• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.8°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 34.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 32.4°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 32.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  5 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 34.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 31.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  54%

Ο οραματιστής και δημιουργός Ρος Ντέιλι, ο οποίος διευθύνει το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος»

Η παραδοσιακή μουσική είναι τέχνη, όχι εθνική ταυτότητα

 • A-
 • A+

Ενα πολιτιστικό θαύμα συντελείται στο χωριό Χουδέτσι Ηρακλείου, όπου πραγματοποιείται φέτος το 6ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Τροπικών Παραδοσιακών Μουσικών (από την Πέμπτη έως την Κυριακή).

Μια υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου διοργάνωση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το φολκλόρ, αλλά με πρωτότυπη δημιουργία μονοφωνικής μουσικής που καλύπτει μία περιοχή από τη βόρεια Αφρική έως τη δυτική Κίνα.

Ψυχή του εγχειρήματος είναι ο οραματιστής και δημιουργός Ρος Ντέιλι, ο οποίος διευθύνει το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της επιτυχίας, πέρυσι σε ένα χωριό οκτακοσίων κατοίκων πέρασαν στις τέσσερις ημέρες του φεστιβάλ, με ανύπαρκτη διαφήμιση, τριάντα τρεις χιλιάδες επισκέπτες!

Αυτή τη χρονιά θα μετέχουν εξήντα μουσικά συγκροτήματα, δημιουργώντας μια βαθιά μυσταγωγία πνευματικής αναγέννησης.

Ηδη σημαντικοί καλλιτέχνες αυτής της μεγάλης διαπολιτισμικής συνεύρεσης είναι μαθητές αυτού του εκπληκτικού εγχειρήματος.

• Πώς εξελίσσεται το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής;

Παρόλο που δεν θα έπρεπε να πηγαίνει καλά, πηγαίνει. Φέτος είναι η έκτη χρονιά που γίνεται και διαρκώς σημειώνεται άνοδος σε όλα τα επίπεδα. Το κύριο αντικείμενο του δικού μας φεστιβάλ είναι οι λεγόμενες τροπικές μουσικές παραδόσεις, από την λέξη τρόπος.

• Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Με αυτόν τον όρο προσδιορίζουμε τη μονοφωνική μουσική, όπως είναι η βυζαντινή, σε ένα γεωγραφικό πλάτος το οποίο καλύπτει ένα τεράστιο εύρος, από τη βορειοδυτική Αφρική μέχρι και τη δυτική Κίνα. Ολα αυτά τα μουσικά ιδιώματα έχουν πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες καθώς και σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» ασχολούμαστε με αυτή τη μουσική τόσο ιστορικά όσο και με την εξέλιξή της στα σημερινά μουσικά δρώμενα.

• Ποια είναι η εξέλιξη αυτών των μουσικών παραδόσεων με την κοινή βάση;

Υπάρχει μία εξαιρετικά πλούσια σημερινή δημιουργία και βλέπουμε πως αυτός ο μουσικός χώρος διακρίνεται από βαθιά ιστορικότητα αλλά ταυτόχρονα και από μία σημαντική σύγχρονη μουσική εξέλιξη, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το φολκλόρ. Το Φεστιβάλ του Χουδετσίου αποτελεί ένα βήμα για τους δασκάλους μας, τους μαθητές μας και για τους φίλους μας τους μουσικούς να παρουσιάσουν το έργο τους πάνω σε όλες αυτές τις διαστάσεις. Επίσης μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους τα παρά πολλά μουσικά σύνολα που προκύπτουν εδώ από τις συναντήσεις δασκάλων και μαθητών. Πολλά από αυτά έχουν διαπολιτισμικό χαρακτήρα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το φετινό φεστιβάλ θα έχει πέντε μουσικές σκηνές και κάθε μία θα φιλοξενεί τρία μουσικά σχήματα κάθε βράδυ, δηλαδή δεκαπέντε συγκροτήματα την ημέρα, εξήντα συνολικά τις τέσσερις ημέρες. Τα συγκροτήματα είναι από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο γεωγραφικό τόξο που σας περιέγραψα, Ινδία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιράν, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Τουρκία κ.λπ.

• Σε ποιες περιοχές υπάρχει τώρα υψηλή σύγχρονη δημιουργία μονοφωνικής μουσικής;

Σχεδόν παντού. Είναι δυστυχώς λίγο κρίμα ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, που προβάλλεται μία τοπική ή εθνική κουλτούρα, υπερτονίζεται το στοιχείο αυτό και όχι η σημερινή δημιουργική διάσταση. Ισως να γίνεται αυτό επειδή η έννοια και το αντικείμενο παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως ως στοιχείο ορισμού εθνικής ταυτότητας και δεν αντιμετωπίζεται ως μορφή τέχνης που υπερβαίνει τέτοια πράγματα. Αυτή η χρήση της παραδοσιακής μουσικής για εμένα λειτουργεί αρνητικά και παραμορφωτικά, γιατί καθένας θέλει να αποδείξει την καθαρότητά του, ενώ η δημιουργικότητα ως συνήθως προέρχεται από τις επαφές με τους άλλους.

• Ποια είναι τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα;

Κορυφαίο παράδειγμα είναι η Ινδία. Αν ρωτήσεις τους Ινδούς, τονίζουν πάντα το γεγονός ότι έχουν μια μουσική παράδοση έξι χιλιάδων ετών, αλλά ποτέ δεν αναφέρονται στη δημιουργική μουσική έκρηξη των τελευταίων εξήντα ετών που είναι εκπληκτική. Αυτό ισχύει και σε άλλες μουσικές παραδόσεις. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η ηπειρώτικη ή η κρητική παραδοσιακή μουσική είναι σχεδόν στάσιμες. Υπάρχουν όμως, από την άλλη πλευρά, νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι δεν είναι καθεαυτό παραδοσιακοί μουσικοί. Εχουν ασχοληθεί με διάφορες μουσικές παραδόσεις και κάνουν μία συνθετική δουλειά σε υψηλό επίπεδο δημιουργίας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους μουσικούς είναι μαθητές του Εργαστηρίου μας και κάπως αυτό το γεγονός μάς δικαιώνει. Γιατί η επαφή με διάφορα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα μπορεί να παράγει καταπληκτικά αποτελέσματα.

• Τα υψηλού επιπέδου σεμινάρια του Εργαστηρίου σας συνεχίζονται;

Βεβαίως, συνεχίζουμε συστηματικά τα σεμινάρια, χειμώνα-καλοκαίρι, για δασκάλους και προχωρημένους μαθητές με συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο, από τριάντα οκτώ διαφορετικές χώρες. Αυτό είναι σημαντικό για τον νέο κόσμο.

Info:

Το Φεστιβάλ γίνεται από το Μουσικό Εργαστήριο «Λαβύρινθος» με τη στήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, την Περιφέρεια Κρήτης κ.ά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εργαζόμαστε για να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου»
Τη συναίρεση των πολιτισμών και τη συνύπαρξη των ανθρώπων, ως τρόπο ζωής και δημιουργίας, στοχεύει να αναδείξει το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», όπως δηλώνει...
«Εργαζόμαστε για να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον τροπικό του Ρος Ντέιλι
Με 65 συναυλίες σε πέντε μουσικές σκηνές στο 7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μονοφωνικής ή Τροπικής Μουσικής, στο χωριό Χουδέτσι του Ηρακλείου θα παρουσιαστούν έργα υψηλής και πρωτότυπης δημιουργίας, με καλλιτέχνες...
Στον τροπικό του Ρος Ντέιλι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«20 χρόνια σε 7 ημέρες»: Πολιτιστικό Φεστιβάλ Tango στο Ηράκλειο
Το «Tangoneón» αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους tango στην Ελλάδα με συνεχές πολιτιστικό έργο σε βάθος εικοσαετίας και τη μεγαλύτερη χορευτική tango κοινότητα της Κρήτης, και από τις 11 έως τις...
«20 χρόνια σε 7 ημέρες»: Πολιτιστικό Φεστιβάλ Tango στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας θησαυρός κρητικής Ιστορίας
Στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της Ιστορίας της Κρήτης αναφέρεται ο εξαιρετικός τόμος, με κομβικής σημασίας μεταφρασμένα έγγραφα της οθωμανικής περιόδου, για την Ιστορία του Ηρακλείου της Κρήτης, αλλά με βαρύτητα...
Ενας θησαυρός κρητικής Ιστορίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινά στο Ηράκλειο το φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»
Ξεκινά την Δευτέρα 23 Αυγούστου το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» που διοργανώνεται και φέτος μέχρι και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.
Ξεκινά στο Ηράκλειο το φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Τέχνη Καθ' οδόν 2020»
Την έναρξη υποβολής προτάσεων από καλλιτεχνικά σχήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην φετινή διοργάνωση του «Τέχνη Καθ' Οδόν», ανακοίνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου...
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Τέχνη Καθ' οδόν 2020»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας