• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 22.3°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.5°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 15.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 19.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.1°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 13.8°C / 22.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 20.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  32%

«Φωνές»: Η Προφορική Ιστορία στο προσκήνιο

 • A-
 • A+
Με την συμμετοχή 70 επιμορφούμενων, ξεκίνησε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, η επιμόρφωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Φωνές» - Η Προφορική Ιστορία στο προσκήνιο», το οποίο υλοποιεί η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πρόγραμμα και οι δράσεις του αποτελούν μέρος του ευρύτερου προγράμματος που υλοποιεί εδώ και χρόνια η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με τον τίτλο «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History». Το πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» αποτελεί μια δραστηριότητα της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης με στόχο τη διάσωση του άυλου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται καταγραφές προφορικών μαρτυριών, εκδόσεις, επιμορφώσεις (ετήσιες και ταχύρρυθμες), παραγωγές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, καθώς και άλλες δράσεις, όπως σχολικές δράσεις.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Κρήτης και τη συνεργασία του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ).

Την έναρξη της επιμόρφωσης, αλλά και του προγράμματος, χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, υπογραμμίζοντας ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συνεχίζοντας μια πρακτική χρόνων, στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης πιστεύοντας στην διάσωση της Προφορικής Ιστορίας και στην αξία της, η οποία θα πρέπει να διασωθεί και να αποτελέσει εφόδιο για τους ιστορικούς του μέλλοντος».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια του ΠΕΚΕΣ Κρήτης, Ειρήνη Βιδάκη, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και την Εκπαιδευτική Κοινότητα, συνεργασία που όπως είπε, «αναπτύσσεται με τη στήριξη και τη συνέργεια και του Περιφερειακού Κέντρου   Κρήτης - και σ' αυτή τη δράση η οποία θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην ανάπτυξή της στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, εμπλέκοντας τόσο εκπαιδευτικούς όσο και μαθητές».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Στέλιος Κιμιονής, προϊστάμενος της  Δ/νσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ, ο οποίος επισήμανε τη σημαντική δουλειά που γίνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και στο πλαίσιο αυτής, την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ΕΚΟΜΕ και τον συγκεκριμένο Φορέα. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη αξία της διάσωσης της Προφορικής Ιστορίας καθώς και ευρύτερα της Δημόσιας Ιστορίας ενώ ανήγγειλε δύο δράσεις που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες από το ΕΚΟΜΕ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Στην συνέχεια, και για περίπου 3 ώρες, οι 70 επιμορφούμενοι βίωσαν την εμπειρία μιας εισαγωγικής επιμόρφωσης γύρω από την Προφορική Ιστορία, αλλά και την ανάπτυξη σχετικών δράσεων στην Εκπαιδευτική Κοινότητα με την εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών. Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα δημιουργίας ντοκιμαντέρ Τοπικής και Προφορικής Ιστορίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Σημειώνεται ότι το 2020 το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με 5 εκδόσεις και 36 καταγραφές προφορικών μαρτυριών περίπου 3 ωρών η καθεμία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3ωρες μηνιαίες συναντήσεις στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται:

 1. Σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών (θεωρία και πράξη, προετοιμασία εφαρμογής με/χωρίς μαθητές).
 2. Ασύγχρονη πρακτική άσκηση (οπτικοακουστική καταγραφή ιστορίας, αρχειοθέτηση). Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν μια Δράση Προφορικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί, λαμβάνοντας υπόψη το προτεινόμενο πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης CRe-stories/«Πες μου μια ιστορία!..» και σχετικές οδηγίες τεχνικής φύσης και περιεχομένου που παραχωρεί το Φεστιβάλ, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τη δική τους Δράση Προφορικής Ιστορίας στην τάξη τους, στο σχολείο τους, σε ομάδα μαθητών ή σε ομάδα εκπαιδευτικών, σε θέμα δικής τους επιλογής από τις ενότητες:
 • Αντικείμενα μνήμης στην κρητική οικογένεια
 • Το τοπίο στην Κρήτη: μνημεία, πλατείες, αυλές, δρόμοι κτλ.
 • Καθημερινή ζωή στην Κρήτη: η γειτονιά
 • Εκπαίδευση στην Κρήτη
 • Εργασία στη Κρήτη

Σχεδιασμός Επιμορφωτικού Προγράμματος και Δράσης:

 • Χαρά Ανδρεάδου, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Επιστημονική Συνεργάτιδα CFF
 • Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής CFF και Συντονιστής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων CFF edu

Το πρόγραμμα «Φωνές» - Η Προφορική Ιστορία στο προσκήνιο», όπως και το σύνολο των προγραμμάτων και των δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης υλοποιείται με την έγκριση και την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από σχετική θετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η συμμετοχή στο ετήσιο Πρόγραμμα και στις Δράσεις του προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Τα Προγράμματα και οι Εκπαιδευτικές Δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων για την σχολική χρονιά  2020-2021 έχουν σχεδιαστεί για να υλοποιηθούν δια ζώσης και εξ αποστάσεως (σύγχρονα και ασύγχρονα).

Δείτε τις αναλυτικές περιγραφές για όλα τα Προγράμματα και τις Δράσεις στις διευθύνσεις:

https://www.chaniafilmfestival.com/cffedu/

https://cff-e-edu.gr/

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 31 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και online.
8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μαμά, μπαμπά έχουμε γύρισμα» - Νέες δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Συνεχίζοντας τις δράσεις που αναπτύσσει από την πρώτη μέρα των περιοριστικών μέτρων το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί μικρούς και μεγάλους σε τρεις νέες διαδικτυακές δράσεις.
«Μαμά, μπαμπά έχουμε γύρισμα» - Νέες δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξ αποστάσεως δράσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια, προσκαλεί όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε...
Εξ αποστάσεως δράσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εργαζόμαστε για να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου»
Τη συναίρεση των πολιτισμών και τη συνύπαρξη των ανθρώπων, ως τρόπο ζωής και δημιουργίας, στοχεύει να αναδείξει το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», όπως δηλώνει...
«Εργαζόμαστε για να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας