Από μουσικής απόψεως ο 69ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Βασιλεία της Ελβετίας, δεν έλεγε και πολλά πράγματα. Τίποτε δεν έλεγε, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε ένα τραγούδι δεν πρόκειται να κάνει επιτυχία. Τις περισσότερες φορές πάντοτε έτσι είναι βέβαια, ένα τηλεοπτικό πανηγυράκι, που σκεφτείτε ότι δεν αφορά καν, άκουσον άκουσον, εμάς που ασχολούμαστε με τη μουσική. Αλλά αφορά όλους τους άλλους και κυρίως τα ψευτο-σελέμπριτι που αναζητούν λίγη δημοσιότητα.
Τέλος πάντων, νικήτρια χώρα ήταν η Αυστρία με τον τενόρο JJ στο τραγούδι «Wasted Love», ενώ η Ελλάδα με την Κλαυδία και την «Αστερομάτα» βρέθηκε στην πολύ καλή, τελικά, 6η θέση. Η Κλαυδία που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στα δεξιά social media, αλλά και στους δεξιούς πολιτικούς, που συναγωνίζονταν ποιος θα κάνει το πιο ελληνοπατριωτικό σχόλιο υπέρ της. Από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ποστάρισε για «την Κλαυδία, το ταλαντούχο κορίτσι που μας εκπροσώπησε επάξια στη Eurovision και μας έκανε υπερήφανους, αγγίζοντας τις καρδιές μας με το ταλέντο, το ήθος, τη δύναμη και την ποιότητα του χαρακτήρα της», έως τον Αδωνι Γεωργιάδη, «της μεγάλης χαράς και υπερηφάνειας που μας έδωσε η χθεσινή Ελληνική συμμετοχή, για την οποία οφείλουμε ειλικρινή συγχαρητήρια». Πού είχαν εξαφανιστεί άραγε όλοι αυτοί πέρυσι με τη Μαρίνα Σάττι; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση τότε. Καλά τους περιέλαβε η Σάττι στη «Λόλα» με στίχους σαν κι αυτόν: «Το είπαν στην εκπομπή / Πως έχει φωνή αλλά η φούστα κοντή / Δεν πίστευαν και ότι είναι σχεδόν σαράντα και δεν έχει παιδί / Ισπανίδα popstar wannabe / Πώς τη χώρα μας εκπροσωπεί; / Ποια ταμπέλα θα πρέπει να μπει; / Από πού έχει καταγωγή; / Θέλει πιο καλή παραγωγή / Εχει ταυτότητα ελληνική;».
Το μεγάλο σκάνδαλο βέβαια ακούει στο όνομα Ισραήλ. Την ώρα που ισοπέδωνε τη Γάζα σκοτώνοντας ξανά εκατοντάδες, διεκδικούσε και την ψήφο για το τραγούδι του «New Day Will Rise». Το Ισραήλ λοιπόν, που ήρθε δεύτερο στην κατάταξη, επειδή το ψήφισε το... κοινό. Στο αμφίβολης αξιοπιστίας televoting που δεν ξέρεις ποιοι ψηφίζουν και από πού. Αλλά και τίμιο να είναι, δεν είναι δύσκολο να ρίξεις άπειρο χρήμα και με δεκάδες χιλιάδες sms να κερδίσεις τέτοιου τύπου ψηφοφορίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ψήφο των επιτροπών, ψήφο με μουσικά κριτήρια εννοείται, το Ισραήλ πάτωσε. Λογικό, το τραγούδι που παρουσίασε ήταν για κλάματα. Ο Αδωνις με το αντισημιτικό παρελθόν, χωρίς αιδώ, είχε να πει και για το Ισραήλ: «Αξίζει να επισημανθεί το φαινόμενο με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Σε όλη την Ευρώπη το κοινό επέλεξε ως πρώτη του προτίμηση το Ισραήλ και οι καλλιτεχνικές επιτροπές, πάντα αριστερόστροφες, παντού και εδώ το έριξαν πολύ χαμηλά (εμείς απαράδεκτα χαμηλά). Πλήρης διάσταση κόσμου και επιτροπών. Μπράβο στον κόσμο που δεν επηρεάστηκε από την προπαγάνδα της Αριστεράς και στήριξε την μεγάλη Δυτική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής σε αυτές τις δύσκολές του στιγμές και στον διαγωνισμό αυτό». Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις... Εννοείται πως υπήρχαν διαμαρτυρίες και μέσα στην αρένα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ενώ σηκώθηκαν και παλαιστινιακές σημαίες.
Την παράσταση βέβαια έκλεψε η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE που δεν είναι σαν τη δική μας την ΕΡΤ. Παρά τις προειδοποιήσεις και την αυστηρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU), η RTVE πρόβαλε μια κάρτα που έγραφε μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης. Η κάρτα βγήκε για 16 δευτερόλεπτα στη μετάδοση του La 1 (το πρώτο κανάλι του RTVE) και έγραφε στα ισπανικά και στα αγγλικά τα εξής: «Οταν διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Ειρήνη και Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη». Και χθες η RTVE ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επισήμως έλεγχο των αποτεσμάτων televoting.
Η ΕΡΤ τουλάχιστον έχει να υπερηφανεύεται για την τηλεθέαση που πέτυχε σημειώνοντας, όπως υποστηρίζει, ρεκόρ. Οπως αναφέρει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, η διοργάνωση σημείωσε μέσους όρους της τάξεως του 70,8% στο σύνολο και του 75% στο «δυναμικό κοινό», με 2.755.000 τηλεθεατές να την παρακολουθούν (σε μέσο όρο) και 4.798.000 τηλεθεατές να συντονίζονται έστω για ένα λεπτό. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρακολούθησε το 85,7% του κοινού.
Ελπίζουμε του χρόνου οι επιτροπές να μην είναι τόσο αριστερές, τα μποτ να ψηφίσουν ακόμα πιο συστηματικά το Ισραήλ, έτσι ώστε η «μεγάλη Δυτική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» να κερδίσει τον διαγωνισμό. Μέχρι τότε άλλωστε θα έχει αποτελειώσει εντελώς τη Γάζα κερδίζοντας τα χειροκροτήματα όλων των δυτικών κρατών. Νιώθεις αηδία, ειλικρινά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας