SZA
SOS
Top Dawg / RCA
★★★★☆
Το «SOS», το δεύτερο άλμπουμ της SZA (κατά κόσμον Solána Imani Rowe), είναι ακόμα ένα από εκείνα που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και εξαιτίας αυτού δεν βρίσκεται σε καμία λίστα με τα καλύτερα του 2022, αν και είναι εξαιρετικό. Καθώς είχαν περάσει πέντε χρόνια από το ντεμπούτο άλμπουμ της «Ctrl», που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της δημοτικότητας της «εναλλακτικής R&B», η επόμενη δουλειά της αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και αντίστοιχου μεγέθους προσδοκίες, τις οποίες η Αμερικανίδα μουσικός φρόντισε να μη διαψεύσει στο ελάχιστο.
Περιλαμβάνει είκοσι τρία τραγούδια που διαρκούν 68 λεπτά και δίνουν την ευκαιρία στον ακροατή να περιπλανηθεί σε διάφορα είδη μουσικής (ραπ, ηλεκτρονική, ροκ, φολκ και φυσικά R&B). Οποιο είδος μουσικής όμως και να ενδύονται τα τραγούδια της SZA, σε όλα κυριαρχεί η εκπληκτική ερμηνεία τους από μια φωνή «δυναμική, συναρπαστική και εντελώς ιδιοσυγκρασιακή», όπως έγραψε το «Rolling Stone» στο κείμενο που την αφορά για τη λίστα του με τους 200 καλύτερους/ες τραγουδιστές/στριες όλων των εποχών, στην οποία την κατέταξε στην 180ή θέση.
Ο δίσκος, που περιέχει συνεργασίες με τους Don Toliver, Phoebe Bridges, Travis Scott και Ol’ Dirty Bastard, απαιτεί προσεκτικές ακροάσεις για να κατανοήσει κάποιος όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τη μουσική της SZA μοναδικά διαφορετική, αλλά και να εστιάσει στους εξομολογητικούς, ενίοτε σκοτεινούς, στίχους της που εκφράζουν ενδόμυχους πόθους και επιθυμίες της. Αγαπημένα μου κομμάτια τα «Nobody Gets Me», «Special», «Forgiveless», «Kill Bill», «Smoking on My Ex Pack», «F2F», «Ghost in the Machine» και το ομότιτλο.
Δώρα Σελλά
Iggy Popo
Every Looser
Gold tooth - Atlantic
★★★☆☆
Ο παππούς ροκάρει ακόμη. Για την ακρίβεια… αλυχτάει ήδη από τις πρώτες στιγμές του άλμπουμ και μας εκπλήσσει ευχάριστα με την επιστροφή του στον πιο σκληρό ήχο. Καλές οι κυκλοφορίες στα γαλλικά, όμως ο Iggy είναι rock, είναι punk, είναι εκρηκτικός κι ας έφτασε τα 75. Εχοντας στο πλάι του μια παρέα σημαντικών συνεργατών, όπως οι Dave Navarro, Josh Klinghoffer, Stone Gossard, Duff McKaga, Chad Smith, αλλά και τον Taylor Hawkins, που μας άφησε νωρίς, ο Iggy είναι ευθύς, αλλά και συνάμα συναισθηματικός. Είναι, δηλαδή, όπως τον έχουμε αγαπήσει, είτε ακούμε τα ορμητικά «Frenzy» και «Modern Day Ripoff», είτε μιλάμε για μπαλάντες και pop διαμαντάκια όπως τα «Morning Show» και «Strung Out Johnny».
Χρήστος Καλλιμάνης
Peter Gabriel
Panopticom
Peter Gabriel LTD
★★☆☆☆
Δεν είναι άλμπουμ, είναι τραγούδι μόνο, αλλά επειδή ο Peter Gabriel έχει να βγάλει άλμπουμ με πρωτογενές υλικό εδώ και δύο δεκαετίες, το «Panopticom αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για τη μουσική. Ο δίσκος θα έρθει μέσα στους επόμενους μήνες και αν κρίνουμε από τον προπομπό του, έχουμε να περιμένουμε πολλά. Στο γνώριμο ύφος του, με αυτή τη βαθιά φωνή, δική του και η παραγωγή ενώ συμμετέχει και ο Brian Eno στα ηλεκτρονικά. Η προσφορά του Gabriel στη μουσική είναι ήδη τεράστια.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Animal Collective
The Inspection OST
A24 Music
★☆☆☆☆
Οι πειραματικοί Animal Collective γράφουν τη μουσική για την ταινία «The Inspection» και δεν νομίζω ότι προσφέρουν κάτι σημαντικό στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής. Η ταινία ακολουθεί έναν άντρα που εντάσσεται στο Σώμα Πεζοναυτών αφού τον έδιωξαν από το σπίτι της μητέρας του στα 16 του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, έχει θέμα δηλαδή. Οι Animal Collective παρουσιάζουν τριάντα συνθέσεις στο άλμπουμ (συνολική διάρκεια 48 λεπτά) και δεν ξέρω πώς ακούγονται στο φιλμ, αυθύπαρκτα ωστόσο δεν λειτουργούν και πολύ.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας