• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 6.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.4°C / 3.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 6.2°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.0°C / 3.2°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 8.5°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -5.1°C / -0.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.8°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.3°C / 3.6°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  78%

λάμδα: «Το ΤΡΙΑ δηλώνει ξεκάθαρα από το πρώτο λεπτό τι πραγματεύεται»

 • A-
 • A+

Ο τρίτος δίσκος των λάμδα (Παντελής Νικηφόρος, Κώστας Κωστίδης, Βασίλης Τυρανόπουλος, Χάρης Παρασκευάς, Θοδωρής Σοφόπουλος), με τίτλο «ΤΡΙΑ», κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο και δικαίως θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους της χρονιάς που έφυγε πριν από λίγες μέρες. Αυτό όμως ήταν μόνο η αφορμή για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματός σας ή προέκυψε εντελώς τυχαία;

Η επιλογή ήταν τυχαία. Πίσω από το λάμδα δεν κρύβεται κάποια ιστορία. Θέλαμε απλώς ένα εύηχο όνομα και σχετικά «διάφανο» που θα χαρακτηριζόταν από τη μουσική μας και δεν θα τη χαρακτήριζε.

Ποιες ήταν οι μουσικές σας καταβολές και επιρροές, σε ποιο είδος θα κατατάσσατε τη μουσική σας και με ποιες ξένες μπάντες πιστεύετε πως έχετε «εκλεκτικές συγγένειες»;

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές καταβολές με κοινό σημείο αναφοράς τη ροκ, από classic έως prog και από hard έως metal. Επιρροές έχουμε από τα προφανή, όπως Radiohead, Portishead ή Nick Cave, μέχρι παραδοσιακή μουσική και εγχώρια τραγουδοποιία. Γενικά με τον καιρό δημιουργείται μια χαοτική βιβλιοθήκη ήχων και επιρροών που ανασύρονται σχεδόν υποσυνείδητα. 

 

Οι στίχοι των τραγουδιών σας, που υπογράφονται πάντα από τον Παντελή Νικηφόρο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες ποιητικά, βαθιά μελαγχολικοί και εξαιρετικά ατμοσφαιρικοί. Πώς προκύπτουν και τι σας εμπνέει;

Η γραφή των στίχων είναι μια συνεχής κατάσταση. Είναι μια πολύ προσωπική γλώσσα που εκτονώνει τις βαθύτερες σκέψεις. Δεν είναι η έμπνευση που τους δημιουργεί, είναι όλα εκείνα που είναι ικανά να σε βυθίσουν τόσο, που μόνο αυτή η γλώσσα μπορεί να μιλήσει.

Τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην εγχώρια εναλλακτική μουσική σκηνή δικαιολογούν αισιοδοξία ή το αντίθετο; Υπάρχουν κάποιοι μουσικοί και κάποια σχήματα που ξεχωρίζετε;

Σκηνή με την παραδοσιακή έννοια όπως ήταν του Manchester ή του Seattle δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Μπάντες και μουσικοί σημαντικοί είναι ίσως περισσότεροι από ποτέ, δεν υπάρχουν όμως τα στέκια, οι σχέσεις και κυρίως το ευρύ κοινό να τους ακολουθήσει, ώστε να πούμε ότι αποτελούν ένα σύνολο. Μετά την τόση ησυχία βεβαίως είναι πολύ λογικό να έρθει μια έκρηξη. Η εποχή είναι τόσο δύσκολη για όλα αυτά, που καθίσταται ιδανική.

Η μέχρι τώρα καλλιτεχνική διαδρομή σας αριθμεί έντεκα χρόνια. Η αποτίμησή της σας ικανοποιεί ή θα θέλατε να είχατε κάνει κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο;

Κάθε καλή και κακή στιγμή, κάθε «σωστή» και «λάθος» απόφαση είναι ο λόγος που είμαστε εδώ τώρα με το καινούργιο μας άλμπουμ, έτοιμοι να κάνουμε νέα live όπως το πρόσφατο στο «Fuzz». Έχουμε πολλή χαρά γι' αυτό και δεν χωράνε φαντασιώσεις κάποιου διορθωμένου παρελθόντος.

 

Ο τρίτος δίσκος σας έχει τον τίτλο «ΤΡΙΑ». Μιλήστε μας αναλυτικότερα γι' αυτόν.

Η ηχογράφηση του άλμπουμ έγινε στο στούντιό μας. Η μίξη και το μάστερινγκ από τον Νίκο Λαβδα έγινε στο kiwi studio. Το artwork του βινυλίου που θα κυκλοφορήσουμε αλλά και το ψηφιακό επιμελήθηκε ο +wolframgrafik. Για εμάς είναι η φυσική εξέλιξη των προηγούμενων. Δηλώνει ξεκάθαρα από το πρώτο λεπτό τι πραγματεύεται. Ό,τι άλλο θα το βρείτε στα τραγούδια.

Ομολογώ ότι στάθηκα στο τραγούδι με τίτλο «Στον Γ. Φιλιππίδη», έψαξα ποιος ήταν και συγκλονίστηκα με την ιστορία του. Υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που σας έκανε να γράψετε έναν τραγούδι γι' αυτόν ή έμπνευσή σας αποτέλεσε η σύντομη, αλλά τόσο γεμάτη ζωή του και ο τραγικός τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να θέσει τέρμα σε αυτήν;

Είναι πραγματικά μια τραγική ιστορία, όμως το έργο που πρόλαβε να αφήσει είναι το πιο συγκλονιστικό. Είναι ατόφια ποίηση, εμπνευστική και χειμαρρώδης. Ταυτιστήκαμε με κάποιους στίχους του και έτσι προέκυψε. Στην πραγματικότητα το δίστιχο που αναφέρεται στον Γιώργο Φιλιππίδη είναι το «την πόλη που φλεγόμενοι και κρεμασμένοι μόνο / κατάφεραν από ψηλά για λίγο να αγναντέψουν».

 

Με αφορμή το τραγούδι των λάμδα για τον Γιώργο Φιλιππίδη αξίζει να δείτε το «Παρασκήνιο» που γυρίστηκε γι' αυτόν το 2012, το οποίο σκηνοθέτησε ο Σύλλας Τζουμέρκας που ήταν φίλος του και συμφοιτητής του στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Opera Chaotique: Ο έρωτας πάντα θα μας κατακλύζει και θα εμπνέει
Με το τραγούδι τους «Τα αποδομητικά πουλιά» οι Opera Chaotique προαναγγέλλουν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη».
Opera Chaotique: Ο έρωτας πάντα θα μας κατακλύζει και θα εμπνέει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΛΑΡΓΚΟ: Στην κρίση επικρατεί η συλλογική προσπάθεια
Η μπάντα με «ορμητήριο» τη Θεσσαλονίκη διαθέτει μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, για αυτό άλλωστε και αρέσει πολύ.
ΛΑΡΓΚΟ: Στην κρίση επικρατεί η συλλογική προσπάθεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νίκος Γρηγοριάδης: «Επέλεξα να μελοποιήσω ποιήματα με λιτή γραφή και βαθιά νοήματα»
Ο Νίκος Γρηγοριάδης μιλάει στην efsyn city με αφορμή την κυκλοφορία της νέας δισκογραφικής δουλειάς του «Ο βασιλιάς της λύπης», στην οποία για πρώτη φορά καταπιάνεται με τη μελοποίηση.
Νίκος Γρηγοριάδης: «Επέλεξα να μελοποιήσω ποιήματα με λιτή γραφή και βαθιά νοήματα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Μίκης με είχε χαρακτηρίσει δικό του τραγουδιστή»
Εντεκα ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη που όλοι μας έχουμε αγαπήσει, σιγοτραγουδήσει και χορέψει στις παρέες μας θα περιλαμβάνει ο νέος δίσκος του Δημήτρη Κανέλλου.
«Ο Μίκης με είχε χαρακτηρίσει δικό του τραγουδιστή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ελληνική ορχηστρική μουσική έχει μεγάλη δυναμική»
Ο Σταύρος Λάντσιας, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και πιανίστες στον χώρο της ορχηστρικής μουσικής, μιλάει στην efsyn city με αφορμή τη συναυλία τού Σταύρος Λάντσιας Trio στον «Παρνασσό» την ερχόμενη...
«Η ελληνική ορχηστρική μουσική έχει μεγάλη δυναμική»
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Billy Goodbye
Νέο -πολύ ωραίο- τραγούδι από τους Franz Ferdinand, το ένα από τα δύο καινούργια κομμάτια που θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο άλμπουμ τους «Hits to the Head», μια συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. ...
Billy Goodbye

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας