• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 25.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  82%
Photo 205417257 © Ristinose | Dreamstime.com

Ενημέρωση για το μέλλον τους ζητούν από το ΥπΠο οι μουσικοί

 • A-
 • A+

Δριμύ «κατηγορώ» στο υπουργείο Πολιτισμού και περαιτέρω στην κυβέρνηση, απευθύνουν οι μουσικοί σχολών και ωδείων, που συμπλήρωσαν έναν χρόνο απραξίας με αφορμή την πανδημία και ευλόγως αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή σχέδιο από το Κράτος για το μέλλον και την τύχη τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών καλεί το υπουργείο να «αποδείξει τον λόγο ύπαρξής του» και απαιτεί να ενημερωθούν «για τον προγραμματισμό επανέναρξης των δραστηριοτήτων» των μελών του, εγκαλώντας το ότι «έχει να επικοινωνήσει μαζί τους από τον περασμένο Δεκέμβριο» ως να μην υπάρχουν. 

Το μόνο που φαίνεται άλλωστε να απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον επίσημο φορέα του Πολιτισμού, δεν είναι το μπαράζ καταγγελιών για επιθέσεις και κακοποιήσεις, σεξουαλικές και μη, ή το μέλλον των επαγγελματιών των Τεχνών, αλλά οι εργασίες στα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου και ο εντοπισμός στο Προεδρικό Μέγαρο του χαμένου κασπό(!) που κάποτε κοσμούσε τα ανάκτορα. 

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών

Ένας χρόνος πανδημίας, ένας χρόνος χωρίς μουσική εκπαίδευση, ένας χρόνος χωρίς πολιτιστικές δράσεις

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που κηρύχθηκε η πρώτη αναστολή των εργασιών μας, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της οικονομίας ολόκληρης. Ελάχιστες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σ' αυτό το διάστημα, επιλεκτικά για ορισμένες μόνο διοργανώσεις. Ενώ βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα συνεχόμενης διακοπής λειτουργίας των ωδείων και μουσικών σχολών, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος.

Μία ολόκληρη εκπαιδευτική κοινότητα, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί μουσικής, αλλά και ολόκληροι οι καλλιτεχνικοί επαγγελματικοί κλάδοι έχουν ξεχαστεί στην αδράνεια, ενώ η γενική εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ανεξέλεγκτα.

Από την πλευρά μας κατανοήσαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, βασιστήκαμε στις συστάσεις των επιστημόνων, δώσαμε χρόνο ώστε να καμφθεί η πανδημία, ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει χαθεί ο έλεγχος διαχείρισης και το μεγίστης σημασίας κομμάτι του πολιτισμού λιμνάζει στη σκιά της αδιαφορίας.

Μέσα στην ειδική συνθήκη της πανδημίας, αλλά και το πρόβλημα των σωρηδόν καταγγελιών για σοβαρότατα αδικήματα στο χώρο ευθύνης του, το ΥπΠο οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί και να προασπίζει τόσο το καλλιτεχνικό προσωπικό της χώρας, όσο και τους πολίτες που έχουν ανάγκη και στρέφονται προς τον Πολιτισμό. Οφείλει να αποδείξει τον λόγο ύπαρξής του, σε μια περίοδο που το αντικείμενό του φαίνεται να είναι εκτός των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους που η συνέχιση της δραστηριότητάς μας κρίνεται επιβεβλημένη, ούτε από υγειονομική ούτε από οικονομική άποψη. Το ΥπΠο και η κυβέρνηση οφείλει να τους γνωρίζει, διαφορετικά αυτοκαταργείται.

Απαιτούμε εδώ και τώρα σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση για τον προγραμματισμό επανέναρξης των δραστηριοτήτων μας. Απαιτούμε να γνωρίζουμε, ώστε να γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας και στους δεκάδες χιλιάδες εμπλεκόμενους, τι σκοπεύει και τι σχεδιάζει η ηγεσία. Έχει σχέδιο; Ασχολείται με το ζήτημα; Ή μήπως έχει διαλυθεί κάθε σχεδιασμός; Έχει τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ή περιμένουμε να επιληφθεί από μόνη της;

Η ηγεσία του ΥπΠΟ έχει να επικοινωνήσει μαζί μας από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν θέσαμε το θέμα των χειμερινών εξετάσεων και της διαφαινόμενης απώλειας του εξαμήνου. Δεν ασχολήθηκε ούτε καν με το θέμα των απολυτηρίων εξετάσεων, φλέγον για μεγάλο αριθμό σπουδαστών και καθηγητών. Οφείλει να μας ενημερώσει, άμεσα και συγκεκριμένα. Η εγρήγορση, ο συντονισμός και η ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς είναι και πρέπει να θεωρείται από όλους ως δεδομένο. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα εγκατάλειψης μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού και της Παιδείας, στο οποίο η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της πολύ σύντομα.

Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πριν ξεκινήσουν έληξαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής
Αναστέλλονται - λόγω κορονοϊού - οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους δήμους. Επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα και θα διαρκούσαν μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Πριν ξεκινήσουν έληξαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Και η Τζόνι Μίτσελ αποσύρει τη μουσική της από το Spotify
Ακολουθεί το παράδειγμα του Neil Young και αποσύρεται από το Spotify καταγγέλλοντας την παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 η τραγουδίστρια της κάντρι Joni Mitchell.
Και η Τζόνι Μίτσελ αποσύρει τη μουσική της από το Spotify
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
«Πάρε Θέση»: Ένα τραγούδι από καλλιτέχνες για... καλλιτέχνες [βίντεο]
Τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, στηλιτεύει το νέο τραγούδι του Δημήτρη Μητσοτάκη και των Προφίλ, στο οποίο συμμετέχουν φιλικά γνωστά ονόματα της ελληνικής...
«Πάρε Θέση»: Ένα τραγούδι από καλλιτέχνες για... καλλιτέχνες [βίντεο]
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
ΦΕΚ... ΞΕΦΕΚ για συναυλίες
Πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή βεβαίωση νόσησης απαιτούνταν για τις συναυλίες και σε ανοιχτούς χώρους σύμφωνα με ΦΕΚ που εκδόθηκε και προκάλεσε αναστάτωση με αποτέλεσμα την αντικατάστασή του.
ΦΕΚ... ΞΕΦΕΚ για συναυλίες
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Υπέκυψε από Covid-19 ο τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος
Έκανε σημαντική καριέρα τη δεκαετία του '70. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κορίνθου, μετά την προσβολή του από νέο κορονοϊό σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Λουτράκι.
Υπέκυψε από Covid-19 ο τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας