Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
String Demons: Με σεβασμό και φαντασία, η μουσική είναι μία

String Demons: Με σεβασμό και φαντασία, η μουσική είναι μία

  • A-
  • A+

«Η μουσική είναι μία» τονίζουν οι String Demons, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μπουντούνης και Λυδία Μπουντούνη, που καταπιάνονται χωρίς φόβο αλλά με πάθος και σεβασμό με όλα τα είδη της, από τη ροκ και την ποπ μέχρι την λαϊκή και την κλασική.

Οι δύο μουσικοί, που δεν παύουν να τσακώνονται ως αδέλφια αλλά και να συνεννοούνται «με ένα βλέμμα» εντός κι εκτός σκηνής, μας λένε πως νιώθουν σαν «μουσική συμμορία» στις φετινές τους εμφανίσεις με τον Χρήστο Θηβαίο, τον Μάξιμο Δράκο και τον Καλλίστρατο Δρακόπουλο.

Λίγο πριν την συναυλία τους το Σάββατο στη Βίλα Ζωγράφου μιλούν στην efsyncity την πορεία τους από το 2014, οπότε ένωσαν μόνιμα τα δοξάρια τους για να κυκλοφορήσουν μέχρι στιγμής τρεις δίσκους και να δώσουν πλήθος συναυλιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Είναι εντυπωσιακές οι μουσικές σας επιλογές και ο συγχρωτισμός των ειδών. Πώς διαλέγετε τις διασκευές που θα κάνετε;

Πέρα από τα δικά μας κομμάτια,  οι μουσικές που θεωρούμε ωραίες και μας κάνουν αυτό που λέμε «κλικ» (κλασική, ροκ, λαϊκή κλπ) μας εξάπτουν τη φαντασία. Τότε είναι που έρχεται μια επιθυμία να πιάσουμε τα έγχορδα για να εργαστούμε πάνω στις μουσικές αυτές με δικές μας ιδέες και μουσικά θέματα, όπως για παράδειγμα το gimme των Abba απ’ τον τελευταίο μας δίσκο Rise of Strings (Minos Emi).
      
Ποιες είναι και πως γεφυρώνονται οι διαφορετικές μουσικές σας προτιμήσεις;
      
Ο κυρίαρχος κριτής για τις μουσικές που καταπιανόμαστε είναι το αυτί μας. Μπορεί κάτι να προέρχεται από το «χωράφι» της κλασικής, της rock, της λαικής, της παραδοσιακής, της heavy metal, της pop, δεν έχει σημασία. Στοιχεία από όλα αυτά ενυπάρχουν και στα δικά μας κομμάτια και τραγούδια. Καταπιανόμαστε και δημιουργούμε πράγματα που αρέσουν πρώτα και κύρια σε εμάς τους ίδιους. Με σεβασμό, αγάπη, φαντασία και δουλειά τίποτα δεν είναι αγεφύρωτο. Έχουμε σιγουρευτεί πια πως η μουσική είναι μία!

Νιώθω σαν να μπορείτε να παίξετε παντού. Έχετε εμφανιστεί σε καθιερωμένα συναυλιακά στέκια, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ακόμα και στα Προπύλαια. Σε τι διευκολύνει και σε τι δυσκολεύει το γεγονός ότι είστε δύο; Πως βιώνεται την μεταξύ σας εμπειρία στη σκηνή;    
      
Είναι και πιο εύκολο και πιο δύσκολο ταυτοχρόνως! Είναι πιο δύσκολο ίσως, γιατί η αδελφική σχέση εμπεριέχει τους κλασικούς τσακωμούς και τις εντάσεις (πέφτουν κάποιες μπουνιές, κλωτσιές, δοξαρομαχίες και τέτοια!), αλλά και πιο εύκολο γιατί κυριολεκτικά «με ένα βλέμμα», σε ένα δευτερόλεπτο, συνεννοούμαστε, εντός και εκτός σκηνής. Σεβόμαστε όλους τους χώρους και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό όπου και αν εμφανιστούμε ώστε ο κόσμος που έρχεται να περάσει όσο το δυνατόν πιο όμορφα.

Πως προέκυψε αυτός ο συνδυασμός οργάνων; Τι δίνει σε ένα παιδί η ενασχόληση με τη μουσική από μικρή ηλικία;

Το βιολί και το τσέλο είναι τα όργανα που παίζουμε από πεντέμισι χρόνων και σαν αδέρφια θα ήταν κρίμα να μην κάναμε κάτι μαζί, όταν στο ίδιο σπίτι υπάρχουν δύο τέτοια όργανα (αν και για πολλά χρόνια δεν είχαμε…καμία επαφή). Απλά εκφράζουμε μέσω των οργάνων αυτών τη μουσική μας αισθητική, τις ιδέες και όλα αυτά που έχουμε μέσα μας. Η μουσική για ένα παιδί, ακόμα και αν δεν την ακολουθήσει επαγγελματικά, είναι κάτι μέσα από το οποίο διδάσκεται πολλά πολλά περισσότερα από νότες. Αυτό λέμε και στους μαθητές μας στο ωδείο Ραζή που διδάσκουμε. Η μουσική εάν την διδαχτείς όμορφα, έστω και για κάποια χρόνια, είναι κάτι που σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή γιατί κάνει καλό στην ψυχή. Και αυτό μένει και μετράει.


      
Πως είναι η συνεργασία σας με τον Χρήστο Θηβαίο μέσα από την «βόλτα στα Εξάρχεια»;
      
Ο Χρήστος είναι ένας απίστευτος άνθρωπος και μουσικός. Μεγάλη τιμή να παίζουμε μαζί του και πόσο μάλλον όταν τραγούδησε μοναδικά τον Άλφα.Στα παρασκήνια και στη σκηνή γίνονται «φοβερά» πράγματα, η βόλτα στα Εξάρχεια για εμάς είναι μια εκδρομή μεταφορικά και κυριολεκτικά. Μαζί και με τους δύο συνεργάτες του τον Μάξιμο Δράκο και τον Καλλίστρατο Δρακόπουλο είμαστε κάτι σαν «μουσική συμμορία»!

Λυδία, ποια είναι η ιστορία του «Άλφα»; Έχετε ετοιμάσει κι άλλα νέα τραγούδια;
      
Ο Άλφα είναι ο Αλέξης, απλά με έναν πιο διακριτικό, όχι τόσο φωναχτό τρόπο. Ένας άνθρωπος που ανήκει ακριβώς στη δική μας τη γενιά και που θα ήθελε να ζήσει. Τόσο απλά και χωρίς φανφάρες. Το τραγούδι δεν είναι καταγγελτικό, ούτε φωναχτό ούτε προκλητικό, ίσα ίσα δεν το θέλαμε καθόλου αυτό. Είναι ένα τραγούδι που μόνο από τρυφερά συναισθήματα ξεχειλίζει. Ένα τραγούδι όπου σε ένα άλλο σύμπαν από αυτό που ζούμε τώρα, τον αντιμετωπίζει ως ένα ζωντανό μυαλό, μία ζωντανή ψυχή που της ζητάμε να μας πει το μυστικό της, το μυστικό για να μην υποφέρει, για να μη φοβάται την ίδια τη ζωή. 
      
Κοιτάμε τον Άλφα με δέος, με φόβο σχεδόν και του ζητάμε να μας εξηγήσει και να μας πει την ιστορία του (όπως θα τη διηγόταν μέσα στο δικό μας το μυαλό τουλάχιστον). Ο Άλφα μας τη διηγείται με απλότητα και μία λεπτή εφηβική ειρωνία, παρατηρώντας τα "καμώματά" μας, τις ερμηνείες που δίνουμε για την απώλειά του και τους μελοδραματισμούς μας. Εκείνος λαχταρούσε απλά να ζήσει και του στήσανε καρτέρι, γιατί με όλη αυτήν την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας, τέτοια γεγονότα μόνο καρτέρι μπορούν να θεωρηθούν. Το τραγούδι είναι ουσιαστικά ένας ύμνος στην ανθρώπινη ζωή από κάποιον που ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς. Ο μόνος τρόπος φαίνεται για να μην τη φοβάσαι είναι να σε έχει αγγίξει ο θάνατος.
      
Είναι δίκοπο μαχαίρι για έναν καλλιτέχνη να καταπιάνεται με ένα τέτοιο γεγονός τόσο βίαιο και να δημοσιεύεται ένα τέτοιο τραγούδι, αλλά πολλές φορές δε γίνεται να το καταπιέσεις μέσα σου. Το εξωτερικεύεις και το αφήνεις να ταξιδέψει και ότι γίνει. Έγινε με πολλή αγάπη και ο τρόπος που το ερμήνευσε ο Χρήστος Θηβαίος ξεπέρασε κάθε δική μας προσδοκία. Υπάρχουν νέα τραγούδια που τα επεξεργαζόμαστε για να τα μαγειρέψουμε στο στούντιο. 
      
Κωνσταντίνε, μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια στιγμή από την πορεία σας μέχρι τώρα;
      
Μία από τις πρώτες συναυλίες που κάναμε ως S.Demons στη Σίφνο σε ένα μαγικό σημείο, ήμουν σε περίεργη κατάσταση τότε και η Λυδία γύρναγε γύρω μου παίζοντας, με κοίταζε υποστηρικτικά σαν μου λέει : «εδώ είμαι, πάμε γερά!»
      
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
      
Η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο το Σάββατο 22/6 στον πανέμορφο χώρο της Βίλας Ζωγράφου. Μετά θα συνεχίσουμε τις συναυλίες μέχρι τα τέλη του Αυγούστου όπου αρχίζουν οι πρόβες για την Παράσταση «Cyrano de Bergerac σε σκηνοθεσία του δημοφιλή σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Ελευθερίου. Η παράσταση θα παιχτεί στο Θέατρο Κάππα τη σεζόν 2019-2020 και εμφανιζόμαστε ζωντανά στη σκηνή ερμηνεύοντας δικές μας συνθέσεις αλλά και διασκευάζοντας αριστουργήματα της Κλασσικής μουσικής.

Info: «Βόλτα στα Εξάρχεια», Σάββατο 22 Ιουνίου, 21:00, στη Βίλα Ζωγράφου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με την προαιρετική συνεισφορά των θεατών στο κοινωνικό Παντοπωλείο και το κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου.

Facebook String Demons

ΙnstagramString Demons

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δημήτρης Μητσοτάκης: Θεραπευτική η μουσική μέσα σε ένα δυστοπικό τοπίο
Μία συνέντευξη για το ροκ και το ρεμπέτικο, την ταξική εποχή της δισκογραφίας και τον αγώνα των νέων καλλιτεχνών, το ΚΕΘΕΑ και τη θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής.
Δημήτρης Μητσοτάκης: Θεραπευτική η μουσική μέσα σε ένα δυστοπικό τοπίο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Babo Koro: Το γλέντι είναι κομμάτι της ψυχής μας
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Babo Koro πριν ανέβουν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου έχοντας στις αποσκευές τους τον πρόσφατο δίσκο τους με τίτλο «Σίσυφος».
Babo Koro: Το γλέντι είναι κομμάτι της ψυχής μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μια μεγάλη σύνοδος κορυφής για το ρεμπέτικο
Τρεις σπουδαίοι δεξιοτέχνες, οι Δημήτρης Μυστακίδης, Ηρακλής Βαβάτσικας και Κυριάκος Γκουβέντας πριν ανέβουν στη σκηνή του «Γυάλινου Μουσικού Θεατρού» μας μιλούν για το ρεμπέτικο.
Μια μεγάλη σύνοδος κορυφής για το ρεμπέτικο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρύφων Λάζος: Η μουσική που ακουμπάει τη γη έχει χρώμα
Για τον πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Αναφορά» και τις δικές του αναφορές μας μιλάει Τρύφων Λάζος πριν παρουσιάσει τα καινούργια του τραγούδια για πρώτη φορά την Πέμπτη στο An Club.
Τρύφων Λάζος: Η μουσική που ακουμπάει τη γη έχει χρώμα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κ. Βήτα: Ανάμεσα στην ελευθερία και τον περιορισμό η τέχνη
Στο νέο του δίσκο «Περίεργη ώρα» και μία μεγάλη συναυλία στην Αθήνα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον αγαπημένο και πάντα πειραματικό μουσικό που μας μιλάει μεταξύ άλλων για την πολυπόθητη ελευθερία στην...
Κ. Βήτα: Ανάμεσα στην ελευθερία και τον περιορισμό η τέχνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δε θα μπορούσα να αρνηθώ το λαϊκό τραγούδι, είναι η καταγωγή μου»
Με έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο που γεννά πληθώρα συναισθημάτων κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία ο Χάρης Μακρής, ο οποίος μιλάει στην efsyncity πριν παρουσιάσει το πρώτο «Άλμπουμ» του...
«Δε θα μπορούσα να αρνηθώ το λαϊκό τραγούδι, είναι η καταγωγή μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας