Μουσικές από τον 16ο και τον 17ο αιώνα θα ακουστούν αύριο, Σάββατο, στο Θουκυδίδειο Ωδείο από το Σύνολο Παλιάς Μουσικής «conAnima», το οποίο θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ισπανικής και ιταλικής μουσικής με έργα μεγάλων μπαρόκ συνθετών όπως Frescobaldi, Falconieri, Ortiz, Kapsperger, Landi, Kircher κ.ά.
Στη μουσική παράσταση με τίτλο «Folia Mediterranea» (σαν να λέμε «Μεσογειακή Τρέλα»), με αφετηρία το διαχρονικό μουσικό θέμα της «Folia», οι καταξιωμενοι μουσικοί του «conAnima Ensemble» θα αναδείξουν την αισθαντικότητα της ισπανικής μουσικής και την πιο ανάλαφρη πλευρά του μπαρόκ, μέσα από τους χορούς της εποχής (φρότολα, βιλανέλα, πασακάλια, βιλότα, μαντοβάνα, ταραντέλα), την κορσικανική μουσική παράδοση και τα παραδοσιακά και σεφαραδίτικα τραγούδια.
Με αφορμή την εκδήλωση στο φιλόξενο Θουκυδίδειο Ωδείο, μιλήσαμε με το μέλος του συνόλου, σοπράνο Φαίνη Νούσια.
Το όνομα «conAnima», δηλαδή «Με ψυχή» ή, καλύτερα, «μεΨυχή», το επιλέξατε εσείς ή προέρχεται από ένα τραγούδι ή κάτι παρεμφερές;
Εμείς το επιλέξαμε. Δική μας ιδέα ήταν. Ενώσαμε δυο λέξεις και φτιάξαμε μια καινούργια, συμβολική.
Τι είναι η Παλιά Μουσική;
Όταν λέμε Παλιά Μουσική, εννοούμε ουσιαστικά την ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, από το 1100, την εποχή των τροβαδούρων, μέχρι και το μπαρόκ.
Φαντάζομαι πως δεν είναι και τόσο εύκολο είδος και αναφέρομαι περισσότερο στο γεγονός ότι πάει πολύ πίσω στον χρόνο, οπότε είναι πιο δύσκολο να βρεις πηγές γι’ αυτό.
Δυσκολίες υπάρχουν σε όλα τα είδη, αλλά στο συγκεκριμένο, όπως είπατε, όσο πάμε προς τα πίσω, είναι πιο δύσκολο να βρεις παρτιτούρες. Θέλει πολύ ψάξιμο. Εμείς, τα μέλη του συγκροτήματος, επειδή υπήρξαμε και σε άλλα σχήματα παλιότερα, έχουμε κάνει πολλή έρευνα σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού για να βρούμε τα πρωτότυπα, πώς εκτελούνται κ.λπ.
Παίζετε με αυθεντικά όργανα;
Ναι, είναι αυθεντικά τα όργανα, κατασκευασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εποχής τους.
Ποιος κατασκευάζει τέτοια όργανα; Εχουμε στη χώρα μας τέτοιους μαστόρους;
Μόνο με παραγγελία στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου έχουν ειδικά εργαστήρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι επισκευαστές που έχουν μάθει κάποια πράγματα και μπορούν και βοηθάνε, αν γίνει κάποια ζημιά.
Πότε φτιάχτηκε το σύνολό σας;
Το σύνολο φτιάχτηκε το 2015, όμως τα άτομα, μεμονωμένα, έχουμε πολύ μεγάλη πορεία και συμμετοχή σε γνωστά σύνολα του είδους παλιότερα, όπως στο «Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής», στον «Κέλσο» και σε άλλα μικρότερα σχήματα.
Μιλήστε μου για την υποδοχή του κοινού – μικρών και μεγάλων
Το κοινό είναι σίγουρα περιορισμένο, γιατί δεν γνωρίζουν πολλοί αυτό τον χώρο. Όμως εκεί όπου παίζουμε, οι άνθρωποι γοητεύονται και ειδικά η επαφή με τα παιδιά είναι μαγική, αριστούργημα. Το κοινό των παιδιών είναι καταπληκτικό, επειδή είναι καθαρό και ανεπηρέαστο όσο γίνεται. Για παράδειγμα, σε συναυλία σε σχολείο στο Σουφλί, τα παιδάκια είχαν καθίσει αμίλητα, παρακολουθούσαν με προσήλωση και ακολουθούσαν με τα ποδαράκια τους τον ρυθμό. Όμως και οι μεγαλύτεροι ανταποκρίνονται όπου εμφανιζόμαστε – έχουμε παίξει μπροστά σε φαντάρους και σκεφτόμασταν «Πώς θα καταφέρουμε να τους κρατήσουμε;» και τελικά στο διάλειμμα ανέβηκαν πάνω στη σκηνή να δουν τα όργανα και να μας πουν πόσο τους ηρεμούσε αυτή η μουσική!
Εχετε υποστήριξη από κάποιο φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο;
Απολύτως καμία! Αν δεν αγαπούσαμε τόσο αυτό που κάνουμε, δεν θα υπήρχε… Όλοι κάνουμε άλλες δουλειές για βιοπορισμό, αλλά η αγάπη μας είναι αυτή η μουσική και από αυτό αντλούμε ευχαρίστηση.
Ετοιμάζετε κάτι νέο;
Θα εμφανιστούμε στον πολυχώρο «Διέλευση» την άνοιξη και πιο πριν θα παρουσιάσουμε ξανά το αναγεννησιακό παραμύθι «Ο πρίγκιπας Αριόστο», μια τρυφερή ερωτική ιστορία με ζωντανή αφήγηση και προβολή έργων μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης και φυσικά με μουσική επένδυση από όργανα της εποχής.
Info: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, Θουκυδίδειο Ωδείο, Αρκαδίου 30, Άλιμος (Άνω Καλαμάκι), ώρα έναρξης: 20.30 (προσέλευση από τις 20.00), γενική είσοδος: 7 ευρώ (προσφέρεται κρασί/χυμός), για σπουδαστές του ωδείου: 5 ευρώ. Κρατήσεις και επικοινωνία: 210-9849161 (15.00-21.00 και Σάββατο 10.00-14.00) και μέσω e-mail στο [email protected]
Συντελεστές της παράστασης είναι η Φαίνη Νούσια: σοπράνο και οι μουσικοί Αμαλία Κουντούρη: φλάουτο με ράμφος, Ελλη Τσενέ: φλάουτο με ράμφος, Σταύρος Κατηρτζόγλου: θεόρβη (λαούτο μπαρόκ), Σταύρος Παργινός: βιολοντσέλο, Γιάννης Ευσταθόπουλος: κρουστά. Επισκεφθείτε τη σελίδα των «conAnima» στο facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057626177212.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας