• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.1°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.7°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.3°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  66%

Γιώργος και Νίκος Στρατάκης

 

Φωτ.: John Sirogiannopoulos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να φιμωθεί η πολιτισμική φωνή»

 • A-
 • A+
Τα δύο αδέλφια, που φέρνουν τις Παρασκευές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου τον αέρα και τον ήχο της Κρήτης στον «Σταυρό του Νότου», μιλούν για τους θύλακες της παράδοσης που πρέπει να επιβιώσουν.

Οι Παρασκευές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στο Club του «Σταυρού του Νότου» είναι γεμάτες με ήχους από την Κρήτη: παίζουν ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης. Τα δύο αδέρφια φέρνουν τον αέρα του νησιού τους στην Αθήνα. Το κλίμα που δημιουργούν είναι διονυσιακό, νιώθεις πως βλέπεις ένα progressive rock συγκρότημα, τόσο το απογειώνουν το πράγμα. Αληθινή εμπειρία.

Ελάτε κι εσείς την Παρασκευή στον «Σταυρό» και θα με θυμηθείτε. Για αυτή την αύρα των συναυλιών τους σκέφτηκα να τους ρωτήσω πρώτα πρώτα μόλις τους συνάντησα. «Πιστεύουμε πως η αύρα, ή αλλιώς αυτό που ονομάζεται ενεργειακό πεδίο και που υπάρχει γύρω από κάθε έμψυχο και άψυχο υλικό των συναυλιών μας, είναι κατ’ ουσίαν η προέκταση της δικής μας ενέργειας που “παιχνιδίζει” με την ενέργεια του κόσμου. Οπότε, αν τα πάντα είναι ενέργεια, τότε ο καθένας μας είναι συνυπεύθυνος τόσο για την ενέργεια που εκπέμπει όσο και γι’ αυτήν που λαμβάνει».

● Και οι δικές σας μουσικές εμφανίσεις;

Η αύρα που αναβλύζει είναι στην πραγματικότητα η ψυχική μας αλληλεπίδραση με τον κόσμο, ένα έντιμο «αλισβερίσι» με το κοινό: του προσφέρουμε καθάρια την ψυχική μας διάθεση και τη λαχτάρα να επικοινωνήσουμε μουσικά μαζί του και μας το ανταποδίδει.

● Τι θα ακούσουμε στον «Σταυρό του Νότου»;

Σίγουρα δικά μας κομμάτια μέσα από τις συνολικά εφτά δισκογραφικές δουλειές μας, διασκευές από παραδοσιακά τραγούδια που μας συγκινούν και κάποιες Παρασκευές θα συμπεριλάβουμε επίσης επιλογές από τη νέα δουλειά μας, τον δίσκο «Κόρη Αδάμαστη». Αλλά, όπως πάντα, το πρόγραμμα των τραγουδιών το καθορίζει το κοινό, που ανάλογα με την ψυχική διάθεση και την ενέργειά του γίνεται συνοδηγός των επιλογών μας στις ζωντανές εμφανίσεις μας.

● Για πείτε μας για την «Κόρη Αδάμαστη».

Είμαστε πραγματικά ευτυχείς και χαρούμενοι, νιώθοντας ταυτόχρονα και ευλογημένοι που το πλήρωμα του χρόνου μάς έσμιξε με τον υπέροχο και απίστευτα πολυτάλαντο μουσικοσυνθέτη Λουκά Θάνο, ο οποίος «ανέγνωσε» με σεβασμό την ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε ερμηνεύσει, αλλά όμως με μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ερμηνεύουμε έντεκα τραγούδια αλληγορικής φύσης, που μιλάνε για την Ελλάδα και τις βαθιά ριζωμένες αξίες της.

● Πώς είναι η Ελλάδα και οι Ελληνες σήμερα;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν επηρεαστεί σοβαρά από όλα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται σε μια συνθήκη αβουλίας και απόγνωσης, καθοδηγούμενοι από τις ακραίες πολιτικές που ζούμε, εντούτοις συναντάμε ακόμα ανθρώπους στην ύπαιθρο να μαζεύουν τις ελιές τους, στο περβόλι τους, στα ζώα τους, στην παραγωγή λογιών λογιών αγροτικών προϊόντων.

Συναντάμε ακόμα μουσικούς να τραγουδούν σε κάθε περίσταση, φίλους και σύντεκνους να σμίγουν και να αγκαλιάζονται με αγάπη, παρέες όλων των ηλικιών να έχουν ευχάριστες συναντήσεις και ουσιαστικές συζητήσεις, την ελληνική οικογένεια να έχει ακόμα αξίες και τον πολιτισμό να δίνει το «παρών» όσο περισσότερο μπορεί. Σίγουρα αλλάζουν οι καιροί και οι καταστάσεις μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να είναι όμορφη η Ελλάδα, όπως και οι Ελληνες.

● Ποια είναι η εθνική μας εικόνα;

Οι ρίζες της χώρας μας είναι βυθισμένες στα έγκατα της Ιστορίας και ίσως γι’ αυτό κρατάει γερά ακόμα ο «κορμός» της, δυστυχώς όμως η διαχρονική εικόνα την τελευταία δεκαετία έχει λαβωθεί. Πιστεύουμε στις αξίες της χώρας μας αλλά κυρίως στις αξίες των ανθρώπων. Η στάση των ανθρώπων απέναντι στον πολιτισμό κράτησε κατά το παρελθόν και συνεχίζει να κρατάει την εικόνα της χώρας μας σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να φιμωθεί αυτή η πολιτισμική φωνή, αλλά δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι εφικτό.

Εναπόκειται σε όλους εμάς να μην αφήσουμε, αλλά κυρίως να μην επιτρέψουμε να συμβεί. Οχι μόνο για την Ιστορία μας και τους προγόνους μας, αλλά κυρίως για όλα τα παιδιά της χώρας μας και τους απογόνους μας. Δεν είμαστε εθνικιστές, ούτε φοράμε παρωπίδες. Αναγνωρίζουμε την πολιτισμική παγκοσμιοποίηση, βλέπουμε και τις αλλοιώσεις που έχει προκαλέσει η υπερπληροφόρηση του διαδικτύου.

●Τι υποστηρίζετε;

Υποστηρίζουμε πως αν χαθούν οι πολιτισμικές και οι ανθρώπινες αξίες μας, δεν θα έχουμε να αφήσουμε τίποτα ως κληρονομιά στα παιδιά μας για τη συνέχιση και εξέλιξη αυτής της χώρας και αυτού του κόσμου. Αφύπνιση και επαγρύπνηση συστήνουμε σε όλους μας. Οποιοσδήποτε ζει στη χώρα αυτή, όταν κάνει κάτι σημαντικό, σωστό, έντιμο, καθάριο και δίκαιο, αυτομάτως αναδεικνύει τον ίδιο του τον εαυτό, τη γειτονιά του, τη γενιά του, την κοινωνία που ζει και κατ’ επέκταση ολόκληρη τη χώρα μας.

● Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κρητικής μουσικής;

Αναμφισβήτητα ο αυτοσχεδιασμός. Ενα τραγούδι ή ένας χορός δεν περιορίζεται σε μια τυπική αναπαραγωγή μιας μελωδίας, αλλά επηρεάζεται άμεσα από την ψυχική διάθεση, τη μουσική εκφραστικότητα και τις μουσικές ανησυχίες κάθε μουσικού.

● Και ο στίχος;

Είναι αλληλένδετος με τη μελωδία και μάλιστα στην κρητική μουσική τέχνη καταλαμβάνει κορυφαίο ρόλο, είτε πρόκειται για μεγάλη ρίμα είτε για μαντινάδα. Και η στιχουργική στην Κρήτη είναι μια δυναμική διεργασία σε συνεχή εξέλιξη, καθώς αναδεικνύεται μέσω του αυτοσχεδιασμού της μουσικής».

📌 Πληροφορίες: Ολες τις Παρασκευές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, «Σταυρός του Νότου», Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος. Γενική Είσοδος: 15€.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Λόλεκ πήρε τ’ όπλο του
Ο Λόλεκ με το ιδιαίτερο ύφος που κινείται στον χώρο του ευρύτερου ροκ μιλά στην «Εφ.Συν.» με αφορμή το νέο του άλμπουμ.
Ο Λόλεκ πήρε τ’ όπλο του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οταν ηχογραφείς ζωντανά αιχμαλωτίζεις μαγικές στιγμές
Ο συνθέτης και κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης μιλά στην «Εφ.Συν.» για το νέο άλμπουμ από το Mihalis Kalkanis Group, τις επιρροές του και τη μουσική δημιουργία.
Οταν ηχογραφείς ζωντανά αιχμαλωτίζεις μαγικές στιγμές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τα καλύτερα τραγούδια μου είναι τα ατραγούδιστα»
Λίγο πριν από την επιστροφή του στην Κρήτη ο γνωστός συνθέτης μάς μιλάει για τη συνεργασία του με νεότερους καλλιτέχνες, για την επίδραση σημαντικών ποιητών, αλλά και για τη δημιουργία σε θορυβώδεις καιρούς.
«Τα καλύτερα τραγούδια μου είναι τα ατραγούδιστα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σεβασμός στην παράδοση αλλά όχι αγιοποίηση
Λίγο πριν τη συναυλία και τη σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες στο Ηρώδειο, ο Ρος Ντέιλι μιλά στην «Εφ.Συν.» για την παράδοση, τη διαδικασία της μουσικής και τους νέους.
Σεβασμός στην παράδοση αλλά όχι αγιοποίηση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δυνατός είναι αυτός που ανοίγει την καρδιά του και στηρίζει τον διπλανό»
Ο Γιάννης Χαρούλης μιλά στην «Εφ.Συν.» με αφορμή τον νέο του δίσκο με τίτλο «Κολιμπρί» και την φετινή του καλοκαιρινή περιοδεία, για τους δημιουργούς, την Κρήτη, αλλά και τους νέους.
«Δυνατός είναι αυτός που ανοίγει την καρδιά του και στηρίζει τον διπλανό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η μουσική είναι ο πιο γνήσιος τρόπος έκφρασης που διαθέτω ως άνθρωπος
Ο Prins Obi μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον νέο δίσκο του με τίτλο «The Grasshopper Lies Heavy» που δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε εν μέσω καραντίνας και περιορισμών.
Η μουσική είναι ο πιο γνήσιος τρόπος έκφρασης που διαθέτω ως άνθρωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας