Nick Cave
Wild Gold
Bad Seeds LTD
★★★☆☆
Το «Wild God» είναι το 18ο (!) στούντιο άλμπουμ του Nick Cave και των Bad Seeds και όμως αυτό δεν φαίνεται καθόλου. Οταν ένας καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει τόσους πολλούς δίσκους, σε μια καριέρα που μετράει 5 δεκαετίες, θεωρείς ότι δεν μπορεί να δώσει πλέον πολλά πράγματα. Κάτι καινούργιο εννοώ. Ο Nick Cave είναι από τους λίγους καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής που ανατρέπει αυτόν τον κανόνα. Λίγοι, ελάχιστοι, καταφέρνουν να βγάζουν ενδιαφέρουσες δουλειές σε τέτοια «μουσική» ηλικία. Σε μια φάση που δεν έχουμε και ιδιαίτερες απαιτήσεις εμείς ως ακροατές τους, μας αρκεί να είναι αξιοπρεπείς.
Οχι ότι το «Wild God» είναι κάποιο αριστούργημα, ωστόσο είναι ένα καλό άλμπουμ. Σε αυτό το κλίμα που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια ο Nick Cave, πιο χαμηλότονο, περισσότερο εσωστρεφές, πιο άμεσα προσωπικό. Από το 2015 που σκοτώθηκε ο μικρός του γιος, έφηβος τότε, σε ένα τραγικό δυστύχημα, ο Nick Cave μπήκε σε άλλη τροχιά, σε άλλη διαδικασία, μελοποιώντας τον πόνο του, τη θλίψη του. Στο «Wild God» ωστόσο σε στιχουργικό επίπεδο φαίνεται να αλλάζει κάπως, δεν ξεχνάει τη θλίψη του (και πώς άλλωστε...), αλλά περνάει ΚΑΙ στη χαρά. Το καλύτερο τραγούδι του δίσκου μάλιστα λέγεται «Joy» και είναι μαζί με το (χορωδιακό) «Conversion» οι δύο κορυφαίες στιγμές.
Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον ίδιο τον Nick Cave μαζί με τον Warren Ellis και η μίξη από τον Dave Fridmann που έχει κάνει απίστευτη δουλειά με τους Flaming Lips και τους Mercury Rev. Στην μπάντα συμμετέχει και ο μπασίστας των Radiohead, ο Colin Greenwood, που συνόδευε τον Cave και στις συναυλίες του στη Στέγη.
—
LogOut
Τα της επιστροφής
B-otherside Records/Gama Records/Tiny Room Records
★★★☆☆
Το όγδοο άλμπουμ του Logout περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο του πρόσφατου επαναπατρισμού του από την Ολλανδία. Δώδεκα κομμάτια σε lo-fi και «ανορθόδοξες» ενορχηστρώσεις, που θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο υπο-ενότητες καθώς στο πρώτο μισό του δίσκου βρίσκονται κάποια από τα πιο άμεσα τραγούδια που έχει γράψει μέχρι τώρα, ενώ στο δεύτερο, που το κλίμα γίνεται βαρύ και δυστοπικό, πειραματίζεται εναλλάσσοντας μελωδίες και spoken word αφηγήσεις με ιδιαίτερες αναφορές στο προάστιο όπου μεγάλωσε, την Αγία Παρασκευή. Το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, «Αθήνα είσαι τέλεια ΙΙ», δίνει τον τόνο για το γλυκόπικρο μείγμα των υπόλοιπων τραγουδιών, από τα οποία ξεχωρίζουν ακόμα τα «Ονειρο», «Κοντρόλ», «Αγ. Ιωάννου», «Τα μωρά μας», «Καμιά κάμερα».
—
Zeal & Ardor
Greif
Bosworth Music GmbH
★★★☆☆
Περιμέναμε με αγωνία την τέταρτη δουλειά του Manuel Gagneux (οι Zeal & Ardor αποτελούν ουσιαστικά το προσωπικό του project) και ο ξεχωριστός μουσικός απέδειξε ότι δεν μένει ποτέ στάσιμος. Στο «Greif» αλλάζει τον ήχο και αυτό αρχικά μας ξίνισε, όμως στην πορεία το άλμπουμ επιβεβαιώνει την ικανότητά του να γράφει καλά τραγούδια. Απομακρύνεται από την πρωτοπόρο μίξη του black metal με τα gospel, όμως βάζει ακόμη πιο dark στοιχεία στις συνθέσεις του, με αρκετές πινελιές από Queens of The Stone Age έως Tool και industrial.
—
David Gilmour
Luck and Strange
Sony Music
★★★☆☆
Οταν δεν τσακώνεται με τον Roger Waters για διάφορους λόγους ο David Gilmour είναι μάλλον το μέλος των Pink Floyd που έχει κυκλοφορήσει την πιο καλή μουσική στην εποχή μετά την εμβληματική μπάντα. Τώρα επιστρέφει με σόλο άλμπουμ μετά από εννέα χρόνια και δείχνει πως μπορεί ακόμα να γράψει σοβαρή μουσική. Ενα άλμπουμ σε χαμηλό τέμπο, με τη συμμετοχή και της κόρης του, μια φωνή που πάντα θα μας παρασέρνει και μια κιθάρα που όταν παίρνει φωτιά απλά μας ανατριχιάζει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας