• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.1°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.6°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.9°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 15.6°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  79%

Στην αποκορύφωσή του το Cosmoworld στην Καβάλα

 • A-
 • A+

Πιστοί στο θέαμα του «κοσμοπολίτικου φωτός», του Cosmolights, οι φίλοι του projection mapping, για τέσσερις μέρες θα βλέπουν την όψη της Δημοτικής Καπναποθήκης της Καβάλας, να αλλάζει μορφή.

Λίγο μετά τις 21:00 δημιουργικοί σχεδιαστές projection mapping από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος στο 2ο διεθνή διαγωνισμό CosmoLights. Συνδέουν την ιστορία και τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με ένα μοναδικό θέαμα. Οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε μια από τις πιο παραδοσιακές και σημαντικές τοποθεσίες της πόλης και να διεκδικήσουν ένα από τα τρία βραβεία του διαγωνισμού. Σήμερα, Κυριακή, είναι η τελευταία μέρα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Άλκης Ζοπόγλου και ο υπεύθυνος του projection mapping Νίκος Δρίζης μας μίλησαν λίγο πριν την έναρξη: 

CosmoConcerts

Πιο συγκεκριμένα, είδαμε την πρώτη μέρα το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας, τους «Alias», ένα συγκρότημα που «τρέφει» ιδιαίτερη αγάπη στις διασκευές παλιών μπλουζ κομματιών, κλασσικών rock και rock n roll επιτυχίων των περασμένων δεκαετιών, «άφησαν» στο το κοινό μια αίσθηση γλύκας κι αναπόλησης των ρομαντικών εκείνων χρόνων της αθωότητας που βίωναν οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μουσικής - από τον MuddyWaters και την Essie Smith έως και τον Elvis, τους Doors, τους Beatles κα.

Ιδιαίτερα δημιουργικό «ιταλικό» άνεμο, έφεραν στη δράσηCosmoConcerts, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις Καμάρες, οι πολύ-οργανίστες - μουσικοί ΄΄Casentuli΄΄ οι οποίοι μετέδωσαν, επί σκηνής, ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιελάμβανε μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας καθώς και μελωδίες από διάφορες εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας.

Ο «κύκλος» των συναυλιών της πρώτης μέρας το CosmoWorld, έκλεισε με τη«μουσική»σύμπραξη τουεπταμελούς μουσικού σχήματος «Roots Evolution» που συνόδεψε τον Blend Mishkin, στον Δημοτικό Κήπο, σε μια προσπάθεια δημιουργικής αποδόμησης και επαναπροσδιορισμού της μουσικής του Blend με κύριο άξονα το dub ως διαδικασία “live remixing”, δημιουργώντας μια χορευτική αλλά και spiritual συγχρόνως ατμόσφαιρα.

 

Στο πλαίσιο της ενότητας CosmoHub, η Araceli Tzigane από την Ισπανία, μίλησε την πρώτη μέρα από καρδιάς σε νέους καλλιτέχνες, από την περιοχή μας για τα όνειρα και της ανησυχίες τους, δίνοντας τους tips για την καλύτερη διαχείριση του μουσικού τους προφίλ!

Cosmoradio

Πολύ επιτυχημένη τα απογεύματα στην πλατεία Ελευθερίας η δράση CosmoYouth Radio, μια πρωτοβουλία της «Action Team», δίνοντας μια νέα και ξεχωριστή πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με την μετάδοση «uplifting» μουσικής από γνωστούς και ιδιαίτερα αγαπητούς μουσικούς παραγωγούς της πόλης.

Τέχνη

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και οι δράσεις που αφορούν στη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων ( έργα χαρακτικής – μεταξοτυπίας – ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής) από του μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, με ειδικότητα στην γραφιστική του τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, κάθε απόγευμα στις 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Την ίδια ώρα, στις Καμάρες, στο πλαίσιο ανάδειξης των Τεχνών, ένας «Πολυφωνικός Καμβάς» ( νήματα, υφάσματα, εικόνες και νότες) η ArtAttack, δημιούργησε ρούχα που χαρακτηρίζονται από έντονες, υπερβολικές γραμμές και είναι ζωγραφισμένα και κατασκευασμένα στο χέρι από τους δημιουργούς εκφράζουν την πολυφωνία και πολυπολιτισμικές κουλτούρες διαφόρων χωρών.

Στο ίδιο «έντεχνο» πλαίσιο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της σχολής εφαρμοσμένων τεχνών του ΕΑΠ, προσφέρουν στους επισκέπτες του Δημοτικού Κήπου στις 20:00 μια εμπειρία «φωτός» οι οποίες τον οδηγούν να ανακαλύψει, να διαβάσει και να φωτογραφίσει επιγραφές ΝΕΟΝ και τις λέξεις «Κόσμος» και «Φως» σε διάφορες γλώσσες και γραφές. Στόχος να αναδύεται από τις λέξεις η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης όλων μας στον κόσμο και στο φως.

Εκθέσεις

Από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου στις 19:00 η Μεγάλη Λέσχη φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων, μεταξύ των οποίων τις «Νέες Οπτικές» - 16 Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών, «Πίνακες της Αναγεννησιακής και Κλασσικής Περιόδου» του Αναστάσιου Καραπαπάζογλου, τις «Αντιθέσεις υφών και χρωμάτων» του Στέφανου Σιμιτσή, και το «Καλά Κρυμμένο Μυστικό» της Ροδούλας Ανδρεάδου.

Στον χώρο του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, το κοινό έχει την ευκαιρία καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, να επισκεφθεί στις 19:00 εκδηλώσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οι οποίες πραγματοποιούνται στo πλαίσιo της Εβδομάδας Φωτογραφίας που διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας με την χρηματοδότηση και την Αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η φωτογραφική « σύμπραξη» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας (ΦΟΚ), βάσει της οποίας παρουσιάζεται η συλλογική και συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μητέρα.

Θερινός Κινηματογράφος

Στο πλαίσιο της προβολής ταινιών το κοινό τουCosmoWorld έχει την ευκαιρία να απολαύσει πλήθος κλασσικών και σύγχρονων ταινιών από τις φιλοξενούμενες χώρες στον ιδιαίτερο χώρο του ΄΄Ζέφυρου’’ με προβολές ταινιών, σύγχρονων και κλασσικών. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη, τιμώμενη χώρα ήταν η Ιταλία και η ταινία “Ο Γατόπαρδος / Il Gattopardo»

CosmoTastes

Τέλος, καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο περίπτερο στις Καμάρες λίγο πριν τις 22:00 λειτουργεί το CosmoΒar του Φεστιβάλ, με την παρουσίαση πολυπολιτισμικών γεύσεων ως ιδιαίτερο σημείο του πολιτισμού των φιλοξενούμενων χωρών (Ιταλία, Πολωνία, Αργεντινή και Ισπανία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
«Από το πάρκο στη Μυροβόλο»: το Cosmopolis Festival διασκευάζει Χειμερινούς Κολυμβητές
Μια πολύ όμορφη διασκευή του αγαπημένου τραγουδιού από τους Κοντραμπάντο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή τού Cosmopolis Festival, Άλκη Ζοπόγλου.
«Από το πάρκο στη Μυροβόλο»: το Cosmopolis Festival διασκευάζει Χειμερινούς Κολυμβητές
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η μελωδική «ανάγνωση» του Διονυσίου Σολωμού από τον Νίκο Ξυδάκη
Με αφορμή τη συναυλία του στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, την περασμένη Δευτέρα, ο σπουδαίος συνθέτης μίλησε στην efsyn city για την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του έργου του καθώς και για μελλοντικά του σχέδια.
Η μελωδική «ανάγνωση» του Διονυσίου Σολωμού από τον Νίκο Ξυδάκη
ΘΕΑΤΡΟ
«Τα νέα παιδιά είναι μόνα και το ξέρουν»
Στα πλαίσια του 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη παρουσιάζει το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Διάλογος» ως μια «χορική σπουδή» πάνω στον λόγο και στη δύναμή του.
«Τα νέα παιδιά είναι μόνα και το ξέρουν»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Επιστρέφοντας στον τόπο που ξεκίνησε  η Επανάσταση…
Είδαμε το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, που...
Επιστρέφοντας στον τόπο που ξεκίνησε  η Επανάσταση…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας