• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  100%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  6 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  6 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  4 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  7 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σκόνη
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 16.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 20.8°C
  5 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  82%

Τραγούδια που γράφτηκαν για τον Άλκη Αλκαίο

 • A-
 • A+

Μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2012, όταν και έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Αλκαίος, ελάχιστα πράγματα γνώριζε το ευρύ κοινό γι' αυτόν, πέρα από το έργο του.

Γνωρίζοντας τον άνθρωπο Άλκη Αλκαίο, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κάποιος είναι η απόλυτη ταύτιση έργου και δημιουργού. Ο τρόπος με τον οποίο ο Αλκαίος «πρόσεχε» τα τραγούδια του, τον έχει καταστήσει ως έναν από τους μύθους του ελληνικού στίχου. Και περισσότερο απ' όλους τον αγάπησαν οι άνθρωποι του λόγου. Γι' αυτό και είναι ο στιχουργός στον οποίο έχουν αφιερωθεί τα περισσότερα τραγούδια.

«Μικρές νοθείες» του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θάνου Μικρούτσικου, 1999

Το κατά σειρά πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για τον Άλκη Αλκαίο, ένα τραγούδι που ακούγοντάς το σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως υπαινισσόταν ελαφρώς τα «εμπόδια» που του έβαλε η ζωή, χωρίς όμως να προδίδει τίποτα παραπάνω. Ένα τραγούδι «αντίδωρο» του Οδυσσέα Ιωάννου στη «Ντολόρες» που του αφιέρωσε πρώτος ο Αλκαίος το 1996 στου «αιώνα την παράγκα».

«Του κόσμου τα λιμάνια», των Social Waste, 2013

Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ένα παράδοξο. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα τραγούδια, του «κόσμου τα λιμάνια» δεν ανήκουν σε αυτό το οποίο λέμε «έντεχνο». Και αυτό ενδεχομένως να πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πως αν ψάξουμε και πέρα από τραγούδια α' βαθμού συγγένειας με το «έντεχνο» θα βρούμε πολλά τραγούδια με προτεραιότητα το λόγο.

«Μαργαρίτα», του Απόστολου Μπουλασίκη, 2013

Σχεδόν ταυτόχρονα με του «κόσμου τα λιμάνια» κυκλοφόρησε και η «Μαργαρίτα». Μπορεί στο τραγούδι να αναφέρεται η Πάργα, το μέρος που ο Αλκαίος πέρασε τα πιο πολλά καλοκαίρια του, αλλά αν στο φινάλε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν έλεγε αυτό το από ψυχής «γεια σου Άλκη» δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε με ασφάλεια τη σύνδεση.

«Το τραγούδι του Άλκη», του Βαγγέλη Βελώνια και του Σωκράτη Μάλαμα, 2014

«'Είχαμε περάσει πολλά με τον Άλκη Αλκαίο και μόλις "έφυγε", δεν μπόρεσα να αρθρώσω ούτε δυο λέξεις για να του αφιερώσω», αναφέρει ο Σωκράτης Μάλαμας. «Ευτυχώς έδωσε τη λύση ο Βαγγέλης Βελώνιας, που ζωγράφισε εύστοχα, μέσα από το στίχο του πολλές λεπτομέρειες και αποχρώσεις του χαρακτήρα του Άλκη. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος στίχος ήταν μια πολύ καλή προσωπογραφία του Άλκη». Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε στο δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα με τίτλο «Ο χάρτης», το 2014.

«Όσοι δεν τα παράτησαν», του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θάνου Μικρούτσικου, 2014

«Με τον Οδυσσέα Ιωάννου είχε ξεχωριστή φιλική σχέση, καμάρωνε και τον θεωρούσε μαθητή του», αναφέρει ο αδελφικός φίλος του Άλκη Αλκαίου, Ηλίας Γεράκης. Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ιωάννου αναφέρει πως με αυτό το τραγούδι προσπάθησε μια πιο ακριβή προσωπογραφία του στιχουργού.

«L' Ultimo Barco», του Δημήτρη Λέντζου και του Παντελή Θαλασσινού, 2018

Το κομμάτι που κλείνει τα «12+1 Ηλιοτρόπια» του Άλκη Αλκαίου και του Παντελή Θαλασσινού. «Το "+1" στο στούντιο για γούρι» είχε γράψει ο Άλκης Αλκαίος στην επιστολή που συνόδευε τα 12 στιχάκια έστειλε στον Παντελή Θαλασσινό. Ο Άλκης Αλκαίος έφυγε από τη ζωή έχοντας ακούσει μόνο 4 από τα τραγούδια του δίσκου. Το «+1» είναι αφιερωμένο από τον Παντελή Θαλασσινό και το Δημήτρη Λέντζο στη μνήμη του.


«Το δωμάτιο», του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, 1994

Σ' αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε ακριβώς για ένα τραγούδι που γράφτηκε ευθύς εξαρχής για τον Άλκη Αλκαίο, αλλά που αφιερώθηκε σ' αυτόν μετά από μία καθοριστική συνάντηση που είχαν ο Χάρης Κατσιμίχας με τον Αλκαίο και η οποία εμπεριέχεται στο αφιέρωμα που κυκλοφορεί το Σάββατο 20/2 με την εφημερίδα μας.


● Μη χάσετε την πλούσια έκδοση 100 σελίδων της «Εφ.Συν.» για τον στιχουργό Αλκη Αλκαίο στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 20-21 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Ασε άλυτο το γρίφο» που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Χαραλαμπάκης  

● Γράφουν συνεργάτες και φίλοι του από το σύνολο της διαδρομής του στο ελληνικό τραγούδι

● Χειρόγραφοι στίχοι του για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Οι μοναδικές -δύο- συνεντεύξεις του Άλκη Αλκαίου
Είναι γνωστό πως ο Άλκης Αλκαίος απέφευγε τις συνεντεύξεις. Σώζονται χάρη στον Μάνο Ορφανουδάκη που τις έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο YouTube, οι μοναδικές δύο συνεντεύξεις του.
Οι μοναδικές -δύο- συνεντεύξεις του Άλκη Αλκαίου
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Ανέκδοτο τραγούδι Μικρούτσικου και Αλκαίου για «του ύπνου σου του μυστικού»
Ακούμε για πρώτη φορά ένα ανέκδοτο τραγούδι των δύο μεγάλων δημιουργών σε ερμηνεία του σπουδαίου συνθέτη
Ανέκδοτο τραγούδι Μικρούτσικου και Αλκαίου για «του ύπνου σου του μυστικού»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αφιέρωμα του «Μετρονόμου» στον Άλκη Αλκαίο
Το νέο τεύχους του μουσικού περιοδικού είναι αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο και παρουσιάζεται την Τρίτη, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του στο Polis Art Cafe. Ο Σπύρος Αραβανής, ο Μιχάλης Γελασάκης, και ο εκδότης...
Αφιέρωμα του «Μετρονόμου» στον Άλκη Αλκαίο
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
«Στο πλευρό του Σπύρου Γραμμένου και των συντελεστών του ΦλΕΡΤ»
Σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ καταγγέλλουν την απόπειρα λογοκρισίας απ' τους βουλευτές της Ν.Δ.
«Στο πλευρό του Σπύρου Γραμμένου και των συντελεστών του ΦλΕΡΤ»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η κασέτα του 2020 από τους εργαζόμενους της «Εφ.Συν.»
Τι άλλο να πούμε για αυτή τη χρονιά; Πόσες αναλύσεις, πόσα άρθρα, πόσες σκέψεις, πόσα συναισθήματα; Το μόνο που επισημαίνουμε είναι η ελπίδα και η ανάγκη να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί και να συνεχίσουμε να...
Η κασέτα του 2020 από τους εργαζόμενους της «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας