• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.8°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 26.7°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.2°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%

Λένα Πλάτωνος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί «η τέχνη είναι η σωτηρία μας»

 • A-
 • A+
Μία σκηνή, του Gagarin, και σε εναλλασσόμενα σχήματα η ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα και νωρίτερα ο Λόλεκ και ο Veslemes κάνουν ένα σαββατιάτικο live σαν πυξίδα.

Το Σάββατο στο Gagarin θα έχουμε την «Αισθηματική Αγωγή Vol 3», την τρίτη συναυλία κάτω από τον όρο «Αισθηματική Αγωγή» που μας φέρνει στο μυαλό κατευθείαν τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή και πρώτο ιδιοκτήτη του Gagarin.

Στις συγκεκριμένες συναυλίες συμμετέχουν διάφορα ονόματα φτιάχνοντας κάθε φορά ένα συγκεκριμένο concept. Ε, τώρα, στο Vol 3, κυριαρχεί η Λένα Πλάτωνος που θα είναι το headliner της βραδιάς με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι. Νωρίτερα θα εμφανιστούν ο Λόλεκ και ο Veslemes.

Η Λένα Πλάτωνος μας εξηγεί τι σημαίνει «Αισθηματική Αγωγή», πώς το βλέπει η ίδια: «Η έννοια αγωγή ευτυχεί στη συνάφειά της με το συναίσθημα, αν και προσωπικά τη βρίσκω αρκετά ακαδημαϊκή και θα προτιμούσα να φωνάξω πως “η τέχνη είναι η σωτηρία μας”, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς της φυλάκισής μας στα πολλά ίντερνετ, στα κινητά κ.τ.λ.».

Λόλεκ

Ο Λόλεκ θεωρεί πως η «Αισθηματική Αγωγή» είναι πολύ σημαντική για την πορεία της ζωής μας: «Και μάλλον πρέπει να την έχουμε από μόνοι μας την ανάγκη να την αναζητήσουμε και να διδαχθούμε. Δεν έχει συγκεκριμένο κύκλο σπουδών και δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Εχει πολλούς δασκάλους, που νιώθουν όμως και οι ίδιοι πως είναι μαθητές». Ο Veslemes προσθέτει, τέλος, πως η «Αισθηματική Αγωγή» είναι σαν πυξίδα: «Πέρα από την “πειραματική” ηθογραφία του Φλομπέρ, πέρα από την ομώνυμη εκπομπή του Νίκου Τριανταφυλλίδη μια εποχή στο ραδιόφωνο, πέρα και από τη συνάντησή μας στον συναυλιακό χώρο του Gagarin, μοιάζει αυτός ο παράξενος τίτλος με μια πυξίδα. Ας πούμε αυτή που μας δείχνει πώς να επικοινωνούμε το μέσα μας με το έξω».

Στους δύο νεαρότερους του line up της βραδιάς, αρέσει το concept της «Αισθηματικής Αγωγής». «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες αλλά και τον κόσμο. Εχουν όλοι τη δυνατότητα να πάρουν κάτι από αυτό. Να ανακαλύψουν κάτι καινούργιο. Είναι πολύ σημαντικό που κάτι τέτοιο γίνεται πραγματικότητα με το συγκεκριμένο φεστιβάλ και είναι επίσης ελπιδοφόρο που έχει τόσο μεγάλη απήχηση», σημειώνει ο Λόλεκ. «Συνυπάρχουμε έτσι κι αλλιώς. Συναντιόμαστε στα ίδια στούντιο ηχογράφησης, πολλές φορές παίζουμε ο ένας στους δίσκους του άλλου. Στην “Αισθηματική Αγωγή” όμως θα έχουμε και θεατές σε όλο αυτό. Οσο με συναρπάζει ο ήχος και η ίδια η διαδικασία της παραγωγής της μουσικής άλλο τόσο παιδεύομαι αλλά και εκπαιδεύομαι με τα ζωντανά. Είναι σαν να μαθαίνεις μια νέα γλώσσα κάθε φορά» λέει και ο Veslemes.

Veslemes

Η Λένα Πλάτωνος, ως σοφότερη όλων, αναζητά εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ καλλιτεχνών: «Οι εκλεκτικές συγγένειες της εναλλακτικής σκηνής ανάμεσα στους καλλιτέχνες όλων των ηλικιών είναι ιερό πλέγμα που προάγει την ποιότητα και μας δένει συναισθηματικά μεταξύ μας (τους καλλιτέχνες) αλλά και με το κοινό. Ενα τέτοιο υπέροχο πλέγμα αποτελεί και το εγχείρημα της “Αισθηματικής Αγωγής”». Ο Λόλεκ με τη σειρά του πιστεύει πως δύσκολα μπορείς να την πεις σκηνή και μάλλον με τον όρο εναλλακτικό εννοούμε «οτιδήποτε δεν είναι mainstream».

Και συνεχίζει: «Αναπόφευκτα με μια τέτοια ομαδοποίηση θα βάλεις μαζί και καλλιτέχνες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και με τον τρόπο που υπάρχουν γενικότερα. Πολλές φορές μάλιστα πολλοί “εναλλακτικοί” είναι εναλλακτικοί μέχρι να πάρουν τα πάνω τους. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαίο που τέτοιες σκηνές έχουν βγάλει εξαιρετικά γκρουπ και δεν αναφέρομαι προφανώς μόνο στην Ελλάδα. Η ουσία είναι πως με κάποιους ανθρώπους που μοιραία ανήκουν σε μια τέτοια σκηνή υπάρχει ουσιαστικός σεβασμός, θαυμασμός και καλλιτεχνική σύμπλευση».

Αντίθετα ο Veslemes διακρίνει, όντως, πολλές εκλεκτικές συγγένειες: «Μας συνδέουν τα μέρη. Βρεθήκαμε ο ένας στις συναυλίες του άλλου, τα ήπιαμε στα ίδια μπαρ, διαβάσαμε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες στα καφέ της Καλλιδρομίου. Μας συνδέουν τα μηχανήματα. Ακούσαμε σαν καρδιοχτύπι την μπότα της 808, τραγουδήσαμε όλοι μέσα από τα vocoder της Πλάτωνος. Αγαπήσαμε την Αθήνα χωρίς να μας αγαπάει αυτή».


📌 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σάββατο 4 Μαρτίου, Gagarin 205, Λιοσίων 205. Ωρα έναρξης 21.00. Εισιτήρια 12 και 15 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η γιορτή της μουσικής βιομηχανίας
Το Athens Music Week ξεκινάει τη Δευτέρα στην Τεχνόπολη και για τέσσερις μέρες, έως και την Πέμπτη, θα φιλοξενήσει 32 καλλιτέχνες και 130 ομιλητές από 29 χώρες. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για την απόλυτη...
Η γιορτή της μουσικής βιομηχανίας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οι δύο Ιρλανδοί και οι πανίσχυρες ηλεκτρονικές τους ατμόσφαιρες
Οι Bicep είναι το δίδυμο των Andrew Ferguson και Matthew McBriar που κατάγονται από το Μπέλφαστ αλλά εδώ και πολλά χρόνια κατοικοεδρεύουν στο Λονδίνο.
Οι δύο Ιρλανδοί και οι πανίσχυρες ηλεκτρονικές τους ατμόσφαιρες
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο παλιός ειν' αλλιώς: «Ο Ξαρχάκος αγαπάει τη μουσική, όχι μόνο τη δική του»
Παρατηρήσεις και εικόνες από τη συγκλονιστική συναυλία - αφιέρωμα στην ποντιακή και κρητική παράδοση του κορυφαίου συνθέτη στο «Παλλάς».
Ο παλιός ειν' αλλιώς: «Ο Ξαρχάκος αγαπάει τη μουσική, όχι μόνο τη δική του»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας