• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.5°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 8.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 4.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.1°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 10.4°C
  1 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.2°C / 7.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.7°C
  0 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  65%

Την Παρασκευή στο ΙΛΙΟΝ Plus κάνει πρεμιέρα ένα νέο φεστιβάλ με τη στήριξη και την προώθηση των συνεταιριστικών – συνεργατικών εγχειρημάτων. Η Εφημερίδα των Συντακτών και η efsyn city δεν θα μπορούσε να λείψει από μία τέτοια πρωτοβουλία

Ένα live mixtape με διάθεση... συνεταιριστική

 • A-
 • A+

Την Παρασκευή στο ΙΛΙΟΝPlus κάνει πρεμιέρα ένα νέο φεστιβάλ με τη στήριξη και την προώθηση των συνεταιριστικών – συνεργατικών εγχειρημάτων. Η Εφημερίδα των Συντακτών και η efsyn city δεν θα μπορούσε να λείψει από μία τέτοια πρωτοβουλία. 

Στο Mixtape Sessions: A Night on Earth θα εμφανιστούν τις πολύ αξιόλογες μπάντες της ελληνικής rock σκηνής οι Circus Caravan, 4LT. και Vaulter.

Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν σκέψεις για να μεγαλώσει αυτή η προσπάθεια όσο περισσότερο μπορεί και γιατί όχι; να βοηθήσει εμπράκτως συνεργατικά – συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Εμείς κάναμε μία μικρή κουβέντα με τους (οικοδεσπότες) Cirus Caravan και τους 4LT. και περί μουσικής, αλληλεγγύης και κολλεκτιβισμού και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν.Τι σημαίνει για εσάς ο όρος «σκηνή;»

Circus Caravan: Σκηνή για εμάς είναι το σύνολο των συγκροτημάτων και των πρωτοβουλιών, που δουλεύουν σε πείσμα των καιρών για να κρατήσουν ζωντανή μία αισθητική. Με κούραση, κόστος, αλλά πάνω από όλα αγάπη για δημιουργία και συνεργασία.

4LT.: Η σκηνή σημαίνει πάνω απ’ολα στήριξη, συνεργατικότητα αλλά κατ’επέκταση είναι αυτός ο χώρος που η δημιουργικότητα, το πάθος και η έμπνευση του εκάστοτε καλλιτέχνη παίρνουν σάρκα και οστά.Πού στοχεύετε μέσω της μουσικής σας;

Circus Caravan: Στην έκφραση και την αλληλεπίδραση. Συνθέτουμε ακολουθώντας τη διάθεση, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, επομένως η μουσική αποτελεί για μας χώρο έκφρασης. Από την άλλη, στις συναυλίες ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό, με καλλιτέχνες και μουσικούς. Αυτού του είδους η αλληλεπίδραση αλλά και η ίδια η “έκθεσή” μας, με το όποιο ρίσκο τη συνοδεύει, μας διαμορφώνουν.

4LT.: Ο στόχος είναι να εκφραστούν οι ανθρώπινες ευαισθησίες μας μέσω μιας μουσικής ή ενός στίχου,αν οι ακροατές κατάφεραν  στο τέλος να αποκομίσουν το ερέθισμα που τους δώσαμε εμείς θα είμαστε απόλυτα χαρούμενοι με αυτό. 

Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα όρια της αλληλεγγύης;

Circus Caravan: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να έχει όρια. Μπορείς να είσαι αλληλέγγυος από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, ωστόσο δεν αρκεί αν δεν συμπεριλαμβάνει και άλλους. Η οργανωμένη συλλογική δράση και με συγκεκριμένους στόχους, είναι αυτή που κάνει την αλληλεγγύη να μην είναι μία απλή κίνηση ελεημοσύνης, αλλά να ψάχνει τα αίτια και βρίσκει λύσεις παρά τις συνεχείς δυσκολίες. 

4LT: Δεν μπορείς να πεις ότι μια κοινωνία ενωμένη μπορεί να συναντήσει όρια, σε αντίθεση με την ιδιοτέλεια που μπορεί να βρει απέναντι της την κοινωνία.

Είναι ο συνεταιρισμός και οι συλλογικές δράσεις διέξοδος εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά;

Circus Caravan: Στις συλλογικές δράσεις και τους συνεταιρισμούς επικρατεί η πολυφωνία, η ισότητα και η ελευθερία έκφρασης, έννοιες που στα πλαίσια της καθημερινότητας μας πολλές φορές περιορίζονται, μέσα στη γενικότερη συντηρητικοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. 

Οι δομές αυτές λοιπόν, αποτελούν μια εναλλακτική εργασιακή πρόταση, στην οποία δεν εφαρμόζεται η κλασική κάθετη οργάνωση αλλά η οριζόντια, με πλήρη ισονομία των μελών τους. Μας δείχνουν δηλαδή έμπρακτα ότι δεν είναι απαραίτητο το μοντέλο εργοδότη - εργαζόμενου για να λειτουργήσει μια επιχείρηση. 

Το παράδειγμά τους μπορεί να τεθεί και σε ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά πλαίσια, αμφισβητώντας την ιεραρχία κι επιδιώκοντας τη συνεργασία και τη συμμετοχή. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να μιλάμε στις παρούσες συνθήκες για εφαρμογή του μοντέλου τους σε μια ολόκληρη κοινωνία, η συλλογικότητα και η κοινωφέλεια που εντάσσουν στη λειτουργία τους, βρίσκει τόπο σε κάθε είδους κοινωνική ομάδα.

4LT: Αποτελούν διεξόδους, αρκεί να υπάρχει ουσιαστική οργάνωση με πράξεις και αποτέλεσμα αλλιώς παραμένει μία απλή εκτόνωση.

4LT.

Και μέσα στα μουσικά πλαίσια; Οι όροι αλληλεγγύη, κολλεκτιβισμός, συνεργασία υπάρχουν; Πώς μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της «σκηνής»;

Circus Caravan: Το ίδιο λοιπόν μπορεί να συμβεί και σε μουσικά πλαίσια, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα συγκροτήματα δρουν ως κολεκτίβες. Οι αποφάσεις συνδιαμορφώνονται. 

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία σύνθεσης ενός τραγουδιού αποτελεί από μόνη της την απόλυτη μορφή συνεργασίας μέσα σε ένα συγκρότημα, όπου ο καθένας βάζει το κομμάτι του με στόχο την τελική δημιουργία. Παράλληλα, κυρίως στο χώρο της ανεξάρτητης σκηνής, παρατηρούμε πως οι περισσότεροι δε δρουν μεμονωμένα αλλά συλλογικά, έχοντας ως στόχο την εξάπλωσή της ίδιας της σκηνής. Αυτό συμβαίνει μέσω της αλληλοϋποστήριξης, είτε μιλάμε για φεστιβάλ σαν το δικό μας είτε μιλάμε για άλλες μουσικές δράσεις.

Η σκηνή, και συγκεκριμένα η ανεξάρτητη ελληνική σκηνή, μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από αυτή τη διαδικασία. Η συνεργασία των μουσικών οδηγεί στην ανάδειξη νέων σχημάτων, τα οποία τις περισσότερες φορές μένουν στην αφάνεια, δίχως να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το υλικό τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Δυστυχώς ή ευτυχώς το κάθε φεστιβάλ, όντας επιχείρηση με πάρα πολλά έξοδα, προφανώς θέτει σαν κύριο στόχο την κάλυψή τους, κοιτάζοντας να απευθυνθεί σε πιο σίγουρες - οικονομικά - λύσεις. Έτσι, περιορίζονται οι ευκαιρίες λιγότερο γνωστών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών να ακουστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

4LT: Σε γενικές γραμμές μπορείς να δεις ότι δεν υπάρχει δυσκολία να δημιουργηθεί μια συνεργασία αλληλεγγύης. Ίσως δεν υπάρχουν πολλοί μόνιμοι πυρήνες αλλά κατά καιρούς βλέπουμε οργανωμένες δράσεις σε μουσικά πλαίσια. Σε μία σκηνή που οι περισσότεροι πορευόμαστε ως ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, ο κολλεκτιβισμος είναι ένα εφόδιο που μπορεί να κρατήσει ζωντανή την μουσική.Δώστε μας το δικό σας mixtape με πέντε αγαπημένα τραγούδια

Circus Caravan:

1) Ben Howard - Promise 
2) Bon Iver - Perth 
3) Red Hot Chili Peppers - Give it away 
4) Sigur Rós - Festival
5) Luke Kelly - Joe Hill 

4LT:

1) Pearl jam - Jeremy 
2) Pink Floyd - Welcome to the machine
3) Madrugada - Stories from the street
4) Soundgarden - Fell on black days
5) Alice in chains - Rooster

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Tuber: Το να ζεις και να δημιουργείς σε μια μικρή πόλη είναι από μόνο του διέξοδος
Στην συνεχώς ακμάζουσα ελληνική underground σκηνή μοιραία οι μεγάλες πόλεις έχουν τον πρώτο λόγο, όμως, έρχεται κάποτε η στιγμή που κάποιο «διαμαντάκι» εμφανίζεται εκτός αστικών κέντρων.
Tuber: Το να ζεις και να δημιουργείς σε μια μικρή πόλη είναι από μόνο του διέξοδος
Οι Golden Nugget ανοίγουν το φετινό Music Highway Festival
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Golden Nugget: Η μουσική για εμάς είναι προσωπική υπόθεση
Πόσο hard blues rock μπορεί να παίξει μία μπάντα το 2019; Οι Golden Nugget με το ντεμπούτο album τους αποδεικνύουν ότι η μουσική είναι πάντα καλή και επίκαιρη, ιδιαίτερα εάν βγαίνει αβίαστα από τον εκάστοτε...
Golden Nugget: Η μουσική για εμάς είναι προσωπική υπόθεση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ziria Music Festival: Με πολλή βοήθεια από τους φίλους μας
Η Ζήρεια, το όμορφο βουνό της Κορινθίας, εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί τον επιβεβλημένο τελευταίο σταθμό του καλοκαιριού. Ο λόγος; Το Ziria Music Festival, μια πραγματική γιορτή της μουσικής στα 1.500...
Ziria Music Festival: Με πολλή βοήθεια από τους φίλους μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Supernova: Συνδυάζουμε τη δημιουργία με τη διασκέδαση
Οι Supernova είναι ένα πενταμελές νεανικό γκρουπ, από αυτά που φτιάχτηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 15 έως 19 ετών και φέτος, λίγους μήνες μετά τη δημιουργία τους, πέτυχαν να...
Supernova: Συνδυάζουμε τη δημιουργία με τη διασκέδαση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η τέχνη πρέπει να υπενθυμίζει στον κόσμο να μην φοβάται»
Το ελληνικό rock έχει μία ιδιαιτερότητα εδώ και δεκαετίες, εκεί που πιστεύεις ότι βρίσκεται σε ύπνωση, συμβαίνει μια «έκρηξη» και επανέρχεται στο προσκήνιο με νέα σχήματα πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες που...
«Η τέχνη πρέπει να υπενθυμίζει στον κόσμο να μην φοβάται»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τέσσερις ελληνικές μπάντες μιλούν για την πιο... ψυχεδελική τους στιγμή
Το φεστιβάλ Let me Know! είναι πλέον ένας από τους συναυλιακούς θεσμούς της Αθήνας φέρνοντας κοντά συγκροτήματα από διαφορετικά μουσικά είδη και γνωρίζοντάς τα με το κοινό της πρωτεύουσας. Γνώμονας πάντα το...
Τέσσερις ελληνικές μπάντες μιλούν για την πιο... ψυχεδελική τους στιγμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας