• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%

Οι Souljazz Orchestra μας βάζουν στον αυτοσχεδιαστικό τους κόσμο

Για την ψυχή και την jazz

 • A-
 • A+

Με ένα εκρηκτικό μείγμα soul, jazz, afro, latin οι Καναδοί Souljazz Orchestra έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο πρωτοπόρα σχήματα της σκηνής τους. Μια συζήτηση μαζί τους μας πείθει ότι εκτός από groove, έχουν και σαφή πολιτική τοποθέτηση και άποψη.

Λίγο πριν πατήσουν Ελλάδα για τέσσερις συναυλίες (σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αθήνα και Πάτρα) μας μιλούν για την μουσική ως μέθοδο επικοινωνίας, για την και τον πειραματισμό.

Πάντα σε jazz φόρμες, αλλά με τη διάθεση να συνδυάσουν όλα τα διαφορετικά και ετερόκλητα στοιχεία που προέρχονται από την καταγωγή των μελών της μπάντας, ο Pierre Chrétien μας αποκαλύπτει ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι μία δημιουργική δύναμη στη μηχανή των Souljazz Orchestra.

Βαθιά πολιτικοποιημένοι και κοινωνικοποιημένοι οι Souljazz Orchestra επιμένουν στο, κλισέ όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, «ειρήνη και αγάπη για όλους». Ο Pierre Chrétien, άλλωστε, μας ενημερώνει και για το δικό τους μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ερχεστε από πολύ μακριά για να παίξετε στην Ελλάδα. Είναι η μουσική ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας;

Ανακαλύψαμε ότι η μουσική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνδεόμαστε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι η μουσική μας είναι αρκετές φορές instrumental ή σε διάφορες γλώσσες βοηθάει στη γεφύρωση του πολιτιστικού «χάσματος».

Πείτε μας δύο λόγια για την jazz και, φυσικά, για την soul (ψυχή)

Τα jazz στοιχεία υπάρχουν στους αυτοσχεδιασμούς μας, στα πνευστά και στη γενική μουσική προσέγγιση. Η ψυχή (soul) είναι πιο εμφανής στους ρυθμούς και τα φωνητικά. Όλα μαζί συνδυάζονται και δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουμε.

Είστε ενεργοί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ούτε ακούγεστε ούτε αισθάνεστε «βετεράνοι» σωστά; Υπάρχει, άλλωστε, πολύ groove και στο νέο album.

Ξεκινήσαμε πολύ νέοι, ορισμένοι από εμάς δεν μπορούσαν καν να μπουν στα κλαμπ που παίζαμε επειδή ήταν ανήλικοι, οπότε δεν είμαστε τόσο μεγάλοι! Και δεν θεωρώ ότι ο groove έχει σχέση με την ηλικία. Είδα τον James Brown λίγο πριν πεθάνει και δεν του έλειπε τίποτα απολύτως.

 

Οι Souljazz Orchestra ήταν πάντα μία πολυπολιτισμική μπάντα. Είναι αυτό το μυστικό συστατικό της μουσικής σας; Ένας τρόπος για να διευρύνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες;

Αυτό δεν έγινε ποτέ ηθελημένα, αλλά συνέβη οργανικά. Όλοι, όμως, θέλουν να φέρνουν τα δικά τους στοιχεία και προσθέτει έναν πλούτο στη μουσική μας.

Υπάρχουν όρια σε αυτόν τον μουσικό πειραματισμό;

Σίγουρα. Για εμένα υπάρχουν. Νομίζω ότι η μουσική μας πρέπει να είναι μπάντα προσανατολισμένη στη jazz και στην soul. Πιστεύω, πάντως, ότι υπάρχει πολύς χώρος για δημιουργικότητα μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Και πως αισθάνεστε όταν παίζετε σε άλλες χώρες; Όταν συνδυάζονται τόσο διαφορετικές κουλτούρες;

Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε πως αντιδρούν διαφορετικοί άνθρωποι στη μουσική μας. Το λατρεύουμε!

Ήσασταν πάντα ένα σχήμα με «μήνυμα». Ο κόσμος έχει γίνει ένα τρελό μέρος τώρα τελευταία. Τι απαντάτε σε αυτό; 

Θα ακουστεί κλισέ, αλλά βασικά όλα συμπεριλαμβάνεται στο «ειρήνη και αγάπη από και προς όλους».

Αισθάνεστε ότι αυτή την εποχή χρειαζόμαστε ήρωες ή είδωλα;  

Όχι απαραίτητα. Αντί να ειδωλοποιούμε άτομα, είναι πιο σημαντικό για την κοινωνία να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι, να βοηθούν ο ένας τον άλλο, να δημιουργούν μία ατμόσφαιρα κοινότητας και να παλεύουν ενάντια στην αδικία.

Και εσείς τι έχετε να πείτε στον νέο «Κ. Πρόεδρο» (Mista President παλαιότερη μεγάλη επιτυχία τους);

Είναι αστείο, μετά την εκλογή του κ. Τραμπ έχουμε αρχίσει να παίζουμε αυτό το τραγούδι περισσότερο. Προφανώς διαφωνούμε με την πολιτική του, τις απόψεις του για τις μειονότητες και τις γυναίκες και την προσέγγισή του στις διεθνείς σχέσεις και το περιβάλλον. Ελπίζουμε μόνο να μην κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον πλανήτη προτού φύγει...

Είστε αρκετά πειραματικοί. Έχετε ποτέ σκεφθεί να συνεργαστείτε με Έλληνες μουσικούς; Να συνθέσετε σε πιο ελληνικές/ανατολίτικες φόρμες;

Ο Zakari Frantz, ο σαξοφωνίστας μας, πέρασε αρκετό καιρό στην Ελλάδα σπουδάζοντας στο Μουσικό Χωριό του Βόλου και συνεργάστηκε με Έλληνες μουσικούς, οπότε αυτές οι επιρροές υπάρχουν ήδη στη μουσική μας. Ωστόσο, ρυθμικά είναι δύσκολο να συνδυαστούν οι αφρικανικοί ρυθμοί με τους ελληνικούς. Στους αφρικανικούς διαιρείς κάθε μέτρο σε διαφορετικές αξίες, ενώ στους ελληνικούς προσθέτεις μικρότερα μέτρα σε διαφορετικές αξίες για να δημιουργήσεις μεγαλύτερες ρυθμικές συνθέσεις. Δεν λέω ότι είναι απίθανο, αλλά είναι λίγο «ριψοκίνδυνο» για να το κάνεις σωστά. Κατά μία έννοια δεν ακούγεται τόσο «έξυπνο».

Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι η «dream team» με την οποία θα ήθελαν να τζαμάρουν οι Souljazz Orchestra;

Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Λοιπόν έχουμε ήδη σαξόφωνα, τύμπανα και πλήκτρα, οπότε θα προσθέταμε τον James Jamerson στο μπάσο, τον Franco στην κιθάρα, τον William Onyeabor στα συνθεσάιζερ, τους Mongo Santamaria και Babatunde Olatunji στα κρουστά με τον  Freddie Hubbard στην τρομπέτα. Δεν ξέρω, αυτοί μου έρχονται τώρα στο μυαλό...

Οι Souljazz Orchestra εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αθήνα και Πάτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Postmodern Jukebox: Όλα μπορούν να συμβούν σε μια συναυλία μας!
Αποτελούν εδώ και χρόνια μια μπάντα-σημείο αναφοράς εξαιτίας των εκπληκτικών διασκευών που κάνουν και των εκρηκτικών ζωντανών εμφανίσεών τους.
Postmodern Jukebox: Όλα μπορούν να συμβούν σε μια συναυλία μας!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Algiers: Στη μουσική μας χωρούν όλοι και όλα, εκτός από τους φασίστες
Μαχητικοί, εκρηκτικοί στο stage, με εξαιρετικό συνδυασμό της post/punk κουλτούρας με την αισθητική της μαύρης μουσικής που έχουν κληρονομήσει, οι Algiers είναι σίγουρα μία μπάντα που αξίζει την προσοχή μας....
Algiers: Στη μουσική μας χωρούν όλοι και όλα, εκτός από τους φασίστες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα ήθελα να τραγουδήσω αισθήσεις και όχι λέξεις»
Οι εξαιρετικοί StarWound σαλπάρουν για νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια και σε λίγες ημέρες θα μας συστήσουν στη σκηνή του Faust την Eve. Ποια είναι όμως η Eve; Τι σχέση έχει με το συγκρότημα; Γιατί κινείται μόνο...
«Θα ήθελα να τραγουδήσω αισθήσεις και όχι λέξεις»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Desert Monks: Περισσότερος ανθρωπισμός, λιγότερο σκοτάδι στο δικό μας Sympan
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους. Προσγειωμένοι, «διαβασμένοι» και με διάχυτη την αγάπη για τις μουσικές τους περιπέτειες και την πορεία της ελληνικής σκηνής. Αυτοί είναι οι Desert...
Desert Monks: Περισσότερος ανθρωπισμός, λιγότερο σκοτάδι στο δικό μας Sympan
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Theodore: Αυτά που γράφω σε έναν βαθμό προσπαθώ να τα ζήσω
Πριν από την πανδημία είδε τη μουσική του να βγαίνει με αξιώσεις στο εξωτερικό. Τώρα ξεκινά από εκεί που σταμάτησε, ετοιμάζεται για το μεγάλο λάιβ στην Αθήνα και μας εξηγεί τον συμβολισμό πίσω από ένα ταξίδι...
Theodore: Αυτά που γράφω σε έναν βαθμό προσπαθώ να τα ζήσω
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Electric Litany: Μόνο οι εξεγέρσεις φέρνουν αποτελέσματα όταν δεν πάει άλλο
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά παιδιά της χώρας μας και η κάθε επιστροφή τους στην Ελλάδα για ζωντανές εμφανίσεις αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός.
Electric Litany: Μόνο οι εξεγέρσεις φέρνουν αποτελέσματα όταν δεν πάει άλλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας