Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η καλή μουσική μάς βοηθά να απαλλαγούμε από τα τέρατα που κουβαλάμε»

«Η καλή μουσική μάς βοηθά να απαλλαγούμε από τα τέρατα που κουβαλάμε»

  • A-
  • A+

Ξεχωριστές πολυσυλλεκτικές μουσικές συναντήσεις ετοιμάζει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός στο Club του Σταυρού του Νότου για να παρουσιάσει τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του προσκαλώντας επίσης καλλιτέχνες που είτε έχουν να τραγουδήσουν μαζί πολλά χρόνια είτε άλλους με παράλληλες διαδρομές που όμως δεν έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στην efsyncity λίγο πριν την πρεμιέρα της σειράς συναυλιών την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου ο ίδιος τονίζει ότι σε μια εποχή κρίσης τα μεγάλα έργα μάς βοηθούν να μάθουμε ποιοι είμαστε και να βελτιωθούμε κι ότι η πραγματικά καλή μουσική μάς βοηθά να απαλλαγούμε από τον κανίβαλο εαυτό μας κι από τα τέρατα που κουβαλάμε. 

Σε αυτόν τον κύκλο συναντήσεων θα έχουμε την  ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο νέους τραγουδιστές, τη Δήμητρα Καχριμανίδη και τον Χάρη Μακρή, ενώ στην πρώτη συνάντηση να απολαύσουμε πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δύο σημαντικούς ερμηνευτές, τον Βασίλη Λέκκα και τον Ηλία Λιούγκο. 

Όπως μας λένε, έχουν την ίδια όρεξη να ξαναμοιραστούν την ίδια σκηνή για να τραγουδήσουν αγαπημένα τραγούδια, αφού άλλωστε τους συνδέουν τόσα πολλά ως δύο καλλιτεχνικά αδέλφια που γεννήθηκαν από τον ίδιο πνευματικό πατέρα, τον Μάνο Χατζιδάκι.

K. Κουμπιέ τι από το έργο σας έχετε επιλέξει για να ακούσουμε τις Τρίτες στο Club του Σταυρού του Νότου;

Μιχάλης Κουμπιός: Για πρώτη φορά επέλεξα μόνο τραγούδια και μάλιστα τα πιο αναγνωρίσιμά μου. Δηλαδή κατά κύριο λόγο τα πλέον ζυμωμένα μου τραγούδια με τον κόσμο, από το 1993 που κυκλοφόρησαν τα «Ζωγραφιστά Τραγούδια» έως σήμερα.

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτόν τον κύκλο μουσικών συναντήσεων;

Μιχάλης Κουμπιός: Προσκαλώ σημαίνοντα πρόσωπα από το χώρο του τραγουδιού, τα οποία έχουν να συναντηθούν στη σκηνή εδώ και πολλά χρόνια, όπως ο Βασίλης Λέκκας κι ο Ηλίας Λιούγκος. Προσκαλώ όμως και πρόσωπα με μεγάλες αλλά παράλληλες διαδρομές που δεν έχουν ως σήμερα συναντηθεί στην ίδια σκηνή. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως θα είναι ιδιαίτερες συναντήσεις, υψηλού συμβολισμού. Κάθε μια απ' αυτές θα ανακοινώνεται  ένα μήνα νωρίτερα.

Στα σχέδιά μου είναι να στήσω κι ένα ιδιαίτερο  κεφάτο πρόγραμμα, ένα "κλαμπίστικο" χειμωνιάτικο πανηγύρι με στεριανά και νησιώτικα παραδοσιακά. Θα δούμε… 

Στην πρώτη συναυλία συμμετέχουν δύο νέοι τραγουδιστές, η Δήμητρα Καχριμανίδη κι ο Χάρης Μακρής. Πώς θεωρείτε ότι οι νέοι καλλιτέχνες μπορούν να αναπτύξουν δεσμούς με έργα του παρελθόντος και να φτάσουν στην πηγή της ουσίας τους;

Μιχάλης Κουμπιός: Οι νέοι άνθρωποι στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού που διαθέτουν επιδεξιότητες και τον κατάλληλο συναισθηματικό οπλισμό μπορούν να φτάσουν στην πηγή της ουσίας τέτοιων έργων. Εξάλλου, ο δρόμος προς την αυτογνωσία περνά μέσα από τα μεγάλα έργα του παρελθόντος. Κι αυτό γιατί είναι έργα διαχρονικά τα οποία μας κωδικοποιούν ως οντότητες και μάς βοηθούν να καταλάβουμε ορισμένες από τις όψεις του Homo sapiens. Επειδή συνήθως λέμε ψέματα στον εαυτό μας, σε μια εποχή κρίσης και αναζήτησης της ταυτότητάς μας, τα μεγάλα έργα μάς βοηθούν να μάθουμε ποιοι είμαστε και να γίνουμε κάτι καλύτερο από αυτό.

Με ποιους τρόπους θα λέγατε ότι η μουσική μπορεί να μάς βοηθήσει μέσα στη βαρβαρότητα της μετέωρης εποχής που ζούμε;

Μιχάλης Κουμπιός: Δεν θα διαφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδετε στην εποχή μας. Αλλά η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από κοινωνίες που καταδυνάστευσαν ή αλλοτρίωσαν τα μέλη τους κάτω από κοινωνικές απολυτοποιήσεις και ολοκληρωτισμούς, όπως και από άτομα που καταδυνάστευσαν ολόκληρες κοινωνίες. Δυστυχώς όλοι οι αιώνες έχουν περάσει από κύματα βίας. Μην μας διαφεύγει ότι και το Σύμπαν έχει συμπεριφορά… Χάνιμπαλ. Γαλαξίες, μελανές οπές και άστρα συχνά επιτίθενται σε άλλους γαλαξίες, άστρα και πλανήτες για να τους καταβροχθίσουν!

Το είδος μας όχι μόνο δεν ξεφεύγει από αυτό αλλά με τις επιλογές του εξαφανίζει  και πολλές μορφές ζωής από προσώπου γης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η πραγματικά καλή μουσική μάς βοηθά να απαλλαγούμε από τον κανίβαλο εαυτό μας κι από τα τέρατα που κουβαλάμε. Δεν ξέρω αν θα έρθει ποτέ εκείνη η ώρα που θα πάψουμε να καταστρέφουμε ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί ό,τι μας περιβάλλει. Η Γη είναι ο παράδεισος αλλά ούτε τον σεβόμαστε ούτε τον προστατεύουμε. Θεωρώ πως κάποια στιγμή η γη θα εξακολουθήσει να γυρίζει χωρίς εμάς τους ανθρώπους.  

Τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι δεν χρειάζονται «ανανέωση» και «πειράγματα» για να υπάρξουν αλλά είναι σαν να ανθίζουν ξανά και σήμερα. Τί θα ξεχωρίζατε από τη δική σας μαθητεία κοντά του και τί από όσα εκείνος μας έχει αφήσει;

Βασίλης Λέκκας: Η Μουσική του Μάνου κλείδωσε την αισθητική μου και πράγματι αυτή η μουσική δεν χρειάζεται "ανανέωση" και "πειράγματα". Βρίσκω βαθιά συναισθήματα και ακρίβεια εννοιών που αποκαλύπτονται, σε όσους θέλουν πραγματικά ν' ακούσουν. Ένας λόγος που υποστηρίζω τα παραπάνω είναι ότι είχα την ευκαιρία να διδαχθώ από τον ίδιο. Πόσα τραγούδια ηχογράφησα μαζί του, πόσες συναυλίες, πόσες ατέλειωτες κουβέντες. Ωστόσο είναι πολύ συγκινητικό να προσπαθούν πολλά νέα παιδιά να καταθέσουν  τη δική τους ματιά, εμπνευσμένα από τη μουσική του Μάνου.

Ηλίας Λιούγκος: Ο Μάνος Χατζιδάκις μου μετέδωσε το μεγαλείο των τραγουδιών του κι εγώ, μετουσιώνοντάς το μέσα απ’ τον ψυχισμό και τη φωνή μου, το μετέφερα στον κόσμο που ο ίδιος επέλεξε να επικοινωνήσει. Ρόλος ιερός μα όχι κι εύκολος. Έτσι γνώρισα το τραγούδι. Συναυλίες, ηχογραφήσεις, ταξίδια, έζησα μοναδικές στιγμές που διαμόρφωσαν και σηματοδότησαν την πορεία μου.

Πως διατηρείτε τη σχέση σας με τη δουλειά σας έπειτα από τόσα χρόνια πορείας;

Βασίλης Λέκκας: Με την ίδια παιδική ματιά και όρεξη που είχα από την αρχή, το πάθος και την ψυχή. Και διαπιστώνω ότι η μουσική με αντέχει ακόμα μετά σαράντα χρόνια.

Ηλίας Λιούγκος: Εξακολουθώ και έχω την ίδια όρεξη και χαίρομαι πολύ που θα ξαναμοιραστούμε την ίδια σκηνή με τον Βασίλη Λέκκα για να τραγουδήσουμε μαζί τα αγαπημένα μας τραγούδια. Με το Βασίλη μάς συνδέουν τόσα πολλά! Μαζί ξεκινήσαμε. Γεννηθήκαμε καλλιτεχνικά από τον ίδιο πνευματικό πατέρα. Είμαστε δηλαδή κάτι σαν αδέλφια.

Θα είναι ωραία αυτή η συνάντηση με τον Βασίλη, που οργάνωσε μετά τόσα χρόνια, ο πολυσχιδής φίλος μας Μιχάλης Κουμπιός. Περιμένω τον κόσμο να έρθει  για να τη μοιραστούμε. 

Info: Τρίτη 4/12 στο Club του Σταυρού του Νότου (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος), τηλ. κρατήσεων 210 9226975 & 210 9239031. Ώρα έναρξης: 21.00, τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ με ποτό (στο bar)

Facebook event

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Gracias Luz Casal!
Μια συναυλία-κατάφαση στη ζωή απολαύσαμε όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο γεμάτο Ηρώδειο για τη Luz Casal, η οποία μας συνεπήρε τραγουδώντας τον...
Gracias Luz Casal!
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ακρογιαλιές δειλινά εντός και εκτός
«Το καλοκαίρι θα ‘ρθει στην ταράτσα του Βοξ» έλεγε ένα παλαιότερο τραγούδι. Θερινά σινεμά και συναυλίες, μαζί με τα πρώτα μπάνια ή και πιο πριν, αν...
Ακρογιαλιές δειλινά εντός και εκτός
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Δυο βραδιές «πιο όμορφες απ' όλες»
Αποθέωση και αγάπη για τον μεγάλο Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος μας συγκλόνισε και μας μάγεψε με τα διαχρονικά τραγούδια του και την παθιασμένη παρουσία...
Δυο βραδιές «πιο όμορφες απ' όλες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δε θα μπορούσα να αρνηθώ το λαϊκό τραγούδι, είναι η καταγωγή μου»
Με έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο που γεννά πληθώρα συναισθημάτων κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία ο Χάρης Μακρής, ο οποίος...
«Δε θα μπορούσα να αρνηθώ το λαϊκό τραγούδι, είναι η καταγωγή μου»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οι «μέρες οι παλιές» και τρεις ταλαντούχες γυναικείες φωνές
Τρεις νέες ταλαντούχες γυναίκες από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στο κέντρο διερχομένων καλλιτεχνών στο...
Οι «μέρες οι παλιές» και τρεις ταλαντούχες γυναικείες φωνές