• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.4°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 27.5°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 26.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.6°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.6°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 26.6°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας τεμπέλης δράκος που ονειρεύεται κι ένας δικηγόρος που γράφει παιδικά τραγούδια

 • A-
 • A+
Ο άνθρωπος που έχει γράψει μερικά από τα πιο επιτυχημένα παιδικά τραγούδια τα τελευταία χρόνια θυμάται τις πρώτες μελωδίες που άκουσε ως παιδί και αυτός και τονίζει ότι πάντα επιδιώκει να απευθύνεται στα παιδιά ως ίσος προς ίσον.

Ο Τεμπέλης Δράκος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών -και όχι μόνο- που δημιούργησε μέσω των τραγουδιών του ο Γιώργος Χατζηπιερής. Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει το ομότιτλο κομμάτι, το «Ελεφαντάκι», τα «Δέκα καβουράκια», το «Σκουλουκούιν»;

Δεκαέξι χρόνια μετά το πρώτο άλμπουμ μιας σειράς που μύησε και συνεχίζει να μυεί με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής, κυκλοφόρησαν «Τα Ονειρα του Τεμπέλη Δράκου» και το γεγονός της επιστροφής του γλυκύτατου δράκου, που είναι πάντα έτοιμος για νέες μουσικές περιπέτειες, ήταν η καλύτερη αφορμή για μια κουβέντα με τον δημιουργό του.

● Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιδικό τραγούδι;

Μιλάμε βέβαια για πολλά πολλά χρόνια πριν και για μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, αφού η παιδική ηλικία έχει διάφορα στάδια. Με αυτά τα δεδομένα θυμάμαι ένα τραγούδι για έναν δράκο που μου το τραγουδούσε ως νανούρισμα η μητέρα μου.

Πιο αργά, γύρω στα πέντε, άκουσα τη «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου και μαγεύτηκα. Λίγο αργότερα τα τραγούδια του Χατζιδάκι για τον κινηματογράφο και ο χαρακτηριστικός ήχος της φυσαρμόνικας έφτιαξαν πάνω από το παιδικό μου σύμπαν έναν ουρανό με αστεράκια φωτεινά.

● Τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή των παιδιών και πόσο σημαντικός είναι για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη;

Βλέποντας τα πράγματα από το σημείο που είμαι τώρα, διαπιστώνω πως η «χώρα» της παιδικής μου ηλικίας ήταν ένα τοπίο με χρώματα, ήχους, φύση, ιστορίες, γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, μελωδίες που μέχρι σήμερα παραμένουν ζωντανά και τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό και τη δημιουργική μου δραστηριότητα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό στο στάδιο που τα παιδιά ζουν σε αυτή τη μαγική χώρα να τους δίνουμε ό,τι καλύτερο, γνησιότερο και αληθινό μπορούμε, γιατί αυτό χαράσσεται ανεξίτηλα και τα διαμορφώνει για το υπόλοιπο της ζωής.

● Τι οδηγεί έναν ενήλικα στο να γράψει τραγούδια για παιδιά;

Σε μένα μια ανάγκη να εκφράσω το βαθύτερο είναι μου, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, κοινωνικές συμβάσεις ή φιλοδοξία και να το μοιράζομαι με ψυχές που κρατούν αμόλυντη αυτή την περιοχή.

● Ποια είναι τα συστατικά που οδήγησαν στην τόσο μεγάλη ανταπόκριση των τραγουδιών σας, συνυπολογίζοντας και τo γεγονός ότι το παιδικό κοινό θεωρείται από τα πιο δύσκολα;

Υπάρχει μια λέξη που τα συνοψίζει όλα. Ο σεβασμός. Απευθύνομαι προς τους μικρούς ακροατές ως ίσος προς ίσον, με ειλικρίνεια και ευθύτητα, χρησιμοποιώντας τους καλύτερους συνεργάτες, δουλεύοντας το υλικό εξαντλητικά έτσι ώστε το κάθε τι να είναι στη θέση του και να έχει νόημα. Χρησιμοποιώ πάντα φυσικά όργανα και φροντίζω σε όλα τα στάδια της διαδικασίας να υπάρχει θετική ατμόσφαιρα και σωστή ενέργεια, γιατί στο τέλος της μέρας αυτά αποτυπώνονται στο τελικό αποτέλεσμα.

● Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Μαριανίνα Κριεζή που το όνομά της ταυτίστηκε με τη «Λιλιπούπολη». Πόσο σύμφωνο σας βρίσκει η άποψη ότι ο «Τεμπέλης Δράκος» πήρε τη σκυτάλη από τη «Λιλιπούπολη» και πως υπάρχει ένα είδος «συγγενικού» δεσμού ανάμεσά τους;

Η «Λιλιπούπολη» είναι από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους και εξακολουθώ να ακούω τα τραγούδια της μέχρι σήμερα. Μας άνοιξε έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, χρώματα, χιούμορ και έθεσε το μέτρο για το πώς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά.

Από τη δική μου πλευρά φτιάχνω τραγούδια μέσα από την ψυχή μου χωρίς αναφορά σε κάτι άλλο (τουλάχιστον ενσυνείδητα) και με μια εμμονή το κάθε τι που δημιουργώ να είναι πρωτότυπο και αυθύπαρκτο. Το βρίσκω ιδιαίτερα τιμητικό να θεωρείτε ότι υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ της δουλειάς μου και της «Λιλιπούπολης», αλλά πιστεύω πως γι' αυτό μπορεί να εκφράσει γνώμη ένας τρίτος παρατηρητής και όχι ο ίδιος ο δημιουργός.

● Στην επιτυχία των τραγουδιών σας ασφαλώς έχει συμβάλει και η ερμηνεία τους από κορυφαίους τραγουδιστές. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;

Οι τραγουδιστές επιλέγονται ύστερα από πολλές ακροάσεις του υλικού έτσι ώστε στην ουσία να επιλέξει το ίδιο το τραγούδι τον ερμηνευτή. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι τραγουδιστές δέχτηκαν με πολλή χαρά να πουν το τραγούδι που τους πρότεινα. Και στο στούντιο έρχονται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Χωρίς να προσποιούνται ή να παιδιαρίζουν, βάζουν φως και χάρη στην ερμηνεία τους που απογειώνει τα τραγούδια. Με τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί βαθιές φιλίες με αρκετούς από τους ερμηνευτές.

● Πόσο ταυτίζονται «Τα Ονειρα του Τεμπέλη Δράκου» με τα δικά σας;

Τα «Ονειρα του Τεμπέλη Δράκου» είναι ο τελευταίος από μια σειρά πέντε δίσκων που κυκλοφόρησα τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Ο,τι έχω κάνει προέρχεται μέσα από τον δικό μου εσωτερικό κόσμο και τα «Ονειρα του Τεμπέλη Δράκου» σίγουρα έχουν να κάνουν και με τα δικά μου όνειρα. Ετσι συναντάμε εξωτικά μέρη, τοπία της φαντασίας, ανατροπές, χιούμορ, λίγες δόσεις σουρεαλισμού και λίγες δόσεις τρυφερότητας.

Η παράξενη κατάσταση που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια μού έδωσε την ευκαιρία να επεξεργαστώ το υλικό μαζί με τους συνεργάτες μου, ήρεμα, χωρίς πίεση και με μια διάθεση να δημιουργήσουμε έναν δίσκο που το κάθε τι να έχει λόγο ύπαρξης, χωρίς περιττά στολίδια. Με αυτόν τον τρόπο κινήσαμε τον σταματημένο χρόνο, γι' αυτό όλη η διαδικασία είχε και ένα στοιχείο λύτρωσης.


📌 INFO: Τα τραγούδια στα «Ονειρα του Τεμπέλη Δράκου» είναι όλα σε μουσική-στίχους του Γ. Χατζηπιερή. Ερμηνεύουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μάρκος Κούμαρης, Πέννυ Μπαλτατζή, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Μιχάλης Ττερλικκάς, Monsieur Doumani, Ειρήνη Σκυλακάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Δημήτρης Μπάκουλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το λαϊκό τραγούδι είναι «μάνα» για πολλές τάσεις, τροφή για δημιουργούς
O Φώτης Σιώτας ετοιμάζεται να ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή τού six d.o.g.s παρουσιάζοντας το νέο άλμπουμ, «Δύο λάθη», που κυκλοφορεί σε συνεργασία με τον Θοδωρή Γκόνη.
Το λαϊκό τραγούδι είναι «μάνα» για πολλές τάσεις, τροφή για δημιουργούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Γυναίκες και άντρες δεν έχουμε και τόσες διαφορές»
Ο Ορέστης Ντάντος μιλά για τον νέο του δίσκο τονίζοντας πως η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ένα σύμβολο απαίτησης ελευθερίας και αποδέσμευσης από οποιαδήποτε δεσμά, κάτι που δεν αφορά λιγότερο τους άντρες.
«Γυναίκες και άντρες δεν έχουμε και τόσες διαφορές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το “ποτήρι” του έντεχνου τραγουδιού πρέπει να γεμίσει από την αρχή»
«Η σημερινή τέχνη ασθμαίνουσα τρέχει να προλάβει περιγράφοντας την εποχή μας», προειδοποιεί ο συνθέτης και συγγραφέας με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;»
«Το “ποτήρι” του έντεχνου τραγουδιού πρέπει να γεμίσει από την αρχή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Γκάτσος πραγματεύεται και τον ομοφυλόφιλο έρωτα με πολλή ευγένεια»
Η σύντροφος της ζωής του μεγάλου ποιητή και στιχουργού, ποιήτρια και η ίδια, μιλά για το άλμπουμ «Η παγωμένη θεατρίνα», ανέκδοτο κύκλο τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου που μελοποίησε ο Νίκος Χιώτογλου και...
«Ο Γκάτσος πραγματεύεται και τον ομοφυλόφιλο έρωτα με πολλή ευγένεια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΛΑΡΓΚΟ: Στην κρίση επικρατεί η συλλογική προσπάθεια
Η μπάντα με «ορμητήριο» τη Θεσσαλονίκη διαθέτει μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, για αυτό άλλωστε και αρέσει πολύ.
ΛΑΡΓΚΟ: Στην κρίση επικρατεί η συλλογική προσπάθεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας