• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 32.5°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  1 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 32.7°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.3°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%

Πώς ένα rock club βοήθησε να τραφούν, να οργανωθούν και να επικοινωνήσουν τα θύματα της Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Μία ολόκληρη μουσική κοινότητα, πολλές ιστορίες αλληλεγγύης

 • A-
 • A+

Μετάφραση-Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από το χτύπημα του τυφώνα «Μαρία» κι όμως η κρίση στο Πουέρτο Ρίκο συνεχίζεται. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι τόσο κατεστραμμένο που περίπου το 20% του νησιού παραμένει στο σκοτάδι. Η παροχή νερού έχει επανέλθει στις περισσότερες περιοχές, όμως, χωρίς ηλεκτρισμό, υπάρχουν προβλήματα στη μεταφορά του νερού στους πιο υψηλούς ορόφους. Επισήμως οι νεκροί έφθασαν τους 64, ωστόσο υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι περισσότεροι από 1.000, επειδή τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν σωστές χειρουργικές επεμβάσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Για τους επιζώντες των φυσικών καταστροφών, η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι βασική στο να προληφθούν ψυχολογικά προβλήματα και ασθένειες που απορρέουν από την τραγωδία. Ειδικοί φοβούνται ότι θα υπάρξει μεγάλη κρίση σε αυτόν τον τομέα, καθώς το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραματικά. Περισσότερες από σαράντα αυτοκτονίες έχουν καταγραφεί μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Στην περιοχή του Σαν Χουάν, πάντως, εμφανίστηκε άμεσα ένα καταφύγιο που οι κάτοικοι είχαν μεγάλη ανάγκη. Δεν προήλθε μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), ούτε από μη κυβερνητική βοήθεια, αλλά από ένα rock κλαμπ, το El Local. Ένα κλασσικό στέκι της πολύ ζωντανής μουσικής σκηνής του νησιού μεταμορφώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα μετά την καταιγίδα σε κοινωνική κουζίνα με το όνομα  «Η κουζίνα του... τυφώνα».

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο χώρος, στον οποίο συναντώνται ροκάδες, πανκάδες και μουσικοί της ρέγκε, ασχολούνταν με υπηρεσίες εστίασης. Αλλά το El Local δεν είναι μόνο ένα μέρος για διασκέδαση πλέον. Εξυπηρετεί και σκοπούς στρατηγικούς με το νέο σύνθημα του καταστήματος να είναι «η παραίτηση δεν είναι επιλογή».

Ένας από τους πέντε ιδιοκτήτες του, ο Φελίξ Ροντίγκεζ, αισθάνθηκε ότι οι προσπάθειες ανακούφισης θα ήταν ανεπαρκείς. Είχε δίκιο, αλλά ήταν έτοιμος επειδή είχε αγοράσει έναν φούρνο μεγάλου μεγέθους. Λίγες ημέρες μετά το πέρασμα της «Μαρία» εθελοντές άρχισαν να σερβίρουν δωρεάν γεύματα (πρωινό και δείπνο αρχικά, στη συνέχεια και μεσημεριανό) έξω από την αυλή του El Local. Οι βάρδιες γρήγορα συμπληρώθηκαν με μάγειρες, ενώ μία σειρά από εργαστήρια και κοινωνικές υπηρεσίες άρχισαν να αναπτύσσονται.

«Όλοι άρχισαν να φέρνουν ό,τι είχαν στην κουζίνα τους και ότι είχαν μαζέψει κατά τις προετοιμασίες για τον τυφώνα» λέει ο Ροντρίγκεζ στο Pitchfork. Με το πρόγραμμα καρτών σίτισης του Πουέρτο Ρίκο να μη λειτουργεί για αρκετές εβδομάδες, τις περισσότερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να δεχθούν κάρτες και τα ATM να γεμίζουν σπάνια με μετρητά, ήταν κρίσιμο η «κουζίνα του τυφώνα» να συμπληρώνεται από δωρεές τοπικών διανομέων και δωρεές από πολίτες, φίλους και οικογένειες. 

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την καταστροφή οι ελεύθερες κουζίνες άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες γειτονιές, ενώ ομάδες εθελοντών καθάριζαν και μετέφεραν αγαθά σε περιοχές που ήταν αποκομμένες επειδή είχαν καταρρεύσει γέφυρες. Αυτές οι πρωτοβουλίες που βασίζονταν στις κοινότητες ήταν πολύ σημαντικές για να κρατηθεί το Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα και παραμένουν κεντρικό κομμάτι για το πως διάγουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι πλέον. Όμως για αρκετούς μήνες το El Local ήταν το μοναδικό μέρος στην κοινότητα όπου λειτουργούσε 12ωρη κουζίνα.

Για κάποιο διάστημα τα πρωινά είχαν την περισσότερη δουλειά. Στο μπαρ υπήρχαν διάφορα υλικά για επισκευές, ποδήλατα για μοίρασμα, ακόμη και γραπτά μηνύματα για φίλους που βρίσκονταν μακριά. Την ίδια στιγμή κατασκευάστηκε και μία αυτοσχέδια ντουλάπα με τους εθελοντές να αφήνουν καθαρά ρούχα προς χρήση από άλλους.

«Οι άνθρωποι δεν είχαν πολλά να κάνουν» λέει ο Ροντρίγκεζ «ήταν άνεργοι ή δεν είχαν νέα από τους εργοδότες τους. Αυτό ήταν το μέρος όπου μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κάποιον τρόπο. Όχι απαραίτητα μέσω τεχνολογίας, αλλά μιλώντας ο ένας στον άλλο».

Η Στέφανι Άντερσον για περίπου δύο εβδομάδες, που δεν είχε πρόσβαση σε μετρητά, έπαιρνε το ποδήλατό της και πήγαινε στην «Κουζίνα του τυφώνα» κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Η ίδια έκανε δωρεάν μαθήματα γιόγκα ή με δωρεές, ενώ πρόσθεσε έξτρα μαθήματα στον χώρο το  El Local, δύο φορές την εβδομάδα. «Αισθάνθηκα ότι μου έδωσαν τόσα πολλά, οπότε έπρεπε κι εγώ να δώσω κάτι» δηλώνει.

Ο Άντονι Λιζάρδο Σάντες είναι εδώ και πολλά χρόνια ενεργό μέλος της εναλλακτικής μουσικής σκηνής, αλλά δεν υπήρξε θαμώνας του El Local. Αφού έχασε και τις δύο δουλειές του εξαιτίας του τυφώνα έγινε εθελοντής μάγειρας μαζί με τη φίλη του Τζέσι Καστίγιο. «Δεν σκέφτομαι τόσο πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα για εμένα, αλλά θυμάμαι ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα». Η Καστίγιο άρχισε να μαγειρεύει σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας παρέα με τη μητέρα της. «Είπα στους ιδιοκτήτες ότι είμαι πολύ περήφανη για αυτό που κάνουν» σημειώνει και προσθέτει «Έχω δει παιδιά, σκυλιά, πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή και ιδιαίτερα φιλική. Είναι σαν να έχει αναπτυχθεί μία ξεχωριστή κοινότητα μέσα στο El Local».

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Η Καστίγιο παρατηρεί ότι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα καθημερινής αλληλεγγύης για αρκετούς μήνες. Αυτή είναι μία νέα εκδοχή της μουσικής σκηνής, η οποία υπήρχε, αλλά τώρα είναι πιο δυνατή. Αυτή είναι μία μουσική κοινότητα που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν.

Και η μικρή μουσική σκηνή που στήριζε και στηριζόταν από το El Local δίνει τον δικό της αγώνα παρέα με την κοινότητα. Αρκετές μπάντες διοργανώνουν συναυλίες αλληλεγγύης για ανθρώπους που έχασαν τα πάντα στον τυφώνα.  Οι συναυλίες σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται και να περιλαμβάνουν punk, garage, ακόμη και salsa.

Από τη στιγμή που η παροχή νερού έχει αποκατασταθεί το κοινό που πήγαινε στο El Local για πρωινό έχει μειωθεί σημαντικά. Τώρα το κλαμπ άλλαξε το ωράριό του για να προσφέρει κυρίως μεσημεριανό και δείπνο.

Οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητα.  Τώρα τα γεύματα που σερβίρονται είναι όλο και λιγότερα. Υπάρχουν , όμως, μαθήματα γιόγκα, μαθήματα αυτοάμυνας και άλλα πολλά που μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές στην κοινότητα και είναι κάτι που το El Local θέλει να συνεχίσει να προσφέρει.

Στόχος είναι να συνεχίσουν να έχουν και την κουζίνα και, εφόσον επιστρέφει η κανονικότητα, να προσφέρουν γεύματα τα οποία μπορεί να μην είναι δωρεάν, αλλά να είναι σε πολύ χαμηλές τιμές. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα, το El Local θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει μία λύση σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Να προσφέρει δουλειά με μισθό σε σερβιτόρους, μάγειρες κλπ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Είναι γεγονός! Οι Madrugada επιστρέφουν
Ήταν 12 Ιουλίου του 2007 όταν ο κιθαρίστας των Madrugada Robert Buras βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νορβηγία. Η απώλειά του οδήγησε στο τέλος μίας από τις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές μπάντες των...
Είναι γεγονός! Οι Madrugada επιστρέφουν
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Το New Long Fest επιστρέφει δυναμικά και με μια εκρηκτική έκπληξη
Με ένα πολύ δυνατό line-up επανέρχεται το αγαπημένο καλοκαιρινό φεστιβάλ της Νέας Μάκρης, φιλοξενώντας για πρώτη φορά και ένα όνομα από το εξωτερικό.
Το New Long Fest επιστρέφει δυναμικά και με μια εκρηκτική έκπληξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας