Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 12.2°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.3°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 15.0°C
  4 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  5 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.3°C
  0 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 15.0°C
  4 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.0°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.1°C
  6 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.1°C / 11.0°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  4 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 13.3°C
  0 BF
  63%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  29%
Joseph Edward Keyes: Η επιτυχία μας στο Bandcamp είναι αλληλένδετη με την επιτυχία του καλλιτέχνη

Joseph Edward Keyes: Η επιτυχία μας στο Bandcamp είναι αλληλένδετη με την επιτυχία του καλλιτέχνη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι εδώ και χρόνια η πρώτη online επιλογή για κάθε μουσικό που κυκλοφορεί τη δουλειά του. Το Bandcamp έχει τον τίτλο του πιο δημοκρατικού ψηφιακού marketplace, όπου οι καλλιτέχνες έρχονται σε απευθείας επαφή με τους οπαδούς τους, διαθέτουν τη δισκογραφία και το merchandise τους σε τιμές που οι ίδιοι ορίζουν, με απόλυτη ελευθερία και διαφάνεια.

Η κίνηση του Bandcamp να μη λαμβάνει το ποσοστό που του αναλογεί από κάθε αγοραπωλησία την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα από τoν περασμένο Μάρτιο και μετά (οι διάσημες πλέον Bandcamp Fridays) αποτέλεσαν μια από τις πιο αξιοσημείωτες ενέργειες στήριξης των καλλιτεχνών εν μέσω πανδημίας και σε αυτές τις 10 Παρασκευές, πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια έφτασαν στα χέρια των μουσικών που διέθεσαν τα προϊόντα τους. 

Ο Joseph Edward Keyes είναι ο διευθυντής σύνταξης του Bandcamp Daily, του ιστότοπου που ενημερώνει για τις νέες κυκλοφορίες, φτιάχνει καθημερινές λίστες με προτάσεις και αποτελεί τον τρόπο επικοινωνίας του Bandcamp με τον έξω κόσμο. Μιλήσαμε μαζί του για την ταυτότητα της πλατφόρμας, το artist friendly προφίλ τους και το πως μπορεί η μουσική κάποιου να γίνει μέρος των προτάσεων αυτών.

Τις περισσότερες φορές που κάποιος θα μιλήσει για το Bandcamp και τη λειτουργία του, θα το συμπεριλάβει ακούσια ίσως ανάμεσα στις streaming πλατφόρμες και τους παρόχους ψηφιακής μουσικής. Αλλά στην πραγματικότητα, το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει είναι διαφορετικό από αυτά. Ποια θα ήταν η δική σου περιγραφή όσον αφορά την ταυτότητα του Bandcamp;

Ο πιο ευθύς τρόπος να το θέσω είναι πως το Bandcamp είναι ένα μέρος που επιτρέπει στους μουσικόφιλους να στηρίξουν απευθείας τους καλλιτέχνες που αγαπούν.

Θέλουμε να είναι η απάντηση στην ερώτηση (όπως πρόσφατα το έθεσε ο CEOμας, EthanDiamond) «Εφόσον μου αρέσει ένα κομμάτι μουσικής, πόσο πιο άμεσα μπορώ να υποστηρίξω οικονομικά τον καλλιτέχνη που το συνέθεσε; Πως θα το κάνω αυτό και ταυτόχρονα να χτίσω και μια σχέση μαζί του;».

Η δική μας επιτυχία είναι αλληλένδετη με την επιτυχία του καλλιτέχνη και βγάζουμε λεφτά, μόνο εαν και ο καλλιτέχνης βγάλει λεφτά. Μια ερώτηση που κανουμε στον εαυτό μας κάθε φορά που ξεκινάμε ένα νέο project είναι «Πως αυτό θα βοηθήσει τον καλλιτέχνη;». Βάζουμε ως προτεραιότητα το δικό του συμφέρον και προσπαθούμε να λειτουργούμε μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε fans και μουσικούς να αλληλεπιδρούν απευθείας μεταξύ τους και επίσης να καθιστά εύκολο σε όλους να στηρίξουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. 

Από το Μάρτιο του 2020 και μετά, όταν και η πανδημία κορυφώθηκε σε όλο τον πλανήτη, ξεκινήσατε τις BandcampFridays–μια κίνηση που επαινέθηκε ευρέως και αποδείχτηκε στην πράξη ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σε οικονομικό επίπεδο, θα πρέπει να ήταν σοβαρό πλήγμα για εσάς. Πλέον όμως είναι ένας θεσμός που κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Πως το βλέπετε να συνεχίζεται στο μέλλον;

Η σύντομη απάντηση σε αυτό, είναι πως δε μας προβληματίζει καθόλου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε! Μόλις ανακοινώθηκε το πλάνο για τις επόμενες Bandcamp Fridays μέχρι και το Μάιο του 2021 (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ)

Μια ερώτηση που κανουμε στον εαυτό μας κάθε φορά που ξεκινάμε ένα νέο project είναι «Πως αυτό θα βοηθήσει τον καλλιτέχνη;»

Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε μια φήμη ότι το Bandcamp θα λειτουργούσε και σαν δισκογραφική εταιρεία όπου όταν κάποια κυκλοφορία αποκτούσε αρκετές προ-παραγγελίες, θα παρενέβαινε για να αναλάβει την παραγωγή και την προώθηση. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό και αν ναι, με ποια κριτήρια θα ξεχωρίζατε τους υποψήφιους για αυτό;

Όχι, αυτή η φήμη δεν είναι ακριβής. Ίσως αυτό που αναφέρθηκε ήταν η crowdfunding πλατφόρμα για κυκλοφορία σε βινύλιο , όπου μπορεί κάποια εταιρεία ή καλλιτέχνης να ενεργοποιήσει μια καμπάνια με δωρεές ώστε να τυπώσει συγκεκριμένα αλμπουμ του σε βινύλιο. Άπαξ και η καμπάνια αυτή είναι επιτυχημένη και συγκεντρώσει το επιθυμητό ποσό, το Bandcampαναλαμβάνει τα υπόλοιπα, από την εργοστασιακή κοπή μέχρι το να φτάσουν οι κόπιες στα χέρια των αγοραστών.
 
Είσαι επικεφαλής του BandcampDaily, όπου καθημερινά δημοσιεύονται άρθρα, μουσικές λίστες και παρουσιάζονται νέες τάσεις. Ποια είναι η ταυτότητα του και πως τροφοδοτείται το υλικό που εμφανίζεται εκεί;

Η αποστολή του Bandcamp Daily είναι να στρέψει τα φώτα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, από διαφορετικά είδη, που χρησιμοποιούν το Bandcampγια να έρθουν σε επαφή με τους fans τους. Η κοινότητα του Bandcamp είναι παγκόσμια και μια από τις προτεραιότητες μας όταν στήσαμε το Daily το 2016 ήταν να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα πάντα και από παντού – scream από τη Νοτιοανατολική Ασία, ηλεκτρονική από την Ταϊλάνδη, ψυχεδελικό folk από τη Γαλλία...αν βρίσκεται στο Bandcamp, θέλουμε να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο. Έχουμε διάφορους εξωτερικούς συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που μας δίνουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στα μέρη τους και πολύ συχνά αυτές οι προτάσεις καταλήγουν να είναι τα SceneReports(https://daily.bandcamp.com/scene-report) ή και οι λίστες μας (https://daily.bandcamp.com/lists) από όπου ο κόσμος μπορεί να ανακαλύψει τον επόμενο αγαπημένο του καλλιτέχνη. Ο πυρήνας του Dailyείναι 5 συντάκτες που βρισκόμαστε δυο φορές την εβδομάδα ώστε να αξιολογήσουμε το υλικό που φτάνει στα χέρια μας στη βάση του αν έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του, αν είναι η μουσική πραγματικά καλή, είναι κάτι που ταιριάζει στο χαρακτήρα του Bandcamp και από εκεί παίρνει το δρόμο του. 

Η ομάδα του Bandcamp

Θα μπορούσε να παρουσιαστεί το περιεχόμενο του Daily με διαφορετικό τρόπο, με video ή με podcast ίσως; 

Έχουμε ήδη 3! Το έξοχο Bandcamp Weekly με τον Andrew Jervis που το θεωρώ απαραίτητο άκουσμα, πρόσφατα προσθέσαμε το Metal Show με τον Brad Sanders ,  το Hip Hop Show με τον Stoney Creation και ο  σκοπός μας είναι να συμπεριλάβουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον, από διάφορα είδη μουσικής. 

Στην προσπάθεια αυτή, το να παρουσιάζετε όλο και περισσότερα υποϊδιώματα, έχεις παρατηρήσει κάποια είδη μουσικής να είναι πιο ‘κατάλληλα’ για λίστες και άρθρα σε σχέση με κάποια άλλα;

Δε θα το έλεγα. Κατά κύριο λόγο προσπαθούμε να κρατάμε τις λίστες εστιασμένες γύρω από τοπικές μουσικές σκηνές ή μοντέρνα είδη μουσικής που τώρα χτίζουν το κοινό τους. Το να κάνουμε για παράδειγμα μια λίστα «Οι καλύτεροι rock δίσκοι», δεν είναι καθόλου ελκυστικό σαν περιεχόμενο πλέον. Οι λίστες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτές που περικλείουν μια ιστορία στο παρασκήνιο, που έρχονται από μια περιοχή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που είναι κάτι εντελώς καινούριο και ανεξερεύνητο. Ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα που παρουσιάζονται συχνά είναι το “Best of Genre”, όπου οι συντάκτες συλλέγουν τις κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν από πολύ συγκεκριμένα είδη μουσικής.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και δημοφιλή κομμάτια του Bandcamp Daily είναι πάντα οι καθημερινές και εβδομαδιαίες προτάσεις. Με ποιο τρόπο κάποια κυκλοφορία συνήθως καταλήγει εκεί; Είναι οι προτάσεις των διαφημιστών, επιλογές της ομάδας, κάποιο τελευταίο trend ίσως;
 
Είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών που ανέφερες. Έχουμε τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο που μας στέλνουν emails με το τι συμβαίνει στις τοπικές τους σκηνές και πολλές από αυτές τις ιδέες γίνονται οι ημερήσιες προτάσεις μας. Όπως όλα τα media, λαμβάνουμε διαφημιστικά νέα από publicists, όμως όλοι οι συντάκτες μας έχουν ως τακτική να εξερευνούν όλο το Bandcamp για εκείνους τους καλλιτέχνες που δεν έχουν κάποιο διαφημιστή, ή δισκογραφική εταιρεία, αλλά όμως κάνουν κάτι αρκετά ενδιαφέρον που να θέλουμε να προωθήσουμε. Επίσης λαμβάνουμε απευθείας προτάσεις από καλλιτέχνες καθημερινά και τις ακούμε μία προς μία. Όσες από αυτές μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, σαφώς και βρίσκουν το δρόμο τους για το περιεχόμενο του Daily.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Maceo Parker: Η αγάπη του κοινού βοηθάει να παραμένω δημιουργικός
Ο θρύλος της σόουλ Maceo Parker έρχεται στην Αθήνα για δύο συναυλίες και η Efsyn City θεωρεί ότι το ιδανικό κερασάκι στην τούρτα των 3ων γενεθλίων της είναι μια συνέντευξη μαζί του.
Maceo Parker: Η αγάπη του κοινού βοηθάει να παραμένω δημιουργικός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άλεξ Μπόλπασης: Ο παραγωγός είναι εκεί για να εμπνέει, να ενθαρρύνει, αλλά να θέτει και όρια
Εάν είσαι οπαδός του εγχώριου indieκαι alternative, των διαφόρων πειραματισμών από soloκαλλιτέχνες ή των heavyrockersπου συντηρούν την παράδοση που η Ελλάδα έχει χτίσει την τελευταία 15ετία, πιθανότατα έχεις...
Άλεξ Μπόλπασης: Ο παραγωγός είναι εκεί για να εμπνέει, να ενθαρρύνει, αλλά να θέτει και όρια
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Ανοίγουν «κερκόπορτα» λογοκρισίας και διώξεων με μουσικό τρομονόμο;
Οργή και διαμαρτυρίες στον χώρο της μουσικής και των τεχνών εν γένει έχει προκαλέσει άρθρο στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ανοίγει κερκόπορτα για λογοκρισία και διώξεις καλλιτεχνών που εκφράζουν «μη αρεστό« λόγο.
Ανοίγουν «κερκόπορτα» λογοκρισίας και διώξεων με μουσικό τρομονόμο;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Bog Art: Ο μέσος ακροατής έχει απλοποιήσει τα αισθητικά του κριτήρια 
«Αυθάδεις», αλληγορικοί και λαλίστατοι οι Bog Art μας μιλούν για το νέο τους δίσκο και δηλώνουν ότι περήφανα θα έκαναν ξανά τα ίδια λάθη και τις ίδιες επιλογές, μένοντας πιστοί στις συνειδήσεις και τα πάθη...
Bog Art: Ο μέσος ακροατής έχει απλοποιήσει τα αισθητικά του κριτήρια 
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Ανακοίνωση- κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους του τραγουδιού
«Είμαστε ήδη στην «εντατική»: Γενναία μέτρα από την πολιτεία τώρα!» λένε προς την κυβέρνηση εκατοντάδες καλλιτέχνες, τραγουδιστές, στιχουργοί, συνθέτες και μουσικοί που συνυπογράφουν κοινή δήλωση.
Ανακοίνωση- κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους του τραγουδιού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Man Called Shadow: Μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε προκλήσεις κι εμπνεόμαστε
Οι Man Called Shadow, ένα καινούργιο σχήμα, συστήθηκαν στο κοινό μ' ένα πολύ ωραίο τραγούδι, το «High hopes». Με αφορμή την κυκλοφορία του μιλήσαμε με τους βασικούς συντελεστές του συγκροτήματος Δ. Νάσσιο και...
Man Called Shadow: Μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε προκλήσεις κι εμπνεόμαστε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας