• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 5.8°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.6°C / 2.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.4°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.8°C / -1.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.8°C / 3.2°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  78%

Σκίτσο του Γιάννη Κουτσοκώστα

Εκδήλωση λόγου και μνήμης για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+

Στην πόλη της Ελληνικής Αναγέννησης, το Ηράκλειο, θα επιχειρηθεί να δοθεί ίσως για πρώτη φορά μια σφαιρική παρουσίαση της πολυσχιδούς, καλλιτεχνικής, κοινωνικής και πολιτικής διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη, του οικουμενικού δημιουργού, που πάλεψε για έναν καθολικό πολιτισμικό ανθρωπισμό, του παγκόσμιου καλλιτέχνη και πνευματικού ανθρώπου, που μόχθησε για ένα φωτεινότερο παρόν και μέλλον του ελληνικού λαού και όλων των λαών του κόσμου με μια ασίγαστη προμηθεϊκή, απελευθερωτική φλόγα, εκρηκτικά επίκαιρη στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Τον Μίκη Θεοδωράκη θα τιμήσουν σε κοινή εκδήλωση λόγου και μνήμης το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και το Συμπόσιο Πολιτισμού, που συνδιοργανώνουν το «Εκδήλωση λόγου και μνήμης για τον Μίκη Θεοδωράκη», με ομιλητές την ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και τον διανοούμενο και καλλιτέχνη Ανδρέα Μαράτο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί από:

● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00)

● Την ticketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/30839Xz

● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19 (ΦΕΚ Β/4919/24.10.2021).

Η αξεπέραστη Μαρία Φαραντούρη, που είναι η ζώσα συνείδηση του έργου του, θα μιλήσει για την πολυκύμαντη καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία έζησε ερμηνεύοντας τους μεγάλους ποιητές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Την πλούσια ψυχική και συναισθηματική εμπειρία που έχει αποθησαυρίσει η Μαρία Φαραντούρη θα μεταγγίσει στο κοινό ως μοναδική παρακαταθήκη συλλογικής αυτογνωσίας και πνευματικής ανάτασης, απολύτως αναγκαία σήμερα για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, σε μια «στιγμή» πολιτιστικής αφυδάτωσης.

Ο Ανδρέας Μαράτος, ζωγράφος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και Φιλοσοφίας της τέχνης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», έχει ασχοληθεί εξειδικευμένα με το έργο του Μίκη, εκδίδοντας το βιβλίο με τίτλο: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του», από τις εκδόσεις Ιανός. Ο τίτλος της ομιλίας του Ανδρέα Μαράτου είναι: «Μίκης Θεοδωράκης, ο μελωδός μιας ανυπότακτης Ρωμιοσύνης». Στο πλαίσιο αυτό θα προσεγγίσει και θα περιγράψει με όρους ιστορικούς, φιλοσοφικούς και αισθητικούς το φαινόμενο Μίκης Θεοδωράκης και τον πολυσήμαντο μουσικό του κόσμο. Θα αναλύσει την υψηλή ποιότητα αυτού του κόσμου, σε όλες του τις εκφράσεις, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τις τομές και τις συνέχειες που όρισε και τον καθόρισαν. Πώς εξέφρασε αυθεντικά την εποχή του, καθώς γεννήθηκε και ζυμώθηκε στο καμίνι της ιστορίας, πώς εισέβαλε ορμητικά στο προσκήνιο της μετεμφυλιακής Ελλάδας, εγκαινιάζοντας μια αξεδιάλυτα πολιτιστική και πολιτική ειρηνική επανάσταση, πώς έφερε την ποίηση στα χείλη και την καρδιά ενός ολόκληρου λαού, πώς δημιούργησε έργα αξεπέραστα σε συνθήκες εγκλεισμού, πώς ταξίδεψε η μουσική του σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδεικνύοντας μια οικουμενική, διεθνιστική απελευθερωτική διάσταση της τέχνης. Πώς, τελικά, έκανε ορατό στο παρελθόν ένα μέλλον που δεν γίναμε.

Την εκδήλωση θα ολοκληρώσει συζήτηση με το κοινό.

Σε συνέχεια των αφιερωματικών εκδηλώσεων για τον Μίκη Θεοδωράκη στην πόλη του Ηρακλείου την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο μουσικό Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Βασίλη Γισδάκη.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3GQuUol

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Jazz στην Τύλισσο στη μνήμη των θυμάτων από τροχαία
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ένα ταξίδι με τζαζ μουσική θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου, την Κυριακή 26 Αυγούστου. Μια σύμπραξη ορισμένων από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της τζαζ στη χώρα...
Jazz στην Τύλισσο στη μνήμη των θυμάτων από τροχαία
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Σγουρός: «Στο μαρμαρένιο αλώνι του Μέρωνα»
Ο λυράρης και δάσκαλος της κρητικής μουσικής Δημήτρης Σγουρός, με αφορμή τη διοργάνωση του 7ου Μουσικού Διδασκαλείου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέρωνα, μιλά για τους στόχους και τη φιλοσοφία των...
Δημήτρης Σγουρός: «Στο μαρμαρένιο αλώνι του Μέρωνα»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εννέα εκδηλώσεις σε ένα διήμερο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο με tango, μουσική δωματίου, ρεσιτάλ, κινηματογραφική μουσική, πρωτότυπη δημιουργία Ελλήνων καλλιτεχνών και παραδοσιακή μουσική, έρχεται στις 3 και 4 Απριλίου στο διαδικτυακό κανάλι...
Εννέα εκδηλώσεις σε ένα διήμερο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανόραμα Γαλλικής Μουσικής στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Έργα Γάλλων μουσικών θα ερμηνεύσουν τρεις διακεκριμένοι μουσικοί το προσεχές Σάββατο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Πανόραμα Γαλλικής Μουσικής στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Πολιτιστικό ξανά: Το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2020 - ’21, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου.
Στο Πολιτιστικό ξανά: Το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Online εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από το σπίτι, δωρεάν, επιλεγμένες εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής περιόδου 2019 – ’20, προσφέρει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Online εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας