• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.7°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.4°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 24.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 21.1°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.8°C
  0 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 27.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.9°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 25.8°C
  0 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 28.1°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 25.3°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  21%

Cosmopolis Festival: Η μουσική γεωγραφία των συναισθημάτων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου η Καβάλα και οι κάτοικοι της γιορτάζουν την έλευση του Cosmopolis και το καλωσορίζουν. Ανοίγουν  τα σπίτια και τις αυλές τους, για να υποδεχθούν το φεστιβάλ και να φιλοξενήσουν unplugged, μικρά μουσικά events.

Μέσα από τα στενά της πόλης και της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας, ξεκινούν οι ήχοι το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο. Είναι μόνο η αρχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Cosmopolis που από πέρυσι ο νέος καλλιτεχνικός υπεύθυνος Άλκης Ζοπόγλου μας προτείνει καινοτόμα και πρωτοποριακά καλλιτεχνικά δρώμενα. Μας μίλησε για τα σχέδια τους και το φετινό πρόγραμμα.

Ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα που βάζει το φεστιβάλ cosmopolis φέτος;

Το Cosmopolis festival στην Καβάλα από πέρυσι ήδη,έχει χαράξει την ανανεωτική του παρουσία που όμως δεν έχει γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητή και ευδιάκριτη λόγω της ατυχίας με την πανδημία. Φέτος, οι καταστάσεις δείχνουν να είναι πιο ευνοϊκές και ελπίζουμε ότι μεγάλο μέρος των εκδηλώσεών του αν όχι όλες θα πραγματοποιηθούν. Ειδικά οι θεματικές ενότητες CosmoHome και CosmoWorld που είναι προγραμματισμένες για την περίοδο του καλοκαιριού και ξεκινούν από 08 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 29 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα μας είναι να δημιουργήσουμε έναν θεσμό διαδραστικό στο μεγαλύτερο κομμάτι του και εξωστρεφή τόσο προς την κοινότητα των καλλιτεχνών από την εγχώρια και την διεθνή αγορά, όσο και προς το κοινό και τους επισκέπτες.

Φέτος ειδικά, το Cosmopolis επεκτείνεται σε κάθε άκρη της πόλης και δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να διασκεδάσει με ποικίλες δράσεις που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Και η μεγάλη μας επιθυμία είναι να συγκεντρώσουμε αυτές τις ημέρες των δράσεών του τον κόσμο στην πόλη μας γιατί πραγματικά θα αλλάξει η εικόνα της και από ήδη όμορφη που είναι θα γίνει ακόμη ομορφότερη.

Προσκαλούμε λοιπόν όλους όσους λατρεύουν τον πολιτισμό να περιηγηθούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ που είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του (www.cosmopolisfestival.gr [1]), και να επιλέξουν ανάμεσα σε όλα αυτά που θα συμβούν στην μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού, της μουσικής και των τεχνών, σύγχρονων και κλασικών, στην πόλη μας.

Αρχίζετε με ένα concept και πάλι που αφορά τις γειτονιές της Καβάλας. Πως λειτούργησε πέρυσι;

Η πρώτη ενότητα του φεστιβάλ που ονομάζεται CosmoHome είναι κάτι σαν τα προεόρτια του φεστιβάλ. Οι κάτοικοι λοιπόν στην ιστορική και πανέμορφη χερσόνησο της Παναγίας υποδέχονται το Cosmopolis ανοίγοντας τις πόρτες από τα σπίτια τους, καθαρίζοντας τις γειτονιές τους, ασπρίζοντας τα πεζοδρόμια μπροστά στα σπίτια τους, γιατί ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τις όμορφες συναυλίες (οι περισσότερες unplugged), και να υποδεχθούν τους υπέροχους ήχους του Cosmopolis που έρχονται από παντού στον κόσμο. Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που εξελίχθηκε αυτή η ιδέα και πραγματικά, τόσο οι κάτοικοι όσο και εμείς σαν διοργανωτές, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Τόσο από την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που γέμιζε κάθε γειτονιά και κάθε αυλή ασφυκτικά (τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν), όσο και από τους καλλιτέχνες που είδαν αυτήν την πρωτοβουλία με την πραγματικά καλλιτεχνική της οπτική.

Φέτος, οι συμμετοχές των μουσικών σχημάτων έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και δυσκολευτήκαμε πολύ να επιλέξουμε ανάμεσα στις υπέροχες προτάσεις που ήρθαν στα χέρια μας από παντού στην Ελλάδα. Μάλιστα αναγκαστήκαμε, θέλοντας να δώσουμε ακόμη περισσότερο χώρο στους καλλιτέχνες, να ανοίξουμε ακόμη ένα stage στην επίσης ιστορική συνοικία του Αγίου Νικολάου. Εκτός αυτού όμως, έχουμε εμπλουτήσει αυτήν την ενότητα με μια ιδιαίτερη δράση που ονομάζεται «Γεωγραφία των συναισθημάτων», που υλοποιείται από το project «Postcards from home» όπου οι κάτοικοι προσκλήθηκαν να ανοίξουν τις βαλίτσες και τις ντουλάπες τους και να βγάλουν από μέσα φωτογραφίες του παρελθόντος οι οποίες έχουν η κάθε μια από αυτές μια ιδιαίτερη ιστορία και η οποία ιστορία θα εξιστορείται πριν από κάθε συναυλία από τους ίδιους τους κατόχους της.

Τέλος, σε αυτήν την θεματική ενότητα θα φιλοξενήσουμε και την αξιόλογη καλλιτεχνική δράση με την ονομασία “Lucy Art Residency” μια δράση φιλοξενίας αξιόλογων και διακεκριμένων φωτογράφων από το εξωτερικό που θα έρθουν στην πόλη τους με σκοπό να εμπνευστούν από αυτήν και τις ομορφιές της.

Είναι σημαντικό να σας πω ότι η προμήθεια των εισιτηρίων για όλα τα παραπάνω, που γίνεται μέσω της ιστοσελίδας μας όπως άλλωστε προβλέπεται από την νομοθεσία, έχει ανοίξει πριν από 2 ημέρες και τώρα που μιλάμε έχουν εξαντληθεί λίγο περισσότερα από τα μισά εισιτήρια για 24 συναυλίες και δύο παράλληλες δράσεις. Άρα όπως είναι κατανοητό η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερη φέτος, τόσο εξαιτίας της περσινής του επιτυχίας όσο και λόγω των περιορισμών της πανδημίας φαντάζομαι.

Θα έχετε και συμμετοχές από το εξωτερικό που δεν έγιναν πέρυσι λογω κορονοϊού. Τι θα προτείνατε στους επισκέπτες να δουν;

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ φιλοξενεί μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Όμως όλες αυτές οι ομάδες, ακόμη και φέτος που τα προβλήματα είναι πολύ λιγότερα από πέρυσι, δεν είχαν την δυνατότητα να κλείσουν μεγάλα και οργανωμένα tours και έτσι όλοι μας έχουμε περιοριστεί κάπως.

Φιλοξενούμε όμως παρ’ όλα αυτά σχήματα από το εξωτερικό τόσο σε επίπεδο συναυλιών (Jaya the Cut - NL/USA και City of the Sun - USA), όσο και σε επίπεδο μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων (Ιταλία, Πολωνία, Αργεντινή και Ισπανία). Επίσης, θα προσέλθουν στην πόλη μας σε εθελοντικό επίπεδο πάνω από 100 εθελοντές από χώρες της Ευρώπης για να συμμετέχουν στις δράσεις του φεστιβάλ, θα φιλοξενήσουμε managers και οργανωτές διαφόρων φεστιβάλ από διάφορα σημεία του πλανήτη (Ιαπωνία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ελλάδα) στα πλαίσια μιας καινούργιας δράσης που ετοιμάσαμε με τίτλο CosmoMusicHub (πρόκειται για μια διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των experts του χώρου και των καλλιτεχνών), και φυσικά στα πλαίσια του διαδικτυακού και συνάμα διαγωνιστικού CosmoLights θα προβληθούν επιλεγμένα έργα projection mapping από 24 διαφορετικές χώρες από όλον τον κόσμο, προσκαλώντας το κοινό αυτής της ανερχόμενης σύγχρονης τέχνης σε όλη την υφήλιο,να ψηφίσει για το καλύτερο έργο από αυτά που θα προβληθούν στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου της κεντρικής καπναποθήκης στη πλατεία Καπνεργάτη.

Πως συμμετέχει η πόλη στην πραγματοποίηση και στην εφαρμογή ενός τέτοιου φεστιβάλ;

Η πόλη περιμένει με ανυπομονησία θα έλεγα. Έχει στερηθεί τον αγαπημένο της θεσμό για έναν ολόκληρο χρόνο και εν όψη και των αλλαγών στην σύσταση του από πέρυσι, διακρίνω πως ο κόσμος είναι πραγματικά ανυπόμονος να υποδεχθεί το καινούργιο Cosmopolis που είναι ένα μεγάλο event, που θα βάλει σε κίνηση την πόλη από άκρη σε άκρη και θα την κρατά ζωντανή αν όλα πάνε καλά μέχρι και τις αρχές του Δεκέμβρη. Να φανταστείτε ότι αν ο προγραμματισμός μας πάει όπως έχει σχεδιαστεί, θα συμμετέχουν πάνω από 50 μουσικές ομάδες, περισσότεροι από 280 καλλιτέχνες και θα εμπλακεί σε όλη την διοργάνωση ένας πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που συντηρούνται από τα σχετικά επαγγέλματα.

Εύχομαι φέτος να είμαστε πιο τυχεροί...

Τι θα θέλατε να σημαίνει το όνομα Cosmopolis Festival για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας;

Το όραμα μου με απλά λόγια είναι, αυτή η πόλη που πραγματικά είναι πολύ όμορφη και έχει ταυτόχρονα την δυνατότητα, να γίνει ένας κόμβος μια κοιτίδα πολιτισμού. Το αξίζει πραγματικά και στο κάτω κάτω είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, με πλήθος λαών να έχουν περπατήσει στα όμορφα στενά της κατά το παρελθόν και αυτήν την μεγάλη της ιστορία πρέπει να την τιμήσει και να επανέλθει εκεί που της αξίζει.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, για να περάσουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι παρέα με ένα υπέροχο Cosmopolis.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Uncensored: Τα καλλιτεχνικά σχέδια είναι λίγα και τα όνειρα λιγότερα λόγω πανδημίας
«Τα σχέδια είναι λίγα και τα όνειρα λιγότερα». Μιλήσαμε με τους Uncensored για τον πρώτο τους δίσκο και τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Uncensored: Τα καλλιτεχνικά σχέδια είναι λίγα και τα όνειρα λιγότερα λόγω πανδημίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Playground Theory: Ευχή και κατάρα για τους καλλιτέχνες τα social media
Μέσα σε μια εκρηκτική περίοδο που κάθε άλλο παρά καλοκαιρινή ραστώνη θα την ονομάζαμε, συνομιλήσαμε με την εναλλακτική μπάντα για τη νέα της κυκλοφορία, την μουσική δημιουργία σε εποχή πανδημίας και τη...
Playground Theory: Ευχή και κατάρα για τους καλλιτέχνες τα social media
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Επιστρέφοντας στον τόπο που ξεκίνησε  η Επανάσταση…
Είδαμε το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, που...
Επιστρέφοντας στον τόπο που ξεκίνησε  η Επανάσταση…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γιάννης Αλεξίου: Το ελληνικό rock είναι ηλεκτρισμός, ταλέντο, περηφάνια
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» μιλά για το νέο του πόνημα, μας δίνει την συνταγή του ελληνικού rock (αγγλοφωνου και ελληνόφωνου) και αναλύει τη συνεχή πάλη της rock με το σύστημα και...
Γιάννης Αλεξίου: Το ελληνικό rock είναι ηλεκτρισμός, ταλέντο, περηφάνια
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Ιχνευταί» Σοφοκλή: Φέτος το Ziria Festival παρουσιάζει μια ανεπανάληπτη εμπειρία
Το Ziria Festival είναι ένα φεστιβάλ που περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε καλοκαίρι. Φέτος ο κορονοϊός δεν μας επιτρέπει να ανεβούμε στο αγαπημένο βουνό για μουσική, όμως το επόμενο Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ...
«Ιχνευταί» Σοφοκλή: Φέτος το Ziria Festival παρουσιάζει μια ανεπανάληπτη εμπειρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας