• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.9°C
  3 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 23.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σεβασμός στην παράδοση αλλά όχι αγιοποίηση

 • A-
 • A+
Ο Ιρλανδός, αλλά κατ’ επιλογήν Κρητικός, συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια στην Ελλάδα.

Οπως μας λέει στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος ο Ρος Ντέιλι, συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια στην Ελλάδα! «Από αυτά τα 12 ήταν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στην Κρήτη σε διάφορους τόπους, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και τα τελευταία 20 χρόνια στο Χουδέτσι και στις Αρχάνες. Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί με σημαντικές διάφορες από τη μια άκρη μέχρι την άλλη και έτσι η ζωή είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη. Για μένα ωστόσο είναι απλώς το “σπίτι μου” με ό,τι συνεπάγεται στην έννοια αυτή».

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο Ρος Ντέιλι θα γιορτάσει με μια μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τα 40 χρόνια λειτουργίας που συμπληρώνει φέτος το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος», στο ορεινό χωριό Χουδέτσι της Κρήτης.

«Στο Ηρώδειο θα είναι μαζί μου κάποιοι από τους παλιούς και πολύ αγαπημένους μου συνεργάτες, αλλά η ορχήστρα μας θα απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από νέους μουσικούς, από διάφορες χώρες, που αποτελούν το σημερινό πρόσωπο καθώς και το μέλλον του Λαβυρίνθου. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια που χαρακτηρίζουν τη σημερινή μας δραστηριότητα, χωρίς όμως να παραλείψουμε κάποια άλλα που μας συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια».

Το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος» προσελκύει χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες δασκάλους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από την κοιτίδα του βγήκαν συνθέτες και εξαιρετικοί μουσικοί. Μαζί με τον Ρος Ντέιλι επί σκηνής στο Ηρώδειο θα βρεθούν ο Βασίλης Σταυρακάκης και μια ιστορική παρέα Κρητών καλλιτεχνών. Από την Περσία, ο Bijan Chemirani μέλος του μοναδικού Trio Chemirani, από το Μάλι, ο Ballake Sissoko βιρτουόζος της Κόρα και σημαντικός εκπρόσωπος της δυτικοαφρικανικής μουσικής παράδοσης.

● Η παραδοσιακή μουσική αποτελούσε μια παρεξηγημένη έννοια για την Ελλάδα. Το νιώσατε ποτέ αυτό;

Ισως ο καθένας λέγοντας «παραδοσιακό» εννοεί κάτι διαφορετικό.

● Για σας;

Για μένα οι παραδόσεις αντιπροσωπεύουν τόσο τη συσσωρευμένη γνώση του παρελθόντος όσο και τη σημερινή δημιουργική προσέγγιση αυτής της γνώσης. Ο συνδυασμός αφήνει τα περιθώρια να αναδυθεί το διαχρονικό στο οποίο εγώ προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρον.

Κι εσείς;

Εγώ ο ίδιος δεν είμαι παραδοσιακός μουσικός. Ως συνθέτης αντλώ γνώσεις, εμπνεύσεις και συγκεκριμένα στοιχεία από διάφορες παραδόσεις με τις οποίες έχω ασχοληθεί, αλλά ο ίδιος δεν ανήκω αποκλειστικά σε καμία από αυτές.

● Γιατί σήμερα οι νέοι στρέφονται τόσο έντονα προς την παράδοση;

Νομίζω ότι ένα συγκριτικά μικρό ποσοστό των νέων σήμερα ασχολούνται με αυτό που λέμε «παραδοσιακή μουσική». Η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας ασχολείται με άλλες μουσικές προτιμήσεις. Για μένα αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό.

● Τι έχει σημασία λοιπόν;

Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιάσουμε την έννοια της παράδοσης στις νέες γενιές. Εάν παρουσιάζουμε τον χώρο της παράδοσης ως έναν χώρο πλούσιο σε γνώσεις και που μας προκαλεί να τον αντιμετωπίσουμε με σεβασμό μεν, αλλά και με φαντασία και δημιουργικότητα δε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό.

● Ειδάλλως;

Εάν το παρουσιάζουμε ως ένα «ιερό κειμήλιο» του παρελθόντος που πρέπει να παραμείνει ίδιο και απαράλλαχτο, μάλλον δεν αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για νέους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη να «ανοίξουν τα φτερά» τους δημιουργικά.

● Εχουν πολλά κοινά, μεταξύ τους, παραδοσιακές μουσικές από διάφορες χώρες ή διάφορες περιοχές μιας χώρας;

Αυτό είναι ένα μεγάλο και κάπως σύνθετο θέμα. Βεβαίως οι παραδοσιακές μουσικές, είτε διαφορετικών χωρών είτε διαφορετικών περιοχών της ίδιας χώρας, έχουν κοινά μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται σε πολλές και διάφορες αιτίες που μάλλον δεν μπορούν να αναλυθούν όλες εδώ. Κάθε παράδοση είναι ένας κόσμος ολόκληρος γεμάτος με ατέλειωτες λεπτομέρειες που για να τις αντιληφθεί κανείς χρειάζεται να ασχοληθεί πολλά χρόνια.

● Εχουν και μεγάλες διαφορές όμως;

Υπάρχουν έντονες και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές παραδόσεις. Η κάθε παράδοση αντανακλά τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που τη δημιούργησαν και που την πρεσβεύουν στη συνέχεια και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία παράδοση που είναι προϊόν «παρθενογένεσης».

● Από πού προκύπτουν;

Ολες οι παραδόσεις προκύπτουν από τις προσμίξεις και τις ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών λαών στο πέρασμα του χρόνου.

● Τι συμβουλεύετε τους μαθητές σας την πρώτη φορά και τι στο τέλος της εκπαίδευσής τους;

Ισως η βασικότερη συμβουλή που δίνω στους μαθητές από την αρχή μέχρι το τέλος είναι να αγαπήσουν τη διαδικασία, όσο και το αποτέλεσμα. Το «μεγάλο ταξίδι» είναι που δίνει αξία στον «προορισμό». Σήμερα όλοι τα θέλουν όλα πολύ γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν κάποιο ιδιαίτερο κόπο. Αυτά όμως που έχουμε μοχθήσει να αποκτήσουμε και με κόπους χρόνων, έχουν άλλη αξία που δεν συγκρίνεται με τα πρόσκαιρα οφέλη.


📌 Ross Daly
«40 χρόνια Λαβύρινθος»

11 Ιουλίου 2022, Ηρώδειο
Ωρα: 21.00.
Εισιτήρια από 15 ευρώ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Καταστρατηγούνται ανθρώπινες ελευθερίες στο όνομα της πανδημίας»
Η Ρίτα Αντωνοπούλου λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής της περιοδείας μιλά στην «Εφ.Συν» για το νέο ξεκίνημα, την πανδημία και τον Θάνο Μικρούτσικο.
«Καταστρατηγούνται ανθρώπινες ελευθερίες στο όνομα της πανδημίας»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
«Κάτι συμβαίνει όταν ακούς τη μουσική στο σκοτάδι»
Το βρετανικό δίδυμο έχτισε τη φήμη του αμφισβητώντας τις δυνατότητες της μηχανικής μουσικής, ενώ έχει πειραματιστεί με μια πληθώρα μουσικών ειδών και έχει δημιουργήσει συνθέσεις, που αποτελούν ερεθίσματα για...
«Κάτι συμβαίνει όταν ακούς τη μουσική στο σκοτάδι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Καμία σχέση με αλαζόνες και αποστάτες πολιτικούς
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει μια συναυλία-αναδρομή στην καριέρα του που θα παρουσιαστεί στο Κύτταρο και μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη μουσική, την πολιτική και την ειρήνη.
Καμία σχέση με αλαζόνες και αποστάτες πολιτικούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η μουσική είναι ο πιο γνήσιος τρόπος έκφρασης που διαθέτω ως άνθρωπος
Ο Prins Obi μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον νέο δίσκο του με τίτλο «The Grasshopper Lies Heavy» που δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε εν μέσω καραντίνας και περιορισμών.
Η μουσική είναι ο πιο γνήσιος τρόπος έκφρασης που διαθέτω ως άνθρωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας