Kendrick Lamar
GNX
Pglang
★★★★☆
Και ξαφνικά την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 7 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο Kendrick Lamar κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ. Χωρίς να μας έχει προϊδεάσει και σε τελείως άσχετη ώρα. Και είναι ακόμα μία σπουδαία δουλειά. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως αναφερόμαστε στον κορυφαίο ράπερ της Αμερικής. «Είναι όπως τότε που έβγαζε δίσκους ο Marvin Gaye» είπε ο Γιάννης Πετρίδης στην εκπομπή του. «GNX» λοιπόν, πιο μαζεμένο (44 λεπτά διάρκεια) από το προηγούμενο άλμπουμ του (μία ώρα και 18 λεπτά), και πιο βατό θα έλεγα. Γεμάτο samples, συμμετοχές από άλλους και νέες ιδέες για το πώς πρέπει να ακούγεται το χιπ χοπ σήμερα. Και σε παραγωγή παρακαλώ από τον (αυτό κι αν ήταν έκπληξη) Jack Antonoff, τον παραγωγό της Taylor Swift που κάνει θαύματα.
Στο r’n’b «Luther» συμμετέχει η σούπερ σταρ SZA (αλλά και ο Kamasi Washington) και έχει sample από το «If This World Were Mine» του Luther Vandross (με απάντηση στο ερώτημα του Vandross την εξής: «θα έπαιρνα τα όνειρά σου και θα τα έκανα να πολλαπλασιαστούν»). Στο «Squabble Up» βάζει sample από το «When I Hear Music» της Debbie Deb. Οσο για το «Man at the Garden», εδώ ο Lamar «πατάει» στο «One Mic» του NAS και φτιάχνει μια καταπληκτική μπαλάντα.
Στο «TV off» λέει πως «αυτή η επανάσταση μεταδόθηκε τηλεοπτικά» και δεν ξέρω αν αποτελεί απάντηση στο περίφημο «The Revolution Will Not Be Televised» του Gil Scott-Heron. Κορυφαίο track -και με διαφορά- το «Reincarnated». Ο Kendrick παίρνει τον ρυθμό από το «Made Niggaz» του Tupac Shakur και δημιουργεί ένα νέο, καταπληκτικό τραγούδι. Οσο για τη μυστηριώδη φωνή ως intro σε κάποια κομμάτια, προέρχεται από τη Μεξικάνα mariachi τραγουδίστρια Deyra Barrera.
—
Nikko Patrelakis
OMNI
Smallhouse Records
★★★☆☆
Το έκτο άλμπουμ του Νίκου Πατρελάκη περιλαμβάνει εννέα ηλεκτρονικά κομμάτια «αγνωστικά ως προς το είδος, που σχηματίζουν μια συνεχή ιστορία για “όλα αυτά που έχουν σημασία” ή για τη ζωή χωρίς τους σύγχρονους περιορισμούς και τις προκαθορισμένες κατευθύνσεις», όπως αναφέρει ο ίδιος. Μια πολύ καλή δουλειά στην οποία συνεχίζει να πειραματίζεται -τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά- με τον ιδιότυπο ήχο του, που τον εξελίσσει εδώ και 35 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ με ρευστές φόρμες, στο οποίο η καθαρή electronica συνδυάζεται με τον κλασικό μινιμαλισμό και οι acid ήχοι ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς και νόρμες, «χτίζοντας» αυτό ακριβώς το περιβάλλον δημιουργικής ελευθερίας που επιζητά ο Πατρελάκης σε όλα τα πρότζεκτ του.
—
Voxpopuli
P:UNC
Radical Breaks
★★★☆☆
«Σάββατο βράδυ η Αθήνα με αγχώνει κι όσο με σκοτώνει, άλλο τόσο με πωρώνει». Αυτός είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς στίχους στο νέο άλμπουμ του VoxPopuli, ο οποίος κατέφτασε με ορμή, ευθύτητα και μια μίνιμαλ μουσική προσέγγιση. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως «κάτι σαν χιπ χοπ καλλιτέχνης», αντλεί έμπνευση από drum’n’bass και trip hop και δίνει μεγάλη βάση στα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από τα τραγούδια του. Ξεχωρίζουν στο άλμπουμ και οι συμμετοχές των MC Yinka και Infinik.
—
Jupiter Fungus
Garden Electric
Sound Effect
★★★★☆
Θριαμβευτική «πρεμιέρα» για το νέο ελληνικό σχήμα που βουτά πολύ βαθιά στην ψυχεδελική και prog σκηνή της δεκαετίας του ‘70 και μας προσφέρει ένα απολαυστικό άλμπουμ στην ολότητά του. Μπορεί η έντονη παρουσία του φλάουτου να φέρνει αυτομάτως και… μοιραία στο μυαλό τούς Jethro Tull, όμως η μουσική των Jupiter Fungus είναι ιδιαίτερα πολυσυλλεκτική και πραγματικά απολαυστική. Τέσσερα τεραστίων διαστάσεων κομμάτια, 48 λεπτά η συνολική διάρκειά τους, και μόλις βρήκαμε ένα από τα καλύτερα «κρυμμένα μυστικά» της ελληνικής σκηνής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας