τραγούδια και θεωρούμε πως κάναμε το χρέος μας»

«Οι αγώνες δίνονται στον δρόμο» επιμένει ο τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας, που λίγο πριν από την εμφάνισή του αυτή την Παρασκευή στο «Κύτταρο» μιλάει για τη στροφή των νέων στην παράδοση, αλλά και για την πολιτική.

Διαβάζω για τη συναυλία του Δημήτρη Μυστακίδη αυτή την Παρασκευή στο «Κύτταρο»: «Ο Δημήτρης Μυστακίδης και η μπάντα του θα σταθούν όρθιοι στη σκηνή και θα μας θυμίσουν ότι στη μουσική (όπως θα ‘πρεπε και στη ζωή) δεν υπάρχουν σύνορα, ταμπέλες ή αποκλεισμοί». Είναι το πρώτο πρώτο που τον ρωτάω, αν είναι σίγουρος ότι στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα, ταμπέλες ή αποκλεισμοί. «Απόλυτα. Υπάρχουν πολύ καλά τραγούδια, παντού, σε όλα τα είδη. Εάν καταφέρεις και τα ενσωματώσεις μέσα σε μια παράσταση χωρίς να φαίνονται παράταιρα και η παρουσία τους εξυπηρετήσει τη ροή ή ένα μήνυμα που θέλεις να περάσεις, όλα μπορούν να γίνουν».
 

● Τι θα ακούσουμε, λοιπόν, στο «Κύτταρο»;

Θα ακούσετε τραγούδια στα οποία με κάποιο τρόπο εμπλέκομαι. Είτε ως δημιουργός, είτε ως εκτελεστής, είτε ως ακροατής. Ο κύριος κορμός του πρώτου μέρους είναι καινούργια δικά μου αλλά και του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, τραγούδια που εμπεριέχονται στον δίσκο μου «Μόρσο» που κυκλοφόρησε φέτος. Θα υπάρχουν και κάποια άλλα που κυκλοφόρησαν σκόρπια όπως το «Μίλα» και η «Θεσσαλονίκη» αλλά και τραγούδια από τις συνεργασίες μου με τον Νίκο Παπάζογλου, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους Χειμερινούς Κολυμβητές. Φυσικά δεν θα λείπουν τα ρεμπέτικα και τα παραδοσιακά τραγούδια.

● Είδα φέτος στα διάφορα κατασκηνωτικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα να παίζει πολύ πια η παραδοσιακή μουσική. Οπως και το χιπ χοπ.

Ναι, αυτό συμβαίνει. Οχι βέβαια για τους ίδιους λόγους. Το χιπ χοπ ήταν ένα είδος που λειτουργούσε υπόγεια όλα αυτά τα χρόνια, οι νέοι το άκουγαν και τώρα θεωρώ ότι πήρε την «ορατότητα» που του αξίζει.

● Και τα παραδοσιακά;

Το «νεοπαραδοσιακό» είναι ένα φαινόμενο της μετα-covid και της μετα-οικονομικής κρίσης εποχής. Εχω την αίσθηση ότι οι νέοι δεν θέλουν να συνδεθούν με τίποτα σημερινό γιατί αναμφισβήτητα έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ήττα. Τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και τα περίπου 3 χρόνια εγκλεισμού τούς έχουν απογοητεύσει. Οι συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν στο ξεκίνημα της ζωής τους είναι φοβερά δύσκολες και το χειρότερο όλων είναι ότι έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι όλο αυτό θα καλυτερεύσει. Κατά συνέπεια στρέφονται σε οτιδήποτε έχει αποδείξει την αξία του και είναι αληθινό. Η παραδοσιακή μουσική είναι τέτοια περίπτωση.

● Μια τέτοια σπουδαία περίπτωση, όντως...

Φοβάμαι ότι δεν έχουν καταλάβει το πόσο τεράστια είναι αυτή η μουσική και τι κώδικες μεταφέρει. Εχουν κρατηθεί κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά της και όχι όλη η ουσία της. Και από τους εκτελεστές και από τους «ακροατές-γλεντιστές». Ισως βέβαια αυτό να συμβαίνει γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κατανοηθούν όλες αυτές οι αξίες. Το ξέρω ότι μιλάω σαν «μπάρμπας» αυτή τη στιγμή, αλλά ό,τι έχω δει μέχρι τώρα να συμβαίνει είναι μια πολύ «light» εκδοχή χωρίς όλα εκείνα τα λεπτά χαρακτηριστικά που κάνουν την παραδοσιακή μουσική ύψιστη μορφή λαϊκής τέχνης. Ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε και την «Fullfat» εκδοχή.

● Είχαμε πάντοτε τόσους πολλούς ακροδεξιούς και ρατσιστές στη χώρα μας ή απλώς τώρα φαίνονται περισσότερο;

Νομίζω πως πάντα είχαμε. Απλώς όλα αυτά τα χρόνια της ψεύτικης ευημερίας κρύβανε το πρόβλημα.

● Και τώρα;

Τώρα που η τράπουλα ανακατεύτηκε ξανά και όλα τα χρόνια προβλήματα αναδείχτηκαν, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να βγει η βρόμα στην επιφάνεια.

● Πόσο βοηθούν οι συναυλίες διαμαρτυρίας και συμπαράστασης, που γίνονται κατά καιρούς και για διάφορους λόγους, στις οποίες συμμετέχεις συχνά πυκνά;

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Φοβάμαι μήπως όλη η ενέργεια αντίδρασης που μπορεί να υπάρχει εκτονώνεται μέσα στη συναυλία και ξεφουσκώνει. Από την άλλη σκέφτομαι όμως ότι αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που κάνουν πάντα τη διαφορά, αυτοί που δεν κοιτούν μόνο την πάρτη τους και στην ουσία βοηθούν στο να μην ξεχνάμε -γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα- χρειάζονται υποστήριξη. Κυρίως για να μη νιώθουν μόνοι. Εκεί θεωρώ ότι κάτι κάνουμε, κάπως βοηθάμε. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι και λίγο βόλεμα για εμάς. Πάμε και παίζουμε μερικά τραγούδια και θεωρούμε πως κάναμε το χρέος μας. Ε, δεν είναι έτσι. Οι αγώνες δίνονται στον δρόμο.

● Πώς σου φαίνεται η κατάσταση στην Αριστερά;

Αν εννοείς αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πω αστεία.

● Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του;

Το ίδιο.

● Το Ισραήλ;

Ενα κακομαθημένο το οποίο εκμεταλλεύεται την κακοποίηση που έχει υποστεί όταν ήταν μικρό και τώρα κάνει χειρότερα. Από την αρχή μού φάνηκε περίεργο. Πώς οι καλύτερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου δεν πήραν χαμπάρι όλη την πολεμική προετοιμασία που γινόταν κάτω από τη μύτη τους; Ακόμη και ό,τι έκανε η Χαμάς μού φαίνεται ύποπτο. Και σαν αντίδραση στην απαράδεκτη στάση του Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια να το δεις, ήταν ανεπίτρεπτη κίνηση που και ο πιο ανεγκέφαλος θα καταλάβαινε πού θα οδηγήσει. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το Ισραήλ αυτή τη στιγμή διαπράττει γενοκτονία. Νομίζω ότι προσπαθεί να εξαφανίσει τελείως ό,τι έχει απομείνει από το κράτος της Παλαιστίνης και δυστυχώς η διεθνής κοινότητα απλώς παρακολουθεί αμέτοχη να τελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει τώρα και οι ένοχοι να λογοδοτήσουν άμεσα.

Πληροφορίες:

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, «Κύτταρο», Αχαρνών και Ηπείρου. Εισιτήρια: Προπώληση 13 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στον Συνδετήρα, Αλ. Υψηλάντου 146. στην Πάτρα. Προπώληση 12 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στο We στη Θεσσαλονίκη. Προπώληση 13 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερα σε κατηγορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας