• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.8°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  4 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  60%
Illiana Meidani

Οι «ρίζες» του Δημήτρη Σουκαρά: Ένα πολυστιλιστικό μουσικό́ άλμπουμ

 • A-
 • A+

Το ROOTS είναι ένα πολυστιλιστικό μουσικό́ άλμπουμ που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής το οποίο έχει ανθίσει στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα. Από́ την jazz μουσική́ έως την κινηματογραφική́ διάθεση των τραγουδιών του Μανού Χατζιδάκι και από́ εκεί́ στην σύγχρονη και avant-garde μουσική, το νέο αυτό́ άλμπουμ προτείνει μια εναλλακτική́ ματιά́ σε αυτό́ που ονομάζουμε κλασσική́ μουσική́, σήμερα. 

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Σουκαράς δημιουργεί έναν νέο δίσκο που ενώνει διαφορετικά́ ακούσματα Ελληνικής μουσικής, με κοινό́ άξονα την κιθάρα. Μέσα από́ το καλλιτεχνικό́ project που δημιουργήθηκε στη Βασιλική́ Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, συνεργάστηκε με μερικούς από́ τους πιο επιφανείς συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Φίλιππος  Τσαλαχούρης, ο Ιάσων Μαρούλης και ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Το γεγονός ότι δούλεψε στενά́ με τους συνθέτες και ήρθε σε άμεση επαφή́ με το υλικό́, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, τον βοήθησε να κατανοήσει βαθύτερα την αισθητική́ του ήχου του κάθε έργου. 

Το ROOTS δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε μεταξύ́ Λονδίνου και Αθηνάς την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και ήταν ο τρόπος του Δημήτρη να εξερευνήσει και να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες. Συμμετέχουν το Audentia Ensemble (σύνολο μουσικών από́ τις τρεις μεγαλύτερες Μουσικές Ακαδημίες του Λονδίνου), η Αυστραλή́ mezzo-soprano Lotte Betts-Dean (για την οποία η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε “ακαταμάχητη αίσθηση δράματος και μουσικότητας”), ο Αμερικανός μαέστρος Ryan Bair και το ελληνικό́ κουαρτέτο L’Anima. 

Μιλώντας για την συνεργασία του ως υπεύθυνος για την καλλιτεχνική́ επιμέλεια του ROOTS, ο Μίλτος Λογιάδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2015-19) είπε: «Αυτό́ που βρισκω πραγματικά́ ενδιαφέρον σε αυτό́ το project είναι ούτι πρόκειται για ένα πολυστιλιστικό μουσικό́ άλμπουμ που μας δείχνει μια πολύπλευρη κατεύθυνση της ελληνικής μουσικής. Προτείνει μια διαφορετική́ ανάγνωση της κλασικής μουσικής σήμερα με βασικό́ άξονα τον Δημήτρη Σουκαρά και την κιθάρα. Το κλειδί́ για έναν performer είναι να μπορεί́ να μπαίνει στο μυαλό́ του συνθέτη και να κατανοεί́ την λογική́ της σύνθεσης του. Ο Δημήτρης κατάφερε να αφομοιώσει τα νέα αυτά́ έργα, να μπει μέσα στην παρτιτούρα και να τα αναδείξει, κάνοντάς τα μέρος του.»

Ο Δημήτρης Σουκαράς αναφέρει σχετικά με το νέο αυτό́ άλμπουμ: «Η καλλιτεχνική́ ώθηση που με οδήγησε στην δημιουργία αυτού́ του δίσκου ήταν η βαθιά́ επιθυμία μου να δημιουργήσω νέα μουσική́, νέο ρεπερτόριο για την κιθάρα που θα είχε σχέση με την ελληνικότητα, έτσι όπως την ορίζουμε σήμερα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα νέο άλμπουμ, το οποίο θα είχε αναφορά́ σε κάποια από́ τα μουσικά́ ειδή που είχαν έντονη επιρροή́ μέσα μου από́ μικρή́ ηλικία και με διαμορφώσαν σαν μουσικό́. Σκοπός ήταν η θεματολογία των έργων να περιστρέφεται γύρω από́ τον ελληνικό́ πολιτισμό́, την ιστορία του και την γλώσσα. Το γεγονός ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημά μου συνθέτες όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (HaiKu - έργο για κιθάρα και φωνή́), o Πέτρος Κλαμπάνης (Ariadne’s Duality - έργο για σόλο κιθάρα) και ο Ιάσων Μαρούλης (Allegory of the Tragic Hero - έργο για κιθάρα και μικρή ορχήστρα) με τιμά́ ιδιαιτέρα και τους ευχαριστώ́ βαθιά́ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στο άλμπουμ υπάρχει ένα ακόμα έργο, πρόκειται για την πρεμιέρα του κοντσέρτου “Hommage” (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Θεόδωρου Αντωνίου. Το έργο είναι βασισμένο σε οκτώ́ θέματα του Μανού Χατζιδάκι, ενορχηστρωμένα με μια κινηματογραφική́ διάθεση. Είχα τη χαρά́ να το λαβώ ως δώρο μετρά́ την επιτυχία μου με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό́ της Ακαδημίας Αθηνών (με πρόεδρο της επιτροπής τον Θ.Αντωνίου) από́ τον Κώστα Κοτσιώλη, μιας και το έργο είναι αφιερωμένο στον ίδιο. 

Είναι πραγματικά́ συγκινητικό́ για εμένα ότι αυτά́ τα έργα τα έχω δει όταν ακόμα ήταν μια ιδέα, μια συζήτηση, δύο πεντάγραμμα, μια σελίδα, έως ότου ολοκληρωθούν και έπειτα ηχογραφηθούν. Το να ζεις τόσο καιρό́ με το μουσικό́ υλικό́ δημιουργεί́ μια απίστευτη σύνδεση... Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τα έργα τόσο πραγματικά́ δικά́ μου σαν να τα έχω γράψει και εγώ́.»

Το ROOTS κυκλοφορεί́ ψηφιακά και σε CD από́ τη διεθνή́ δισκογραφική εταιρία NAXOS.

LISTEN/STREAM /BUY
 

****

Ο Δημήτρης Σουκαράς είναι κλασικός κιθαρίστας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό το διάστημα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Θεωρείται ένας από́ τους πιο υποσχόμενους και βραβευμένους κιθαρίστες της γενιάς του. Ενδιαφέρεται να επεκτείνει το ρεπερτόριο της κιθάρας, καλώντας μια σειρά́ κορυφαίων συνθέτων από́ όλο τον κόσμο να συνθέσουν γι’ αυτήν. Μεσώ των ευφάνταστων projects που δημιουργεί́ με νέες συνθέσεις και διασκευές, καθώς και μεσώ των συνεργασιών με άλλους performers και συνθέτες, προσπαθεί́ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ́ κλασικής κιθάρας και κοινού́. 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Spy Das και... απόλυτη γκρούβα
Όταν η ελεύθερη τέχνη συναντά τις πολιτισμικές καταβολές της soul και της funk και τα ηχοτρόπια της blues ντύνονται άναρχα με rock ενσυναίσθηση, τότε γεννιέται ότι πιο psycho και πειραματικό
Spy Das και... απόλυτη γκρούβα
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Η Motown επιστρέφει στη... Motown
Μερικοί από τους καλύτερους τραγουδιστές και μουσικούς του Ντιτρόιτ έδωσαν νέα πνοή σε αγαπημένα κομμάτια όπως "Signed, Sealed, Delivered I'm Yours." ''Dancing in the Street." ''Stop! In the Name of Love."...
Η Motown επιστρέφει στη... Motown
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Ο «καθρέφτης» των Starwound
Οι Starwound επιστρέφουν σε διαφορετικό ύφος και μας παρουσιάζουν το πρώτο τραγούδι από τον επερχόμενο δεύτερο δίσκο τους, μετά το πολύ καλό «Miles To Walk». Το τραγούδι «Mirror» αναφέρεται στη μανία της...
Ο «καθρέφτης» των Starwound
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Το Vinyl Market ανοίγει και πάλι τις πύλες του στην Τεχνόπολη
Από σήμερα, Παρασκευή, έως και αργά το βράδυ της Κυριακής η καρδιά της αγοράς βινυλίου χτυπά στο Γκάζι, σε μια καθιερωμένη γιορτή της μουσικής.
Το Vinyl Market ανοίγει και πάλι τις πύλες του στην Τεχνόπολη
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Αναστασία Έδεν και Άρης Βλάχος μαζί στο Half Note
Μία συνεργασία που αξίζει να δούμε: η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο Half Note Jazz Club.
Αναστασία Έδεν και Άρης Βλάχος μαζί στο Half Note
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
"Screaming Suicide" το δεύτερο single από το νέο δίσκο των Metallica [βίντεο]
Ακόμη ένα τραγούδι από το πολυαναμενόμενο επικείμενο νέο album τους έδωσαν στη δημοσιότητα οι Metallica και καταπιάνονται με ένα δύσκολο ζήτημα.
"Screaming Suicide" το δεύτερο single από το νέο δίσκο των Metallica [βίντεο]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας