Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκδηλώσεις για τα 350 χρόνια από την άλωση του Χάνδακα

Γκραβούρα εποχής που απεικονίζει την άλωση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδηλώσεις για τα 350 χρόνια από την άλωση του Χάνδακα

  • A-
  • A+

Το Ηράκλειο επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με πολιτισμό, και φέτος το Φεστιβάλ του δήμου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης 350 χρόνων από την άλωση του Χάνδακα (Ηράκλειο) από τους Τούρκους.

Ο Χάνδακας συμπύκνωσε πολιτισμικά την Ελληνική Αναγέννηση με κορυφαίους δημιουργούς και έργα του Ευρω- παϊκού Πολιτισμού, τόσο στον Λόγο όσο και στις εικαστικές τέχνες, επηρέασε βαθιά τον νεοελληνικό πολιτισμό μέσω των Επτανήσων, αφού καλλιτέχνες, λόγιοι και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος κατέφυγαν στα Ιόνια νησιά.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, επιστημονική ημερίδα κ.ά. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή Ηρακλείου κατέγραψε τα εικαστικά έργα που διαθέτει και προχωρεί στη δημιουργία Πινακοθήκης διεθνούς εμβέλειας.

Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

• Κυρία Πλεύρη, πώς διαμορφώνεται το πολιτιστικό καλοκαίρι στο Ηράκλειο;

Παρά τις συνήθεις δυσκολίες και τα προβλήματα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει να παρουσιάσει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και το φετινό καλοκαίρι. Εκτός από τις εκδηλώσεις του δήμου και τα δύο φεστιβάλ, το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» και το «Τέχνη καθ' οδόν», αξιόλογη είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στους χώρους του δήμου από ιδιώτες και καλλιτεχνικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ή και αλλού.

Παραστάσεις από την Επίδαυρο, για παράδειγμα, ανέβηκαν στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δημότες να μην αισθάνονται αποκομμένοι από το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ακόμα, η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» και τον Ρος Ντέιλι μας προσφέρει σειρά συναυλιών με αξιόλογους μουσικούς από όλο τον κόσμο.

• Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου πώς είναι;

Πολύ δυναμική και είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε τους χώρους εκδηλώσεων του δήμου γεμάτους. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με μεγάλη πολιτιστική παράδοση και πρέπει επιτέλους να εκλείψει η εσφαλμένη εντύπωση ότι έχει γυρίσει την πλάτη του στον πολιτισμό. Εχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και παρά τις ανακατατάξεις –κοινωνικές και οικονομικές– των τελευταίων χρόνων το πολιτιστικό παρελθόν της πόλης εξακολουθεί να είναι ζωντανό. Παράδειγμα, τα πολλά καλλιτεχνικά σχήματα, μουσικά, θεατρικά, που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο.

Ο σαξοφωνίστας Θ. Κερκέζος

• Υπάρχει τελευταία μια εικαστική κίνηση…

Βεβαίως. Σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες ζουν στην πόλη. Από πλευράς μας, προσπαθούμε να οργανώνουμε αξιόλογες εκθέσεις και να φιλοξενούμε συλλογές σε συνεργασία με συλλέκτες από την Αθήνα και αλλού.

Επίσης, καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν τα έργα τέχνης της συλλογής του δήμου και μετά τη συντήρησή τους θα εκτεθούν στο Μέγαρο Κοθρή - Λιοπυράκη, το οποίο μας έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, ο Δήμος Ηρακλείου θα αποκτήσει τη δική του Πινακοθήκη. Παράλληλα, με την ανάπτυξη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης το Ηράκλειο θα έχει δύο σημαντικούς πυλώνες πολιτισμού.

• Το φετινό θεματικό φεστιβάλ του δήμου, «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», είναι αφιερωμένο στην άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους...

Το 2019 συμπληρώνονται 350 χρόνια από την παράδοση της πόλης του Χάνδακα στους Τούρκους, μετά από περίπου 22 έτη πολιορκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, οι συνέπειες του οποίου επηρέασαν όχι μόνο την πορεία της ίδιας της πόλης, αλλά και τη Δύση. Το Ηράκλειο υπήρξε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα όπου άνθησε η αναγέννηση, η σημαντική Κρητική Αναγέννηση.

Η λογοτεχνία, η ζωγραφική και άλλες τέχνες, ανέδειξαν κορυφαίους στο είδος τους δημιουργούς, όπως ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, είναι τέκνο της κρητικής σχολής αγιογραφίας.

Ο Ενετός διοικητής της πόλης, ο Μοροζίνι, κατάφερε να διαπραγματευτεί την παράδοση της πόλης την ύστατη στιγμή και έτσι να σώσει τον πληθυσμό και σημαντικά ιστορικά κειμήλια. Οι πρόσφυγες κατέφυγαν στα Επτάνησα και στη Βενετία και μετέφεραν εκεί όλο τον πλούτο του Χάνδακα.

Σημαντικότατα κειμήλια επίσης, όπως η Παναγία η Μεσοπαντίτισσα, καθώς και όλο το αρχείο της διοίκησης της πόλης βρίσκονται σήμερα στα μουσεία της Ιταλίας. Σε αυτό το γεγονός, λοιπόν, και στις συνέπειές του είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ του δήμου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο συνθέτης Δ. Μαραμής ανάμεσα στους ερμηνευτές Θ. Βουτσικάκη και Ε. Δημοπούλου

◢ 20/8. Επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Από την Ενετική Candia στην Τουρκική Kandiye», με τη συμμετοχή και Τούρκων ιστορικών. Σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, που έχει το Ενετικό Αρχείο σε μικροφίλμ και το Τουρκικό Αρχείο σε πρωτότυπα έγγραφα.

◢ 23/8 Συναυλία με τίτλο «Ο Θρήνος της Κάντιας», μια ιδέα του Κυριάκου Καλαϊτζίδη.

◢ 24/8 Θεατρική παράσταση «Η κωμωδία των ψευτογιατρών», του Σαβόγια Ρούσμελη, η πρώτη σωζόμενη κωμωδία που αναδεικνύει τις επιδράσεις του Κρητικού Θεάτρου στο Επτανησιακό Θέατρο. Σκηνοθεσία: Ερση Βασιλικιώτη και Νίκος Γκεσούλης.

◢ 25/8 «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

◢ 26/8 Συναυλία του Δημήτρη Μαραμή «Η Μουσική που κάνει τη σιωπή».

◢ 27/8 Συναυλία του σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου.

◢ 28/8 Δημήτρης Μαραμής, «Κρητική Τριλογία», με μελοποιημένα κομμάτια του «Κρητικού Πολέμου» του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, του «Ερωτόκριτου» και της εισαγωγής της «Οδύσσειας» του Καζαντζάκη.

◢ 29/8 Τραγούδια και μουσικές από τη Μεσόγειο.

◢ 30/8 Μουσικές της περιόδου της πολιορκίας του Χάνδακα.

◢ 4/9 Συναυλία «Candia 1669», από ιταλικό συγκρότημα, με βενετσιάνικη μουσική.

 


Info: Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πόλη της Κνωσού, ένα «διαχρονικό» κέντρο λατρείας
Η πολυετής ανασκαφική έρευνα στην Κνωσό, αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» • Το διαχρονικό Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού, τεράστιας πολιτισμικής σημασίας με συνεχή λειτουργία από τον 18ο αιώνα π.Χ. έως τον...
Η πόλη της Κνωσού, ένα «διαχρονικό» κέντρο λατρείας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εργαζόμαστε για να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου»
Τη συναίρεση των πολιτισμών και τη συνύπαρξη των ανθρώπων, ως τρόπο ζωής και δημιουργίας, στοχεύει να αναδείξει το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», όπως δηλώνει...
«Εργαζόμαστε για να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολυφίλητη των ξεριζωμένων και των προσφύγων
Με φόντο την πολιορκία του Ενετοκρατούμενου Χάνδακα την μεγαλύτερη στην ιστορία της Δύσης, κράτησε 22 χρόνια, ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, στο μυθιστόρημά του «Πολυφίλητη», μιλά για το παρελθόν και το παρόν των...
Πολυφίλητη των ξεριζωμένων και των προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον τροπικό του Ρος Ντέιλι
Με 65 συναυλίες σε πέντε μουσικές σκηνές στο 7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μονοφωνικής ή Τροπικής Μουσικής, στο χωριό Χουδέτσι του Ηρακλείου θα παρουσιαστούν έργα υψηλής και πρωτότυπης δημιουργίας, με καλλιτέχνες...
Στον τροπικό του Ρος Ντέιλι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξιδεύοντας... Ισπανία»
Το πρώτο φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης πραγματοποιεί το Μουσείο Καζαντζάκη με θέμα «Ταξιδεύοντας…» από 12 έως 17 Ιουλίου και είναι επικεντρωμένο στην Ισπανία. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον τόπο καταγωγής του...
«Ταξιδεύοντας... Ισπανία»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «ασύρματοι» των Μινωιτών
Δύο νέες μινωικές φρυκτωρίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Ψείρα κοντά στον Αγιο Νικόλαο και στη νήσο Ψείρα στο Νομό Λασιθίου από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη, o...
Οι «ασύρματοι» των Μινωιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας