FONTAINES D.C.
SKINTY FIA
Partisan/Rockarolla
★★★★☆
Παρότι έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από την κυκλοφορία του, έχουν ήδη γραφτεί… εκατομμύρια λέξεις σε ΜΜΕ και social media, ενώ είναι αρκετοί εκείνοι που κατατάσσουν το τρίτο άλμπουμ των Ιρλανδών ανάμεσα στα κορυφαία της χρονιάς. Δεν είναι και μικρό επίτευγμα για μια μπάντα που μετρά βαριά πέντε χρόνια ζωής και μόλις τρεις δίσκους, όμως οι Fontaines D.C. το αξίζουν και με το παραπάνω.
Στο «Skinty Fia» πάνε τη μουσική τους ακόμα ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας πιο ώριμοι αλλά και πιο έτοιμοι να κινηθούν σε mainstream και εμπορικά μονοπάτια, χωρίς να χάνουν σε καλλιτεχνική αξία.
Μπορεί τα post/punk στοιχεία να υποχωρούν συνεχώς, όμως οι Fontaines D.C. έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στο songwriting, ενσωματώνοντας τα πολύ «βρετανικά» στοιχεία που έχει η μουσική τους σε ένα σύγχρονο ηχόχρωμα που φέρει την προσωπική τους ματιά.
Από το επιβλητικό «In ár gCroíthe go deo», που ανοίγει τον δίσκο, μέχρι το «Bloomsday», που ακολουθεί τα βήματα του Nick Cave, και από το χιτάκι «I Love You» στο όμορφο κλείσιμο του «Nabokov» η μπάντα μάς παραδίδει ένα άλμπουμ γεμάτο ολοκληρωμένες συνθέσεις, με λυρισμό και δυναμισμό (κι ας απουσιάζουν τα «γκάζια»), ενώ σε αρκετούς από τους στίχους τους παραμένει ζωντανή η φλόγα της ιρλανδικής συνείδησης, των αγώνων και των δεινών ενός ολόκληρου λαού.
Δίσκος της χρονιάς; Ας μην προτρέχουμε είναι νωρίς ακόμα. Το rock είναι ακόμα ζωντανό; Οι Fontaines D.C. αποδεικνύουν (μαζί και με άλλα σημαντικά νέα σχήματα) ότι το rock δεν μπορεί και δεν θα φύγει ποτέ από το προσκήνιο.
Χρήστος Καλλιμάνης
PUSHA T
IT’S ALMOST DRY
Def Jam
★★★★☆
To νέο άλμπουμ του Αμερικανού ράπερ Pusha T, το πρώτο έπειτα από τέσσερα χρόνια, είναι excellent. Λαμπρό. Σίγουρα το καλύτερο χιπ χοπ άλμπουμ που άκουσα φέτος, ίσως και το καλύτερο ανεξαρτήτως είδους μουσικής. Στην παραγωγή βρίσκονται δύο μεγάλα ονόματα του χώρου, ο Kanye West και ο Pharrell Williams. Σε τρελή έμπνευση ο Pusha T, χτίζει κάποια από τα κομμάτια του με samples από πασίγνωστα τραγούδια του παρελθόντος, όπως το «Jealous Guy» (από τον Donny Hathaway) στο «Dreamin’ of the Past». Από τη Βιρτζίνια είναι και στο «It’s Almost Dry», εκτός από τον Kanye West και τον Pharrell, συμμετέχουν επίσης ο πολύς JAY-Z (στο καταπληκτικό «Neck & Wrist») αλλά και οι Kid Cudi, Lil Uzi Vert, Labrinth κ.ά.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
TILEMACHOS MOUSSAS TRIO
DREAMTIME
Ankh Productions
★★★★☆
Η επιστροφή του Τηλέμαχου Μούσα στις τζαζ ρίζες του γίνεται μ’ ένα πολύ καλό άλμπουμ. Στο «Dreamtime» το Tilemachos Moussas Trio μάς ταξιδεύει στον ονειροχρόνο μέσα από διάφορα μουσικά ιδιώματα και ηχοχρώματα που, συνδυασμένα με παιχνιδιάρικο αυτοσχεδιαστικό τρόπο, δημιουργούν μια έντονη μουσική εμπειρία και ένα ψηφιδωτό από ηχοτοπία τα οποία συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Σημαντικότεροι «σταθμοί» αυτού του ταξιδιού τα «Tillirkotissa» -μια εξαιρετική διασκευή του γνωστότατου κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού-, «Parents», «Oia», «Kea» και το μαγευτικό ομότιτλο κομμάτι.
Δώρα Σελλά
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΡΙΧΡΩΜΗ - TANGO WITH LIONS
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΛΙΑ
Self Released
★★★☆☆
Το καλοκαίρι του 2021 η Δεσποινίς Τρίχρωμη και η Tango with Lions (aka Κατερίνα Παπαχρήστου) συμμετείχαν στο ανέβασμα του -ομότιτλου με το EP τους- έργου της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, για το οποίο έγραψαν τη μουσική. Ωραία indie pop -δύο μπαλάντες και ένα μπιτάτο electro pop κομμάτι, το «Μέσα σ’ ένα πάρκο», που σε «αναγκάζει» να το ακούς σε λούπα- και εξαιρετική χημεία σε μια συνεργασία που δημιουργεί προσδοκίες για μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά τους.
Δώρα Σελλά
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας