• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%

«Εκρηκτικές» εναλλακτικές ευχές από τέσσερις undergound μπάντες

 • A-
 • A+

Η τρίτη εκδοχή των γενεθλίων του θρυλικού underground fanzine Merlin' s Music Box φέρνει τέσσερις εκρηκτικές μπάντες με ξεχωριστή ιστορία στο AnClub.

Οι Dismissers, Anfo, Dead Sidewalkers και Gramm Eleven έχουν τη δική τους πορεία στην undergound ελληνική σκηνή, ενώ στις τάξεις τους έχουν μέλη θρυλικών σχημάτων όπως οι Stress, Αδιέξοδο, Panx Romana, Deus Ex Machina και Earthbound.

Εμείς το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να ζητήσουμε από τις μπάντες να μας στείλουν τις δικές τους... εναλλακτικές ευχές για την ελληνική udnerground σκηνή, για την ελληνική κοινωνία, για πρωτοβουλίες συλλογικών μουσικών δραστηριοτήτων, αλλά και για τους εορτάζοντες του Merlin's Music Box. 

Και φυσικά όλες οι απαντήσεις έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

The Dismissers (Νίκος Χαραlαμπόπουλος, Δημήτρης Βάσσης) 

Για την ελληνική underground σκηνή 

Αν και οι ευχές είναι άλλοθι για αδράνεια και όχι δράσης η underground σκηνή χρειάζεται κουράγιο, υπομονή και επιμονή γιατί ο δρόμος πολλές φορές έχει μόνο εμπόδια. Η ουσία είναι να μην λυγίσουν και να προσφέρουν με τη μουσική και το μήνυμα τους ο καθένας ό,τι νιώθει ό,τι θέλει να επικοινωνήσει. Συνήθως ο μόνος δρόμος για αυτό είναι να το κάνει κανείς μόνος του.

Για την ελληνική κοινωνία 

Η  ελληνική κοινωνία να γίνει μια κοινωνία που όταν ο συνάνθρωπος μας βρίσκεται στο πάτωμα να μην τον προσπερνάμε αλλά να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθεί ξανά όρθιος, να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε ένα. Όσο για το "άρρωστο" κομμάτι της κοινωνίας που πλέον ανοιχτά τάσσεται υπέρ της άκρας δεξιάς, υπέρ καθαρών φυλών κ.λπ. απλά θα είμαστε πάντα απέναντι τους μέχρι να εξαφανιστούν.

Για τέτοιες ενέργειες όπως ένα συλλογικό φεστιβάλ μουσικής 

Ευχόμαστε τέτοιες ενέργειες όπως τα συλλογικά φεστιβάλ μουσικής μόνο να πληθαίνουν και να υποστηρίζονται από όλους μας. Άλλωστε είναι μια δεξαμενή ανταλλαγής ιδεών για το πώς μπορούμε να κατευθύνουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. 

Για το Merlin’s Music Box

Τέλος ευχόμαστε το Merlins music box  να συνεχίσει να μας εμπνέει την εποχή του facebook, instagram κ.λπ. όπως μας ενέπνεε όταν έπρεπε να το ψάξουμε στα υπόγεια δισκάδικα και βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας στις αρχές του '90. Τότε όλα ήταν άγνωστα και πηγαίναμε με πυξίδα το ένστικτο. Οι άνθρωποι που αποτελούσαν και αποτελούν το Merlins ήταν σε μια ίδια αναζήτηση με πολλούς από εμάς που ψάχναμε νέες μουσικές, νέες ιδέες και νόημα πέρα από τις μουσικές κονσέρβες του ραδιοφώνου και του πλαστικού lifestyle που επικρατούσε. Τώρα η ανάγκη για ανθρώπους που θα οδηγήσουν τις νέες γενιές μέσα από τον λαβύρινθο της απρόσωπης τεχνολογικής τάξης πραγμάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ και το Merlins μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους οδηγούς. Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα και θα στηρίζουμε!

Anfo (Σωτήρης Θεοχάρης) 

Για την ελληνική underground σκηνή 

Να βγει από τα υπόγεια του underground, να τολμήσει και να ανέβει on the ground διότι το αξίζει και διότι πρέπει να εκτοπίσει από εκεί τους mainstream καλλιτέχνες «εσωτερικού χώρου», τα άψυχα, άχρωμα, άοσμα, άγευστα, τεχνητά κατασκευάσματα του μηντιακού κατεστημένου

Για την ελληνική κοινωνία 

Πάνω κάτω τα ίδια. Δηλαδή να σταματήσει να γκρινιάζει υπόκωφα και underground, να πάρει την τύχη της στα χέρια της και με αυτενέργεια να γίνει αυτεξούσια, αποφασισμένη και δυνατή. Και να αποφεύγει τις κακοτοπιές του φασισμού, του εθνικισμού, του θρησκευτικού σκοταδισμού. 

Για τέτοιες ενέργειες όπως ένα συλλογικό φεστιβάλ μουσικής 

1,2,3 πολλά συλλογικά φεστιβάλ μουσικής. Η καλλιτεχνική έκφραση είναι αυτονόητη ανάγκη όσο ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε

Για το Merlin’s Music Box

Αφού την γλύτωσε τα πρώτα 30 χρόνια, τότε άνετα θα πάει για τα επόμενα 30…και βάλε. Fanzine σαν το Merlin’s στηρίζουν και υπηρετούν την μουσική όσο λίγα! Ευχές για τους συντελεστές του, τις μπάντες του και τους αναγνώστες του. Το ΜΜΒ πραγματώνει το παλιό ρητό: “Don’t hate the media! Be the media”!!!

Dead Sidewalkers

Για την ελληνική underground σκηνή θα θέλαμε να μπορεί να βρίσκει πάντοτε δρόμους, ανεξαρτήτως συνθηκών, για να μπορεί να πορεύεται παρέα με το κοινό που έχει διάθεση και θέληση να ακολουθεί το ρεύμα που πάει κόντρα στο ρεύμα

Για την ντόπια κοινωνία ευχόμαστε πολύ σύντομα να πάρει διαζύγιο από τον καναπέ της...

Ενέργειες που έχουν να κάνουν με συλλογικά φεστιβάλ μουσικής όπως αυτά που διοργανώνει ο «Μάγος» είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο συσπείρωσης και ελεύθερης έκφρασης των συγκροτημάτων. Θέλουμε και ευχόμαστε να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα.

Για το Merlin's Music Box ευχόμαστε πραγματικά μέσα από την καρδιά μας να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα με την ίδια έμπνευση, το ίδιο σθένος και την ίδια αγάπη να κάνει αυτό που κάνει τόσο μοναδικά εδώ και 30 χρόνια. Ο «Μάγος» πρωτίστως δίνει φωνή και βήμα στην ελληνική underground σκηνή. Προσφορά ανεκτίμητη. 

Gramm Eleven 

Για την ελληνική underground σκηνή

Χαιρόμαστε που εδώ και χρόνια η underground σκηνή παραμένει δυνατή και αστείρευτη.Είναι πολύ σημαντική υπόθεση να παραμένει ανοιχτός αυτός ο μουσικός δίαυλος επικοινωνίας,μεταξύ των μικρών και μεγάλων παιδιών της πόλης,που διψάνε να εκφραστούν και να ανταλλάξουν ιδέες.Ελπίζουμε η underground σκηνή να παραμείνει ενωμένη και να μην χάσει την αυθεντικότητα που αποτέλεσε και την αιτία γεννησής της.Την ανάγκη ελεύθερης έκφρασης μέσω της θέλησης για μουσική επικοινωνία. 

Για την ελληνική κοινωνία

Πραγματικά δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβει ο 'Ελληνας πως το χρυσό κλουβί του ατομικισμού,της σιωπής και της αδιαφορίας που νόμιζε ότι ζούσε,ήταν μια φούσκα που έχει σκάσει προ πολλού.Μόνο μέσω της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης μπορεί να χτιστεί μία υγιής κοινωνία.Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει πλέον να υποστηριχτεί το συνεργατικό πνεύμα ως αντίδοτο για την νόσο του ανταγωνισμού,που κατατρώει υποχθόνια για χρόνια τα σωθικά του συνόλου,δημιουργώντας μέλη αποχαυνωμένα και νοοτροπίες μίσους.Είναι επείγουσα ανάγκη και πρέπει όλοι να πράξουμε άμεσα,αφήνοντας τον βολικό μικρόκοσμο του εγώ μας στην άκρη.Ηδη είναι αργά! 

Για τέτοιες ενέργειες όπως ένα συλλογικό φεστιβάλ μουσικής....

Δεν υπάρχει πιο ευτυχισμένη φάτσα από αυτήν του μουσικόφιλου,όταν διαβαίνει το κατώφλι ενός φεστιβάλ με συλλογικό χαρακτήρα.Νοιώθει το χτυποκάρδι της συμμετοχής σε μιά ομαδική απόδραση.Γίνεται να μην ευχηθούμε να γίνονται όλο και περισσότερες τέτοιες γιορτές που δρούν κατά της αποξένωσης?Που προσφέρουν απλόχερα ιδέες και έκφραση? Τα φεστιβάλ μουσικής συλλογικότητας αποτελούν την πεμπτουσία της μουσικής επικοινωνίας.Είναι οι στιγμές που δεν ακούμε απλά αλλά μπορούμε να κοιταζόμαστε και στα μάτια.Ανυπομονούμε να έρθει αυτή η βραδιά! 

Για το Merlin's

Ήμασταν παρόντες στην γέννηση του Merlin's Music Box.Η αγάπη των συντακτών του για την μουσική ήταν έκδηλη σε κάθε σελίδα,με ύλη καθόλου μονοδιάστατη αλλά με αναφορές και σε πιο άγνωστες μουσικές πτυχές της εποχής του,υποστηρικτής της underground σκηνής και ένα από τα τελευταία έντυπα που σε μαγνήτιζε με την παρουσία του και μόνο που το έβλεπες κρεμασμένο στο περίπτερο! Και όπως αποδείχτηκε με την αδιάλειπτη συμμετοχή των ανθρώπων του επί 30 χρόνια στην σκηνή,παρέμεινε πιστό στις ιδέες του.Ευχαριστούμε τους Μέρλιν για την πρόσκληση και τους ευχόμαστε να είναι καλά και να παρτάρουμε μαζί τους και τις επόμενες δεκαετίες!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Merlin' s music box: Το μουσικό φανζίν είναι ανάγκη έκφρασης μέσα από συλλογική προσπάθεια
Φανζίν. Ένας όρος που έρχεται από προηγούμενες δεκαετίες και ίσως στο μικρότερο ηλικιακά κοινό να μην λέει πολλά, όμως σε εκείνους που γνώρισαν και λάτρεψαν τη μουσική πριν από την έκρηξη του Διαδικτύου...
Merlin' s music box: Το μουσικό φανζίν είναι ανάγκη έκφρασης μέσα από συλλογική προσπάθεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Last Rizla: Η απληστία δεν έχει θέση πουθενά, αλλά το τζάμπα δεν είναι αυτοσκοπός
Χειμαρρώδεις, όπως και η μουσική τους, με εξαιρετική δόση χιούμορ και μία εμφανέστατη αγάπη για την μουσική ως καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και ως στοιχείο απόδραση, οι Last Rizla απαντούν με τον πιο...
Last Rizla: Η απληστία δεν έχει θέση πουθενά, αλλά το τζάμπα δεν είναι αυτοσκοπός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κ. Βήτα: Ανάμεσα στην ελευθερία και τον περιορισμό η τέχνη
Στο νέο του δίσκο «Περίεργη ώρα» και μία μεγάλη συναυλία στην Αθήνα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον αγαπημένο και πάντα πειραματικό μουσικό που μας μιλάει μεταξύ άλλων για την πολυπόθητη ελευθερία στην...
Κ. Βήτα: Ανάμεσα στην ελευθερία και τον περιορισμό η τέχνη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οι μύθοι σαν τον Scott Walker έχουν ένα προνόμιο, είναι άχρονοι
Στην ελληνική μυθολογία ο θεός Μύθος ήταν πρωτότοκος γιος της θεάς Γνώσης. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις η γνώση συνεχίζει να γεννάει μύθους και οι...
Οι μύθοι σαν τον Scott Walker έχουν ένα προνόμιο, είναι άχρονοι
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Το Music Highway Festival απέδειξε και φέτος γιατί αποτελεί ξεχωριστό θεσμό!
Παρασκευή βραδάκι και ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς στο ιστορικό Κύτταρο. Η αιτία; Μα φυσικά το 8ο Music Highway Festival, που έχει αναδειχθεί χάρη στις προσπάθειες των διοργανωτών του, Mr....
Το Music Highway Festival απέδειξε και φέτος γιατί αποτελεί ξεχωριστό θεσμό!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Kultur Shock: Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τον ISIS
Ωμοί, είρωνες, επιθετικοί, βαθιά αντιφασίστες, οι Kultur Shock εδώ και 23 χρόνια παίζουν σε φρενήρη ρυθμό τη δική τους «μπαρουτοκαπνισμένη» εκδοχή της gypsy/ Balkan punk και συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά...
Kultur Shock: Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τον ISIS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας