• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.3°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.3°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.2°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.7°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 21.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  63%

Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το νέο λαογραφικό μουσείο του Σάρχου

 • A-
 • A+

Εγκαινιάστηκε το Εκθετήριο Ιστορικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Σάρχου, το οποίο στεγάζει παράλληλα και την Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεβιζίου.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο σεβασμιότατος αρχιεπισκόπος Κρήτης Ειρηναίος, παρουσία του εκπροσώπου του περιφερειάρχη Κρήτης, εντεταλμένου συμβούλου Λάμπρου Βαμβακά, σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου και πλήθος κόσμου. 

Το νέο Μουσείο, προϋπολογισμού 234.400 ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε με την συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρχου, προστίθεται στο δίκτυο των πυκνών πολιτιστικών δομών που δημιουργήθηκαν στο Μαλεβίζι τα τελευταία χρόνια.

Ο νέος χώρος πολιτισμού και παράδοσης, στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σάρχου, το οποίο ανακαινίστηκε εκ βάθρων προκειμένου να φιλοξενήσει τη νέα δομή.

Μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Γάζι, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο Καμάρι, το Εκθετήριο Υφαντικής Τέχνης στη Μονή αλλά και τα μουσεία που προϋπήρχαν, του Ελ Γκρέκο στο Φόδελε και της Συλλογής Κλινάκη στο Μάραθος, δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο μουσείων στο Δήμο Μαλεβιζίου. Σε συνδυασμό δε και με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο, το Πολιτιστικό Κέντρο στο Τσαλικάκι και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Γάζι, ενισχύουν σημαντικά τις προσπάθειες πολιτιστικής ανάδειξης του Μαλεβιζίου.

Μεταξύ των λαογραφικών εκθεμάτων περιλαμβάνονται χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές και άλλα πολύτιμα  αντικείμενα και εργόχειρα από τον αστείρευτο πλούτο της τοπικής οικοτεχνικής  κυρίως παράδοσης. Αξιόλογο στοιχείο της έκθεσης αποτελούν  τα αντίγραφα του εξέχοντος ζωγράφου Γεωργίου  Ξυλούρη ο οποίος καταγόταν από το Σάρχο.

Το ιστορικό σκέλος της Συλλογής αναδεικνύεται με την προβολή εγγράφων και ντοκουμέντων από την ιστορική πορεία του οικισμού, με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια στο ολοκαύτωμα του οικισμού, με τους 38 εκτελεσμένους άντρες από του Ναζί,   η θυσία των οποίων εντάσσει τον οικισμό στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Προβήκαμε στην ολοκληρωτική ανάπλαση του σχολικού κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, δημιουργώντας μάλιστα και μία επιπλέον αίθουσα προκειμένου, αφενός να αναστηθεί το παλιό κτήριο και, αφετέρου, να καλύψει ζωτικές ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων. Στους επαρκείς πλέον χώρους του νέου κτηρίου θα εγκατασταθεί το Μουσείο αλλά και το νέο ιατρείο του Σάρχου, το οποίο θα προσφέρει πλέον καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους του οικισμού.

Με το νέο μουσείο του ο Σάρχος εντάσσεται πλέον δια παντός στο πυκνό δίκτυο των πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών που έχουμε ήδη σχεδιάσει για τους οικισμούς του Δήμου Μαλεβιζίου. Ένας σχεδιασμός που υπηρετεί τον διπλό στόχο της ανάδειξης της φυσιογνωμίας του κάθε οικισμού και βέβαια την προσέλευση ξένων επισκεπτών, που θα τονώσουν την ύπαιθρο και τα χωριά μας. Και είμαι βέβαιος, ότι η πολιτική αυτή του δικτύου των περιηγητικών διαδρομών θα αρχίσει να έχει απτά αποτελέσματα ήδη από το εφετινό καλοκαίρι».

Στο ίδιο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σάρχου στεγάζεται πλέον και η νεοσύστατη Βιβλιοθήκη του οικισμού, στην οποία περιλαμβάνονται πάνω από 1500 τόμοι, βιβλίων όλων των κατηγοριών, πολλά εκ των οποίων και ξενόγλωσσα, τα οποία έχει συγκεντρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, κατά τη διάρκεια της 37χρονης ιστορίας του.

Αναπόσπαστο στοιχείο του νέου μουσείου Σάρχου αποτελεί και ο αρωματικός κήπος της μεγάλης αυλής, όπου έγινε μέριμνα από τον Πολιτισμικό Σύλλογο για την καλλιέργεια τοπικών αρωματικών φυτών, με στόχο τη γνωριμία των μικρών επισκεπτών του Μουσείου και βέβαια των ξένων, με την πλούσια χλωρίδα της περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν»
Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Έλενας Κουντουρά και πέντε Ρώσων κοσμοναυτών, εγκαινιάστηκε το πρωΐ της Κυριακής το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν», στον Καράβολα Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο Καμάρι
Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται σε χρήση το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο Καμάρι, το οποίο θα στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείου του Καμαρίου, μετά την ριζική ανακαίνισή του. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν...
Ολοκληρώθηκε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο Καμάρι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα 21 εκ. ευρώ τα έργα πολιτισμού και μουσείων της Κρήτης
Στο ποσό των 21 εκ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση για τα έργα πολιτισμού στην Κρήτη, τα οποία, εκτός από τα μουσεία της Μεσσαράς, του Αγίου Νικολάου και των Χανίων, περιλαμβάνουν και την Κνωσό, τη Ζάκρο, τη...
Στα 21 εκ. ευρώ τα έργα πολιτισμού και μουσείων της Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δρομολογείται το Μουσείο Μουσικών στην Κίσσαμο
Η μελέτη για τη δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στο χωριό Λουσακιές Κισάμου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Η πρόταση για δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης θα συνθέσει ένα πρωτοποριακό,...
Δρομολογείται το Μουσείο Μουσικών στην Κίσσαμο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κορυφαίο σε κίνηση το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Στις πρώτες θέσεις των επισκεπτών βρέθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, κατά το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018.
Κορυφαίο σε κίνηση το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Δημιούργησαν μουσείο σε γερμανικό υπόγειο καταφύγιο
Ένα μοναδικό μουσείο ιστορικής μνήμης που θυμίζει την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη, δημιουργήθηκε στον χώρο ενός πρώην υπόγειου καταφυγίου των Γερμανών. Το μουσείο βρίσκεται στον Άνω Πλατανιά...
Χανιά: Δημιούργησαν μουσείο σε γερμανικό υπόγειο καταφύγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας