• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%

Το κονάκι του Σαμή Μπέη, στο Ηράκλειο

IMAGE SERVICES

Ανάξιοι κληρονόμοι για το κονάκι του Σαμή Μπέη

 • A-
 • A+

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο για την επικείμενη κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του Σαμή Μπέη, στο κέντρο της πόλης λόγω επικινδυνότητας για διερχόμενους πεζούς και οχήματα. Το ιστορικό κτήριο είναι ένα από τα εναπομείναντα κτήρια βαλκανικής αρχιτεκτονικής στο Ηράκλειο που καταρρέει λόγω της εγκατάλειψης και του περίπλοκου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. 

Το κτήριο περιλαμβάνεται στα κληροδοτήματα του Ρεθεμνιώτη γιατρού Γιώργου Τρανταλλίδη, ο οποίος με τη διαθήκη του, από το 1946 τα είχε παραχωρήσει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με τον όρο να χρησιμοποιηθούν μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Ωστόσο, η αδράνεια και η διαχρονική απραξία των διοικήσεων του νοσοκομείου Ρεθύμνου αλλά και των δήμων Ρεθύμνου και Ηρακλείου επέφερε την εγκατάλειψη και μερική κατάρρευση του κτηρίου στην οδό Ιδομενέως. 

Στις 23 Μαρτίου ένα μέρος του κτηρίου έπεσε, προκαλώντας ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και έκτοτε οι υπηρεσίες έβαλαν μπροστά τη υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για μερική κατεδάφιση, και συγκεκριμένα του 1ου ορόφου, ο οποίος εγκυμονεί και τους μεγαλύτερους κινδύνους. 

IMAGE SERVICES

Στην απόφαση αυτή αντιδρά  πλήθος φορέων της πόλης όπως το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η δημοτική παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες, αλλά και το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Για την αποτροπή της κατεδάφισης του κτηρίου μάλιστα, ξεκίνησε και διαδικτυακή συλλογή υπογραφών από πολίτες της Κρήτης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κτήριο περιλαμβάνεται στη λίστα μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τουλάχιστον μέχρι το 2010 αναφέρεται ως επισκέψιμος χώρος στην «πύλη» του ελληνικού πολιτισμού στο διαδίκτυο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ».

Από εκεί διαβάζουμε: 

Κονάκι του Σαμή Μπέη - Μεγάλου μεγέθους και ιδιαίτερα σημαντικό κτίσμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Το κονάκι χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσα κάτοψη και αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Το οικοδόμημα είχε κατασκευασθεί σε διαμπερές μεγάλο οικόπεδο, με βάση το σύστημα των πτερύγων. Η δυτική όψη του κτίσματος, η οποία είναι η κύρια όψη, βλέπει προς την οδό Ιδομενέως. Εκεί ανοίγεται το θύρωμα της κυρίας εισόδου ενώ στην ανατολική πλευρά, προς την οδό Αριάδνης, ανοίγεται η δευτερεύουσα είσοδος. Οι πτέρυγες έβλεπαν σε εσωτερικές μεγάλες κατάφυτες αυλές, όπου υπήρχε πηγάδι, χαμάμ, καθώς και διάφορα άλλα βοηθητικά κτίσματα. Το ισόγειο έχει μεγάλους άνετους χώρους και είναι λιθόκτιστο. Ο όροφος όπου υπήρχε η κυρίως κατοικία, είναι ξυλόπηχτος. Το κτίσμα στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της πρόσοψης, με τους δύο διατεταγμένους εν σειρά κλειστούς εξώστες. Τα δύο αυτά σαχνισιά στηρίζονται σε κοιλόκυρτα, ειδικής κατασκευής, ξύλινα φουρούσια, τα οποία καταλήγουν σε ενδιαφέροντα ανάγλυφα κοσμήματα. Τα θυρώματα έχουν παραστάδες και ανώφλια από λαξευμένο πωρόλιθο. Υψηλός πετρόκτιστος αυλότοιχος οριοθετούσε το ακίνητο.

IMAGE SERVICES

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) αναφέρει: 

Τα αφημένα στην τύχη τους μνημεία της πόλης, μνημεία διατηρητέα, αλλά ρημαγμένα, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και οι αρμόδιοι σπεύδουν να τα κατεδαφίσουν.
Νεό θύμα σε αυτόν τον φαύλο, επαναληπτικό κύκλο το κονάκι του Σαμή μπέη στην οδό Ιδομενέως, ο πρώτος όροφος του οποίου πρόκειται να κατεδαφιστεί.
Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ο θρυλικός του ένοικος. Από την άλλη ξέρουμε πώς αντέδρασαν μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το μνημείο• γεγονός που προκάλεσε και την ερήμωσή του. Δικαιολογίες θα βρεθούν πολλές: από το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν σου επιτρέπει να επέμβεις στο μνημείο, τις δυσκολίες που ενέχει η αναστήλωση τέτοιου είδους κτηρίων μέχρι την αδυναμία να ανταποκριθούν ενεργητικά σε αυτά τα απαιτητικά έργα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Οι δικαιολογίες αυτές δεν είναι ικανές να κρύψουν την εγκληματική αμέλεια των αρμόδιων φορέων, καθώς και την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την πόλη από μέρους τους.
Τα κτίρια αυτά αφέθηκαν να ρημάξουν για χρόνια. Η κατεδάφισή τους με πρόσχημα τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί την τελική φάση ενός καλά υπολογισμένου σχεδίου, θύμα του οποίου αποτελεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.
Δεν είναι τυχαίο που όταν ο Δήμος Ηρακλείου καλεί για σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάνει λόγο για «επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα» θέτοντας από την αρχή το πλαίσιο συζήτησης σε συγκεκριμένη βάση μακριά από τις ενδεδειγμένες λύσεις προστασίας και ανάδειξης των κτηρίων. Εξάλλου τα προσωρινά μέτρα ασφαλείας που προτείνονται αποτελούν απλά την αρχή ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου.
Μακριά από τον διάχυτο μελοδραματισμό που επικρατεί στο χώρο του διαδικτύου και μάλιστα από ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την αρχιτεκτονική κληρονομία της πόλης,

καταγγέλλουμε

-την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συντήρηση και προστασία των μνημείων της πόλης.
-την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών αρχαιοτήτων και μνημείων που αν και επιβλέπουν κάθε οικοδομική εργασία στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αφήνουν να καταρρέουν τα κτήρια ορόσημα της νεότερης εποχής.

Απαιτούμε

-την άμεση αποκατάσταση του κτηρίου, αλλά και των αντίστοιχων μνημείων του Ηρακλείου, με τρόπο που δεν θα θίγεται η ακεραιότητά τους και με στόχο να γίνουν ζωντανές εστίες στην καρδιά του κέντρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτό είναι το Μουσείο Ηρακλείου, κυρία Μενδώνη!
Επιστολή-κόλαφος των εργαζομένων ανατρέπει το επιχείρημα για την ανάγκη «εκσυγχρονισμού», παρουσιάζοντας την τεράστια δραστηριότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου μόνο για τη χρονιά που πέρασε.
Αυτό είναι το Μουσείο Ηρακλείου, κυρία Μενδώνη!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιοδεία Κονιόρδου στην Κρήτη για τα έργα Πολιτισμού
Την Κρήτη επισκέφτηκε το προηγούμενο τριήμερο η υπουργός Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, όπου είχε συναντήσεις με φορείς της Κρήτης για έργα ποιτισμού, στις τέσσερις πόλεις του νησιού. Η υπουργός ενημερώθηκε και...
Περιοδεία Κονιόρδου στην Κρήτη για τα έργα Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σταματά το Houdetsi Festival. Δήλωση του Ross Daly στην «Εφ.Συν.»
Με σαφή αιχμή προς τους φορείς της Κρήτης οι διοργανωτές του Houdetsi Festival ανακοίνωσαν την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Εκδηλώσεις αυτής της μορφής θα ξαναγίνουν «μόνο στο πλαίσιο μιας σοβαρής...
Σταματά το Houdetsi Festival. Δήλωση του Ross Daly στην «Εφ.Συν.»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνία για την ανάδειξη του ενετικού τείχους στο Ηράκλειο
Συνάντηση με την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ηρακλείου. Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα έργα πολιτισμού τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην...
Συμφωνία για την ανάδειξη του ενετικού τείχους στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προχωρά η αναβάθμιση των τειχών του Ηρακλείου
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τη δημοτική αρχή Ηρακλείου, είχε η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη. Συζητήθηκε η χρηματοδότηση και τα προς ένταξη έργα του...
Προχωρά η αναβάθμιση των τειχών του Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κόλλησε για 200 ευρώ ο «Νίκος Καζαντζάκης»
Επεισοδιακά ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Μικρής έκτασης επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν οι υπάλληλοι της αρχαιολογίας ζήτησαν την απόδειξη για την...
Κόλλησε για 200 ευρώ ο «Νίκος Καζαντζάκης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας